Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ - ΚΑΙ Σ΄ ΑΝΩΤΕΡΑ !!!! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ !!!








Χαράς  ευαγγέλια  για  την  πόλη  μας  και  τα  μνημεία  της  που  "καταστρέφονται"  :
Σήμερα  το  πρωί  εκδόθηκε  επίσημο  ανακοινωθέν  από  την  Ευρωπαϊκή  Τράπεζα  Επενδύσεων  , της  Europa  Nostra  και  του  Δήμου  Καστοριάς , ότι  συνυπογράφηκε  μεταξύ  Ευρωπαϊκής  Τράπεζας  Επενδύσεων  και  Δήμου  Καστοριάς , Μνημόνιο  Συνεργασίας  βάσει  του  οποίου  ο  Δήμος  θα  χρηματοδοτηθεί  από  την  ανωτέρω  Τράπεζα  με  άτοκο  50ετές  δάνειο , αρχικού  ύψους  5000000  €  ,  προκειμένου  ο  Δήμος  να  προχωρήσει  άμεσα  στην  αποκατάσταση  των  "μνημείων - ερειπίων"  των  περιοχών  Ντολτσό  -  Απόζαρι  της  πόλης . Το  πιο  πάνω  καθόλου  ευκαταφρόνητο  ποσό  προβλέπεται  να  μπορέσει  να   εκταμιευθεί  άμεσα  από  τον  Δήμο  Καστοριάς  ,  μήπως  και  προλάβει  να  σώσει  ότι  ακόμη  μπορεί  να  σωθεί . Και  θα  είναι  μόνο  η  αρχή  απ΄ ότι  δήλωσαν  οι  συνυπογράψαντες . Πάντα  τέτοια .

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

ΓΙΑΤΙ ΒΡΕ ΑΘΕΟΦΟΒΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΠΑΝΤΟΣ ΧΡΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Σ΄ ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ?? ΚΥΡΙΕ ΣΠΡΙΝΤΖΗ ΤΟΣΟ ΓΛΥΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΣΦΥΡΙΖΕΙΣ ΠΛΕΟΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΜΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ??? ΝΤΡΟΠΗ ....


Είδος προς εξαφάνιση ο «μηχανικός» έως το 2022

Το 2015 περίπου 4.000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ και στη συνέχεια από το ΤΣΜΕΔΕ γιατί δεν έχουν δουλειά και δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν χρέη.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς με εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Αναρωτιέται κάθε λογικός άνθρωπος εάν η κυβέρνηση επιδιώκει με αυτήν την κίνηση να βγάλει ακόμη περισσότερους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Αν δεν είναι αυτός ο στόχος της, τότε σίγουρα κάποιο λάθος διαπράττει.
Το φαινόμενο brain drain λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού θα είναι τον επόμενο χρόνο να διαγράφονται 5.000 μηχανικοί, τον μεθεπόμενο 6.000 και τελικά μετά από λίγα χρόνια να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. Αυτούς που σπούδασαν «δωρεάν» στην Ελλάδα, έγιναν επιστήμονες υψηλού επιπέδου και προφανώς τους αναζητούν άλλες χώρες που χρειάζονται έμπειρο και υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Και τι θα συμβεί ταυτόχρονα; Θα καταρρεύσει το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των μηχανικών, αφού δεν θα έχει ασφαλισμένους αλλά μόνο συνταξιούχους.
Το ΤΣΜΕΔΕ που σήμερα είναι ένα από τα ελάχιστα βιώσιμα Ταμεία στη χώρα και που οι αναλογιστικές μελέτες δείχνουν ότι είναι βιώσιμο για τα επόμενα 45 χρόνια χωρίς την ειδική προσαύξηση που καταργείται με τον νέο νόμο, όπως έχει παρουσιαστεί. Συνοπτικά θα λέγαμε ότι με μία κίνηση η κυβέρνηση μπορεί να καταφέρει τουλάχιστον τρία πράγματα: 1. Να μείνει η χώρα χωρίς μηχανικούς. 2. Να κλείσει ένα υγιές Ταμείο όπως είναι σήμερα το ΤΣΜΕΔΕ και 3. Να κλείσει όλες τις τεχνικές εταιρείες που βασίζονται στην εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ. Επειδή όλα τα παραπάνω είναι όσα θα επακολουθήσουν αν ψηφιστεί το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου που έχει δημοσιευτεί, μου είναι αδιανόητο να μην αντιληφθεί κάποιος στην κυβέρνηση το τεράστιο πρόβλημα που θα δημιουργηθεί.

ΜΕ ΤΟΝ GIORGO , ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ , ΤΗΝ ΦΩΦΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ , Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ !!!!!! ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΧΑΝΤΑΚΩΣΑΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ , ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΣΩΤΗΡΕΣ . ΔΕΝ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΙΛΟΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΕΛΑΦΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ !!! ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ . ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ; Η ΑΛΕΞΗΣ Η ΚΟΥΛΗΣ Η GIORGO Η ΣΤΑΥΡΟΣ Η ΦΩΦΗ Η ΛΕΒΕΝΤΗΣ ; ΜΠΡΡΡΡΡΡΡΡΡ - Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ ....

«Για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας»

«Ναι» Παπανδρέου σε συνάντηση με τον Στ.Θεοδωράκη

«Ναι» Παπανδρέου σε συνάντηση με τον Στ.Θεοδωράκη
Ο Γιώργος Παπανδρέου   (Φωτογραφία:  Eurokinissi )

Αθήνα
Θετικά ανταποκρίνεται ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Θεοδωράκης σε επιστολή του προς Παπανδρέου και Γεννηματά, με την οποία πρότεινε τη δημιουργία του Κοινοβουλίου του Κέντρου.
Στην απάντησή του ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του ΚΙΔΗΣΟ αναφέρει ότι «το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και εγώ, παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάγκη της προώθησης των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα» και πως με βάση αυτή την στόχευση «συμμετέχουμε σε αυτόν το διάλογο για τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, που κύριος σκοπός του θα πρέπει να είναι, το εθνικό και κοινωνικό διακύβευμα:
Πώς η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση αντιμετωπίζοντας με παρρησία τα πραγματικά - όχι επίπλαστα, αίτιά της, ώστε να οικοδομήσουμε την Ελλάδα της επόμενης ημέρας σε στέρεες δημοκρατικές βάσεις».
Ο Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει ότι αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να έχει προοδευτικό πρόσημο .
«Η πρωτοβουλία αυτή είναι επιτακτική, ειδικά σήμερα, που η αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η αντίστοιχη της ΝΔ να αντιμετωπίσει τα πραγματικά διακυβεύματα της χώρας και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ελληνισμού - όπως φάνηκε και από τη διακυβέρνησή της, έχουν οδηγήσει την Ελληνική κοινωνία σε μια επικίνδυνη στασιμότητα, ακόμη και πόλωση», σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και δηλώνει ότι είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΦΙΑΛΤΕΣ - ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΣΤΟΥΣ "ΜΗ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΕΣ"

Δευτέρα, 28 Μάρτιος 2016 13:44

Μπαλαούρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: «Δεν θα απέρριπτα το σκέτο Μακεδονία»

Μπαλαούρας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: «Δεν θα απέρριπτα το σκέτο Μακεδονία»
Νέα ενδοκυβερνητική κόντρα ενδέχεται να προκληθεί για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων μετά τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος είπε πως δεν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία».
Ο κ. Μπαλαούρας, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, όταν ρωτήθηκε για το θέμα της ονομασίας είπε ότι πρέπει να λυθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Όταν ρωτήθηκε αν θα δεχόταν το «Βόρεια Μακεδονία», είπε ότι δεν θα έλεγε «όχι» και όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν θα απέρριπτε το σκέτο «Μακεδονία», απάντησε: «Δεν θα απέρριπτα το "Μακεδονία" σκέτο».
Μάλιστα, ο βουλευτής αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας πως «μπορεί να πιέζονται από άλλα σχήματα».

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ κ. ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ !!!!!!!


ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΩΤΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΑΣ . ΤΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΤΑΕΙ ΕΙΝΑΙ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ !!!!!!!!

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

ΜΗΠΩΣ ΗΓΓΕΙΚΕΝ Η ΩΡΑ ΤΑ 17 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ 18 ??? Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΤΗΝ 18Η ΘΕΣΗ . ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ . ΛΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ????



Τα 17 ελληνικά Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που ανέδειξε η Unesco

Μία ξενάγηση σε εκπληκτικά 17 εκπληκτικά Μνημεία της χώρας μας!


Η Ελλάδα έχει συνυπογράψει από το 1981 τη Συνθήκη της UNESCO για την προστασία των μνημείων και χώρων παγκόσμιας κληρονομιάς.

Χάρη στη γεωγραφική της θέσης, υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών που έχουν αφήσει παντού τα ίχνη τους, από την αρχιτεκτονική μνημείων και των οικισμών, μέχρι τις διατροφικές συνήθειες.

Η UNESCO με την καθιέρωση του θεσμού των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς θέλησε να προστατεύσει και να αναδείξει μνημεία, ομάδες κτισμάτων και χώρους με ιστορική, αισθητική, αρχαιολογική, επιστημονική, εθνολογική ή ανθρωπολογική αξία.

Το Visit Greece μας ξεναγεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της χώρας μας. Το πρώτο μνημείο της ελληνικής επικράτειας που εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO ήταν ο Ναός του Επικούρειου Απόλλωνος, το 1986. Ο κατάλογος έκτοτε αυξήθηκε εντυπωσιακά. Σήμερα περιλαμβάνει δεκαεπτά μνημεία σε όλη τη χώρα.


1naos epikoureiou apolona stis vasses
Στο κέντρο της Πελοποννήσου, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1130 μέτρων στέκει αγέρωχος και αειθαλής ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα. Εμπνευστής και κατασκευαστής του ναού θεωρείται ο Ικτίνος, μέγας αρχιτέκτονας της αρχαιότητας, που μαζί με τον Καλλικράτη σχεδίασε τον Παρθενώνα. Τον ναό μπορείτε να προσεγγίσετε από την Ηλεία, μετά από μια μαγευτική διαδρομή δίπλα στον ρου του ποταμού Νέδα, ή από την Τρίπολη και τη Μεγαλόπολη.

Δείτε εδώ την ιστορία του και ένα εκπληκτικό βίντεο.


2. Αρχαιολογικός χώρος Ακροπόλεως Αθηνών (1987)

2.Akropoli
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά. Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα. Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.


3. Αρχαιολογικός Χώρος Δελφών (1987)

3.Delfoi
Στους πρόποδες του Παρνασσού, στο υποβλητικό φυσικό τοπίο που σχηματίζεται ανάμεσα σε δύο θεόρατους βράχους, τις Φαιδριάδες, βρίσκεται το πανελλήνιο ιερό των Δελφών και το πιο ξακουστό μαντείο της αρχαίας Ελλάδας. Οι Δελφοί ήταν ο ομφαλός της γης, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος για να βρει το κέντρο του κόσμου, και για πολλούς αιώνες αποτελούσαν το πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και το σύμβολο της ενότητας του αρχαίου ελληνισμού. Η ιστορία των Δελφών χάνεται στην προϊστορία και στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων.


4. Ιερό του Ασκληπιού στην Επίδαυρο (1988)

4.Asklipeio
Στην ενδοχώρα της Επιδαύρου, σε μία περιοχή με ήπιο κλίμα και άφθονα πηγαία ιαματικά νερά, βρισκόταν το Ασκληπιείο, η έδρα του θεού ιατρού της αρχαιότητας και το σημαντικότερο θεραπευτικό κέντρο όλου του ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου. Ήταν το κύριο ιερό της μικρής παραθαλάσσιας πόλης της Επιδαύρου, αλλά η φήμη του και η αναγνώριση της σημασίας του γρήγορα ξεπέρασαν τα όρια της Αργολίδας και θεωρήθηκε από όλους τους Έλληνες ο τόπος όπου γεννήθηκε η ιατρική. Περισσότερα από διακόσια ιαματικά κέντρα σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο θεωρούνταν ιδρύματά του. Τα μνημεία του αποτελούν σήμερα όχι μόνο παγκοσμίου φήμης αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, αλλά και εξαιρετική μαρτυρία για την άσκηση της ιατρικής στην αρχαιότητα.


5. Άγιον Όρος – Άθως (1988)

5.Agios oros
Το Άγιον Όρος είναι η ανατολικότερη από τις τρεις χερσονήσους της Χαλκιδικής. Έχει μήκος περίπου 60 χλμ., πλάτος 8 μέχρι 12 χλμ. και καλύπτει μια έκταση περίπου 360 τ.μ. Γύρω από την ονομασία και την παλαιότερη ιστορία του Όρους υπάρχουν πολλοί και διάφοροι θρύλοι και παραδόσεις. Οι αρχαίοι ονόμαζαν Ακτή ολόκληρη τη χερσόνησο. Οι πηγές αναφέρουν την ύπαρξη επτά πολισμάτων κατά τους προχριστιανικούς χρόνους: Σάνη, Θύσσος, Κλεωναί, Δίον, Ολόφυξος, Ακρόθωοι, Απολλωνία. Κατάλληλος σαν τοποθεσία ο Άθως συγκέντρωσε ήδη από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους πολλούς μοναχούς, που προέρχονταν από όλα τα σημεία της αυτοκρατορίας.


6. Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου (1988)

6.Rodos
Στην καρδιά της Ρόδου, στη μεσαιωνική πόλη, πλανιέται ένα άρωμα ολοζώντανο και μυστηριακό, φερμένο μέσα από τους αιώνες. Το περιβόητο Τάγμα των Ιωαννιτών Οσπιταλιέρων Ιπποτών άφησε για πάντα την σφραγίδα του στο νησί. Αν περπατήσει κάποιος στην πάντα ζωντανή πολιτεία, θα ακούσει τον καλπασμό των αλόγων και τους ψιθύρους της ιστορίας.Η πολιτεία δεν ερήμωσε και δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Αποτελεί μια από τις σπάνιες επιβιώσεις του μεσαιωνικού κόσμου, που στέκει αλώβητη, με όλο της το σφρίγος και την ωραιότητα.


7. Μετέωρα (1988)

7.meteora
Τα Μετέωρα αποτελούν, μετά το Άγιο ΄Ορος, το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο. Από τις ιστορικές μαρτυρίες συμπεραίνουμε ότι οι μονές των Μετεώρων ήταν στο σύνολό τους τριάντα. Από τις τριάντα αυτές μονές οι έξι λειτουργούν έως σήμερα και δέχονται πλήθος προσκυνητών. Υπάρχουν όμως και πολλά μικρότερα μοναστήρια εγκαταλελειμμένα. Τα περισσότερα από αυτά είχαν ιδρυθεί στον 14ο αι. Η ονομασία Μετέωρα είναι νεότερη και δεν αναφέρεται από τους αρχαίους συγγραφείς. Το όνομά τους το οφείλουν στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, κτήτορα της μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Μεγάλο Μετέωρο), ο οποίος ονόμασε έτσι τον «πλατύ λίθο›, στον οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1344.


8. Παλαιοχρηστιανικά και βυζαντινά μνημεία Θεσσαλονίκης (1988)

8.Thessaloniki
Ο κατάλογος των μνημείων περιλαμβάνει την Ροτόντα, τον ναό του Αχειροποίητου, το ναό του Αγίου Δημητρίου, τη Μονή Λατόμου, το ναό της Αγίας Σοφίας, την Παναγία των Χαλκέων, το ναό των Αγίων Αποστόλων, το ναό του Αγίου Νικολαόυ Ορφανού και το Ναό του Αγίου Παντελεήμονα.


9. Αρχαιολογικός χώρος Μυστρά (1989)

9.Mystras
Μια επίσκεψη στο Μυστρά, έξι χιλιόμετρα ΒΔ της Σπάρτης, μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε άλλη διάσταση, στην εποχή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η βυζαντινή καστροπολιτεία της Πελοποννήσου, αλώβητη από το χρόνο, γοητεύει με την ακαταμάχητη ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα υπέροχα μνημεία της: τα «Παλάτια των Παλαιολόγων», οι κατοικίες των ευγενών (Λάσκαρη, Φραγκόπουλου), οι επιβλητικές εκκλησίες (Αγίου Δημητρίου, Παντάνασσας) και τα μοναστήρια (Περιβλέπτου, Βροντοχίου) συνθέτουν ένα σκηνικό μεγαλείου αλλοτινών εποχών.


10. Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας (1989)

10.Olympia
Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας, που ήταν αφιερωμένο στον πατέρα των θεών, τον Δία. Απλώνεται στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του κατάφυτου Κρονίου λόφου, μεταξύ των ποταμών Αλφειού και Κλαδέου, που ενώνονται σε αυτή την περιοχή. Παρά την απομονωμένη θέση της κοντά στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, η Ολυμπία καθιερώθηκε στο πανελλήνιο ως το σημαντικότερο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο. Εδώ γεννήθηκαν οι σπουδαιότεροι αγώνες της αρχαίας Ελλάδας, οι Ολυμπιακοί, που γίνονταν κάθε τέσσερα χρόνια προς τιμήν του Δία, ένας θεσμός με πανελλήνια ακτινοβολία και λάμψη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η απαρχή της λατρείας και των μυθικών αναμετρήσεων που έλαβαν χώρα στην Ολυμπία χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι τοπικοί μύθοι σχετικά με τον ισχυρό βασιλιά της περιοχής, τον ξακουστό Πέλοπα, και τον ποτάμιο θεό Αλφειό, φανερώνουν τους ισχυρούς δεσμούς του ιερού τόσο με την Ανατολή όσο και με τη Δύση.


11. Αρχαιολογικός χώρος Δήλου (1990)

11.Dilos
Στους αρχαίους χρόνους, ο μύθος της γέννησης του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος έκανε το νησί ιερό: κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν να γεννηθεί στα χώματά του. Και, εφόσον επρόκειτο για λίκνο αθανάτων, κανένας θνητός δεν θα επιτρεπόταν ούτε να πεθάνει εκεί. Έτσι, εκτός από τη σπουδαιότητα που είχε ως θρησκευτικό και οικονομικό κέντρο, το νησί διατηρούσε και μια αποκλειστικότητα: ακόμα και στην περίοδο της μεγάλης άνθησης της Δηλιακής Συμμαχίας, οι γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν, όπως και όσοι και όσες φαίνονταν να πλησιάζουν το τέλος της ζωής τους, στέλνονταν στο γειτονικό νησί της Ρήνειας. Όλος ο τότε γνωστός κόσμος αναγνώριζε την ιερότητα του νησιού και ήξερε τη μοναδικότητά του. Σήμερα, το νησί παραμένει μοναδικό σε ολόκληρο το γνωστό κόσμο: πουθενά δεν υπάρχει ένας τόσο μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος, τόσο μεγάλης σπουδαιότητας.


12. Μονή Δαφνίου, Μονή Όσιου Λουκά και Νέα Μονή Χίου (1990)

12.Xios
Το μοναστηριακό συγκρότημα της Νέας Μονής, το επιφανέστερο μνημείο των μεσαιωνικών χρόνων στη Χίο, ιδρύθηκε στα μέσα του 11ου αι. με αυτοκρατορική χορηγία. Η Ζωή και η Θεοδώρα, κόρες του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Η΄ και ανηψιές του Βασιλείου Β΄ του Βουλγαροκτόνου, καθώς και ο αυτοκράτωρ Κων/νος Θ΄ ο Μονομάχος, τρίτος σύζυγος της Ζωής, στάθηκαν οι χορηγοί για την κατασκευή του μνημείου. Η ίδρυση της μονής συνδέεται με μοναστική παράδοση, σύμφωνα με την οποία στη θέση όπου κτίσθηκε το Καθολικό είχε βρεθεί από τρεις Χιώτες ασκητές θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρεμασμένη σε κλάδο μυρσίνης.


13. Αρχαιολογικός χώρος Ηραίου Σάμου (1992)

13.Samos
Η αρχαία Σάμος (Πυθαγόρειο) εθεωρείτο μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαιότητας. Τόσο σε αυτήν όσο και στο χώρο του Ηραίου, τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα χρονολογούνται στην 4η χιλιετία π.Χ. Η περίοδος της ακμής της Σάμου τοποθετείται χρονικά στα μέσα του 6ου αι. π.Χ. Το νησί ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη και απέκτησε εμπορικές σχέσεις με τη γειτονική Μικρά Ασία και τις Μεσογειακές χώρες. Οι Σάμιοι ίδρυσαν αποικίες στην ακτή της Ιωνίας, στη Θράκη και τη Δύση.


14. Αρχαιολογικός χώρος Αιγών (Βεργίνα) (1996)

14.Vergina
Η ανασκαφή του Καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου και των συνεργατών του στη Μεγάλη Τούμπα του χωριού Βεργίνα Ημαθίας, στην Κεντρική Μακεδονία, έφερε το 1977 στο φως τη σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 20ού αιώνα στην Ελλάδα. Στη θέση της σημερινής Βεργίνας, στις υπώρειες των Πιερίων, υπήρξε η πρώτη αρχαία πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, οι Αιγές. Ο χώρος των Βασιλικών Τάφων με το σύγχρονο στέγαστρό του φιλοξενεί σήμερα την κυρίως ανασκαφή, καθώς και την έκθεση των σημαντικότερων ευρημάτων από τους τάφους.


15. Αρχαιολογικοί χώροι Μυκηνών και Τίρυνθας (1999)

15.Mykines
Τα πρώτα αρχαιολογικά σπαράγματα υποδεικνύουν ότι η περιοχή των Μυκηνών κατοικήθηκε ήδη από την 7η χιλιετία π.Χ., από τους προϊστορικούς χρόνους. Με θέση οχυρή και δεσπόζουσα, ανάμεσα στους κωνικούς και ήρεμους λόφους του Προφήτη Ηλία και της Σάρας και άφθονο νερό, αποτέλεσε ιδανικό τόπο για να εγκατασταθεί και να προστατευτεί ο άνθρωπος. Η μεγάλη ακμή των Μυκηνών, με τη μεγαλειώδη αρχιτεκτονική, τα γραπτά μνημεία και τον εκλεπτυσμένο πολιτισμό, ήταν στην ύστερη Εποχή του Χαλκού, ανάμεσα στο 1350 και το 1200 π.Χ.

15.Tyrintha
Η οχύρωση του λόφου της Τίρυνθας (στο 8ο χλμ. του δρόμου Άργους – Ναυπλίου), που προφυλάσσει το ανακτορικό συγκρότημα, είναι τόσο εντυπωσιακή κατασκευή, ώστε οι αρχαίοι Έλληνες δεν μπορούσαν να δεχτούν ότι ολοκληρώθηκε από ανθρώπινο χέρι. Έτσι, αρχιτέκτονες της Τίρυνθας θεωρήθηκαν οι Κύκλωπες, που έφερε μαζί του από τη μακρινή Λυκία ο μυθικός ιδρυτής της πόλης, ο Προίτος. Με την Τίρυνθα συνδέονται όλοι οι μεγάλοι ήρωες που διαθέτουν υπερφυσικές δυνάμεις. Ο Βελλερεφόντης, ο Περσέας, ο Ηρακλής. Πράγματι, η κατασκευή του τείχους είναι αδιανόητη και αποτελεί πρόκληση για τη λογική, ακόμα και του σημερινού επισκέπτη. Στέκεται κανείς εκστατικός μπροστά στην τέλεια συναρμογή αυτών των τεράστιων ογκόλιθων, μη μπορώντας να κατανοήσει ούτε πώς, ούτε ποιοι μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν τέτοιον μηχανικό άθλο.


16. Ιστορικό κέντρο (Χώρα), Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και Σπήλαιο Αποκαλύψεως στην Πάτμο (1999)

16.Patmos
Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου Πελάγους. Ιδρυτής της μονής υπήρξε ο όσιος Χριστόδουλος (1088), ο οποίος με χρυσόβουλλο του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού έλαβε το νησί της Πάτμου απαλλαγμένο από φορολογικές υποχρεώσεις. Xτισμένη στην κορυφή βουνού, προφανώς στη θέση του ναού της Aρτέμιδος και μίας παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η μονή περιβάλλεται από ακανόνιστο ορθογώνιο αμυντικό περίβολο που χρονολογείται από το τέλος του 11ου αι. μέχρι τον 17ο αι.


17. Παλαιά Πόλη Κέρκυρας (2007)

17. Kerkyra
Η στρατηγική γεωγραφική θέση της Κέρκυρας, στην είσοδο της Αδριατικής θάλασσας, προσδιόρισε από πολύ νωρίς τον ιδιαίτερο ρόλο που επρόκειτο να διαδραματίσει το νησί στην πλοκή της ιστορίας της Μεσογείου. Η Κέρκυρα, στο δρόμο των καραβιών και των μετακινήσεων, υπήρξε διαχρονικά αντικείμενο συνεχών διεκδικήσεων από όλους τους κατά καιρούς κυρίαρχους, πρωταγωνιστώντας σε όλα τα μεγάλα γεγονότα της πολιτικής ιστορίας της Ευρώπης.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΑΠΟ ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΙΝΗΣΙΑΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΧΟΡΔΕΣ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΗΓΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ . ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΜΠΑΧΑΛΟ ΚΙ ΑΥΤΟΣ !!!!!!!

Ο  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ  ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ


«Μιλώ από την Ελλάδα. Όπου όλο και περισσότεροι πρόσφυγες εγκλωβίζονται. Επειδή κάποια ευρωπαϊκά κράτη κλείνουν τα σύνορά τους. Δηλαδή αρνούνται να παρέχουν στους πρόσφυγες έστω μόνο ασφαλή δίοδο: για εκεί όπου τους δέχονται και οι ίδιοι μπορούν να ζήσουν.
Μιλώ από την Ελλάδα της κρίσης. Όπου οι κάτοικοί της, θύματα της λιτότητας, είναι καταπονημένοι, φτωχότεροι, άνεργοι, με παρόν δύσκολο και μέλλον αβέβαιο. Σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που διέρχεται μια δεύτερη μεγάλη κρίση. Πολιτική τούτη τη φορά. Ίσως υπαρξιακή.
Μολαταύτα οι κάτοικοι της Ελλάδας, τα θύματα της λιτότητας, πασχίζουν να συνδράμουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα θύματα των πολέμων και της άκρας ανέχειας. Τους σημερινούς κολασμένους της Γης. Να τους συνδράμουν όπως μπορούν. Με γενναιοδωρία και αυταπάρνηση. Συχνά από το υστέρημά τους. Γιατί η Ελλάδα ξέρει από προσφυγιά. Αλλά και γιατί σε τούτα τα χώματα ο σεβασμός του ξένου είναι πανάρχαια επιταγή. Και η Ελλάδα παραμένει η χώρα της φιλοξενίας. “Βάλε και άλλο πιάτο στο τραπέζι”, εξακολουθούμε να τραγουδάμε.
Ψυχή της Ελλάδας είναι και ήταν πάντα ο πολιτισμός της. Εσείς οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι του κόσμου, το γνωρίζετε. Το γνωρίζετε γιατί μελετάτε την κληρονομιά της που είναι και δική σας. Το γνωρίζετε γιατί ασκείτε την τέχνη σας, όπως βρίσκεται πάντα σε μόνιμη ένταση με αυτή την κληρονομιά. Την τέχνη σας σε όλες τις μορφές της. Το γνωρίζετε γιατί έχετε αγγίξει με πολλούς τρόπους τις σύγχρονες εκφράσεις του πολιτισμού της.
Ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών εδώ υποχρεώνει την Ελλάδα να σηκώνει τούτο τον καιρό το βάρος του κόσμου. Το βάρος από τα αποτελέσματα πολέμων και καταστροφών για τα οποία η ίδια δεν φέρει καμία ευθύνη. Ωστόσο έχει αναλάβει την ευθύνη να σηκώσει αυτό το βάρος. Πρόθυμα. Υπακούοντας την πανάρχαια επιταγή. Και αναδεικνύοντας το σημερινό της ήθος. Σώζοντας την τιμή του κόσμου.
Αλλά η Ελλάδα είναι χώρα μικρή. Και τούτο το βάρος έχει πολύ σκληρά υλικά συμφραζόμενα. Τα οποία ή ίδια -λαός και κράτος- δεν μπορεί να σηκώσει μόνη.
Γι’ αυτό απευθύνομαι σε σας. Τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου. Σε σας που γνωρίζετε καλά πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με άρτο. Που γνωρίζετε καλά ότι ακόμα και μέσα στη μέγιστη ένδεια, ακόμα και μπροστά στο θάνατο, ο άνθρωπος θα σιγοτραγουδήσει ένα σκοπό, θα χαράξει ένα σκίτσο, θα χορέψει δυό βήματα, θα θυμηθεί ή θα φτιάξει ένα στίχο.
Απευθύνομαι σε σας, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου, που μπορείτε να μεταδώσετε παντού τούτη τη γνώση. Για να συνεγείρετε παντού τις συνειδήσεις. Με τους μύριους τρόπους που η δημιουργική σας δύναμη θα εφεύρει. Δείχνοντας έτσι ότι το βάρος του κόσμου ανήκει σε όλο τον κόσμο. Όπως και η τιμή του.
Απευθύνομαι σε σας, τους καλλιτέχνες και τους διανοούμενους του κόσμου που με τις δημιουργίες σας και τον στοχασμό σας οικοδομείτε κάθε στιγμή τη συνείδηση του κόσμου. Δηλαδή εκείνου του άυλου κάτι που διασφαλίζει τη μνήμη της ανθρωπότητας και τη συνέχεια της ιστορίας της.
Πολλοί από σας έχετε ήδη πράξει. Πολλοί από σας έχετε ήδη μιλήσει. Αλλά η δική μας -και δική σας- Κική Δημουλά προτρέπει να μιλήσουμε όλοι: “Μίλα. Πες κάτι, οτιδήποτε. Μόνο μην στέκεις σαν ατσάλινη απουσία». Και ο δικός μας -και δικός σας- Γιώργος Σεφέρης θυμίζει σε όλους μας: “Ζωή, είναι ό,τι έδωσες”.
Μάρτιος 2016».
Αριστείδης Μπαλτάς
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΕΣΠΑ 2007-2013



ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΝΑΟΥ  ΠΑΝΑΓΙΑΣ  ΕΝΟΡΙΑΣ  ΑΓΙΩΝ  ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ    ΣΤΗΝ  ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ο  ναός  της  Παναγίας  βρίσκεται  στην  συνοικία  Αγίων  Αναργύρων  στην  περιοχή  του  Ξενία  στην  Καστοριά . Η  νότια , η  ανατολική  και  η  δυτική  του  πλευρά  περιβάλλονται  από  δημοτικό  αδιαμόρφωτο  χώρο (αλσύλιο)  που  χαρακτηρίζεται  από  έντονη κλίση  και  κωνοφόρα  βλάστηση . Στη  βόρεια  πλευρά  του , όπου  βρίσκεται  και  η  είσοδος  του  ναού  υπάρχει  διαμορφωμένος  πλακόστρωτος  δημοτικός  χώρος .
Ο  ναός  αρχικά  κτίστηκε  στα  τέλη  του  16ου  αιώνα  και  αποτελούνταν  μόνο  από  τον  κυρίως  ναό και  το  ιερό .   Επρόκειτο  για  μονόχωρη , ξυλόστεγη  βασιλική  με  δίρριχτη  στέγη και  ημιελειψοειδή   αψίδα . Σε  επόμενη  οικοδομική  φάση  κτίστηκε  ο  νάρθηκας  που  βρίσκεται  σε  επαφή  με  όλη  την  βόρεια  πλευρά  - τοίχο  του  κυρίως  ναού .
Οι  τοίχοι  του  ναού  είναι  κτισμένοι  με  αργολιθοδομή  με  συνδετικό  υλικό  την  λάσπη  και  παρεμβαλλόμενες  οριζόντιες ξυλοδεσιές . Το  δάπεδο  του  ναού  και  του  νάρθηκα  ήταν    επιστρωμένο  με  μια  στρώση  τσιμέντου  και  πολλές  στρώσεις  χρώματος .   
Ο  ναός  έχει  μια  ξύλινη  πόρτα – είσοδο  στη  βόρεια  πλευρά  του  απ΄ όπου  γίνεται  προσπελάσιμος  ο  νάρθηκας . Ο  νάρθηκας  επικοινωνεί  με  τον  κυρίως  ναό  με  μια  δεύτερη  πόρτα  που  βρίσκεται  στον  βόρειο  τοίχο  του  κυρίως  ναού .
Τον  ναό  καλύπτει  δίρριχτη  στέγη  και  η  επικάλυψή  του  γίνεται  με  κεραμίδια  βυζαντινού  τύπου.
Οι  τοιχοποιίες  του  είναι  κτισμένες  με  αργολιθοδομή  που  διακόπτεται    καθ΄ ύψος  από  οριζόντια  ξύλινα  ζωνάρια (ξυλοδεσιές) . Το  συνδετικό  του  υλικό  είναι  η  λάσπη και  γίνεται  και  χρήση  κεραμικών  σαν  συμπλήρωμα  των  κενών  μεταξύ  των  λίθων  (σφήνες) .
Τμήμα  του    ανατολικού  τοίχου  και  πιο  συγκεκριμένα  το  αέτωμά  του  ,  είναι  κτισμένο  με  πλίνθους
Οι  τοίχοι του  ναού  εξωτερικά  ήταν  επιχρισμένοι  με  ασβεστοτσιμεντοκονίαμα   ο  δυτικός  και  με  ασβεστοκονίαμα  ο  ανατολικός  και  βόρειος . Ο  νότιος  ήταν  απλά  ασβεστωμένος .
Εσωτερικά  οι  τοίχοι  είναι  τοιχογραφημένοι  εκτός  από  τον  ανατολικό  και  βόρειο  του  νάρθηκα  που  ήταν  επιχρισμένοι . Οι  οροφές  του  κυρίως  ναού  ,  του  ιερού  και  του  νάρθηκα  ήταν  επενδυμένες  με  μεταγενέστερες  ξύλινες  σανίδες  σε  πολύ  κακή  κατάσταση .
Ο  ναός  παρουσίαζε  πολύ  σοβαρά  προβλήματα  λόγω  της  μη  συντήρησής  του  στα  προηγούμενα  χρόνια .
Η  μεσοτοιχία  μεταξύ  νάρθηκα  -  κυρίως  ναού  παρουσίαζε  μεγάλη  απόκλιση  από  την  κατακόρυφο , προς  την  πλευρά  του  νάρθηκα . Και  οι  υπόλοιποι  τοίχοι  του  ναού  παρουσίαζαν  αποκλίσεις  από  την  κατακόρυφο .  Στην  ανατολική  πλευρά  και  στην  ένωση  μεταξύ  κυρίως  ναού  και  νάρθηκα παρουσιάστηκε  αποκόλληση  της  τοιχοποιίας  που  γινόταν  αντιληπτή  από  την  έντονη  κατακόρυφη  ρωγμή  μεγάλου  εύρους  που  διέτρεχε  κατακόρυφα  όλη  την  λιθοδομή  σε  όλο  της  το  ύψος .
Ρωγμές , φουσκώματα  τοίχων  , μειωμένη  συνεκτική  δομή  κονιαμάτων  , υγρασίες  , αποσαθρωμένα  παλιά  αρμολογήματα  και  σαπισμένες  ξυλοδεσιές ,  έδιναν   την  εντύπωση  της  εγκατάλειψης  και  η  επικινδυνότητα  κατάρρευσης   ήταν  δεδομένη .
Η  ξυλεία  της  στέγης  καθώς  και  το  ξύλινο  πέτσωμά  της  δεν  ήταν  η  αρχική  αλλά  ήταν  προϊόν  νεώτερων  επεμβάσεων . Η  κατάστασή  τους  ήταν  κακή   και  υπήρχαν  προβλήματα  εισροής  όμβριων  υδάτων  απ΄ αυτήν .
Προβλήματα  υγρασίας  παρουσίαζε  ο  ναός  και  στο  σύνολό  του .
Για  την  επίλυση  όλων  των  σοβαρών  προβλημάτων  που  παρουσίαζε   ο  ναός  ,  το  1997   και  από  το  τότε  Γραφείο  Προγραμματικής  Σύμβασης  μεταξύ    Δήμου  Καστοριάς – ΤΑΠΑ και  ΥΠΠΟ  εκπονήθηκε  μελέτη  αποκατάστασης  του  ναού  η  οποία  και  εγκρίθηκε  από  την  Διεύθυνση  Αναστήλωσης  Βυζαντινών  και  Μεταβυζαντινών  Μνημείων .
Το  2011 , μετά  από  πρόταση  της  16ης  ΕΒΑ   και  με  απόφαση  της  Περιφέρειας  Δυτικής  Μακεδονίας  ,  η  κατασκευή  του  έργου  εντάχθηκε  στο  Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα  «Μακεδονίας  -  Θράκης  2007-2013»  με  αρχικό  προϋπολογισμό  200000 €  . Ο  τρόπος  κατασκευής  του  έργου  θα  ήταν η  αυτεπιστασία .
Βάσει  της  απόφασης  αυτής  προβλέπονταν  οι  παρακάτω  εργασίες  αποκατάστασης : 
  • Καθαίρεση  των  επιχρισμάτων  και  των  μεταγενέστερων  ξύλινων  οροφών  ,  ώστε  να  αποκαλυφθούν  τα  ψηλότερα  τμήματα  των  τοιχογραφιών .
  • Αρμολογήματα  όλων  των  τοιχοποιιών
  • Εφαρμογή  ενεμάτων  εξωτερικά  του  ναού
  • Συρραφή  κρίσιμων  ρωγμών  με  λίθινα  κλειδιά
  • Συμπλήρωση  με  ανάκτιση  των  τμημάτων  της  τοιχοποιίας  στο  ανατολικό  τμήμα  του  νάρθηκα .
  • Αποκατάσταση  των  ξυλοδεσιών  των  τοιχοποιιών
  • Αποκατάσταση  των  στρωτήρων  της  στέγης
  • Κατασκευή  αποστραγγιστικού  δικτύου  περιμετρικά  του  ναού
  • Ανακατασκευή  του  σκελετού  της  στέγης 
  • Ανακατασκευή  του  πετσώματος , με  τοποθέτηση  στεγανωτικής  μεμβράνης  και  ανακεράμωσή  της
  • Αφαίρεση  στασιδίων  για  την  αποκάλυψη  της  κάτω  ζώνης  των  τοιχογραφιών
  • Αποκάλυψη  και  συντήρηση  του  παλιού  πλακόστρωτου  δαπέδου
Τον  Νοέμβριο  του  2011  και  μετά  από  τις  ανάλογες  απαραίτητες  προσλήψεις  εργατοτεχνικού  και  επιστημονικού  προσωπικού  ξεκίνησαν  οι  εργασίες  αποκατάστασης  του  ναού . Συγχρόνως  όμως  από  την  Υπηρεσία  (16η  τότε  ΕΒΑ)  εκπονήθηκε  και  μελέτη  συντήρησης  των  τοιχογραφιών  του  ναού  η  οποία  και  εγκρίθηκε  από  την  αρμόδια  υπηρεσία  του  υπουργείου . Η  Υπηρεσία  μας  αιτήθηκε  στην  Περιφέρεια  Δυτικής  Μακεδονίας  την  τροποποίηση  του  Αντικειμένου  με  αύξηση  του  προϋπολογισμού  κατά  260000 €  ,  η  οποία    και  εγκρίθηκε  τον  Φεβρουάριο  του  2014  με  συνολικό  πλέον  νέο  προϋπολογισμό  του  ύψους  των  460000 € .
  Οι  εργασίες  αποκατάστασης  ξεκίνησαν  με  καθαιρέσεις  παλιών  αρμών  και  επιχρισμάτων  και  καθαρισμούς  των  λίθων  των  τοιχοποιιών . Πραγματοποιήθηκαν  επιμέρους  κατεδαφίσεις  μικρών  τμημάτων  λιθοδομών  και  ανακτίσεις  αυτών . (Βασικότερη  ανάκτιση  η  ανατολική  πλευρά  του  νάρθηκα  η  οποία  ήταν  σε  πλήρη  αποσάθρωση  και  σε  κατάσταση  κατάρρευσης) . Με  την  ολοκλήρωση  των  καθαιρέσεων  παλιών  αρμών  και  καθαρισμών  των  λίθων  των  τοίχων  , ξεκίνησαν  οι  εργασίες  νέων  αρμολογημάτων  ,  εξωτερικά  και  εσωτερικά  των  τοίχων  του  κυρίως  ναού  και  του  νάρθηκα . Ακολούθησε  η  τοποθέτηση  ενεμάτων  σε  όλους  τους  τοίχους  του  ναού  και  του  νάρθηκα .  Οι  συνθέσεις  των  κονιαμάτων  που  χρησιμοποιήθηκαν  για  αρμούς  και  ενέματα  προέκυψαν  μετά  από από  πρόταση  του  εργαστηρίου  δομικών  υλικών  του  Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης – Πολυτεχνική  Σχολή – Τμήμα  Πολιτικών  Μηχανικών – Τομέας  Επιστήμης  και  Τεχνολογίας  των  κατασκευών  ,  αφού  πρώτα  εξέτασε  δείγματα  αρμών που  ελήφθησαν  από   τοίχους   λασπόκτιστων  ναών  της  Καστοριάς . Παράλληλα  και  με  χειρονακτικά  μέσα  γινόταν  σκαπτικές  εργασίες  αποχωμάτωσης  στη  νότια  ,  την  δυτική  και  στην  ανατολική  πλευρά  του  ναού  που  ήταν  καταχωμένος , για  την  κατασκευή  αποστραγγιστικού  συστήματος  και  την  αντιμετώπιση  έτσι  των  προβλημάτων  υγρασίας  που  προϋπήρχαν . Το  βάθος  των  αποχωματώσεων  και  ιδιαίτερα  στη  νότια  πλευρά  του  ναού  ξεπερνούσε  σε  πολλά  σημεία  και  τα  δύο  μέτρα . Σε  τελική  ανάλυση  λόγω  του  ότι  δεν βρέθηκε  βράχος  ,  καταφέραμε  να  διαμορφώσουμε  περιμετρικά  στις  τρεις  πλευρές  , επίπεδο  περιμετρικού  εδάφους   χαμηλότερο  του  επιπέδου  του  εσωτερικού  δαπέδου  του  ναού . Κατασκευάστηκε  λιθόστρωτο  αρμολογημένο  καλντερίμι  και  αναλημματικοί  τοίχοι  (αρμολογημένες  λιθοδομές)  . Οι  εργασίες   κατασκευής  καλντεριμιού  και  αναλληματικών  τοίχων  πραγματοποιούνταν  παράλληλα  με  όλες  τις  υπόλοιπες  εργασίες  αποκατάστασης  και  ολοκληρώθηκαν  με  το  τέλος  του  όλου  έργου  την  31  Δεκεμβρίου  του  2015 .
Πραγματοποιήθηκαν  εργασίες  αφαίρεσης  και  απομάκρυνσης  με  χειρονακτικά   μέσα  των  τσιμεντένιων  στρώσεων  του  δαπέδου  και  η  αποκάλυψη  του  παλιού  πλακόστρωτου . Συμπλήρωση  των  κενών  τμημάτων  με  ίδιες  λίθινες  πλάκες  ,  καθαρισμός  και  νέα  αρμολόγησή  του  .
Πραγματοποιήθηκε  επίσης  ολοκληρωμένη  ανακατασκευή  της  στέγης , χρησιμοποιώντας  ξυλεία  καστανιάς  και   στους  στρωτήρες  και  στον  σκελετό  και  στο  νέο  της  πέτσωμα . Τοποθετήθηκε  μεμβράνη  υγρομόνωσης  , καρφωτά  νέα  κεραμίδια  βυζαντινού  τύπου   και  υδρορροές  περιμετρικά  της  στέγης .
Στη  διάρκεια  των  εργασιών  κρίθηκε  σκόπιμο  να  τοποθετηθούν  δύο  σειρές  μεταλλικών  ελκυστήρων  στο  ανώτερο  τμήμα  των  τοίχων  (εξωτερικά)  του  κυρίως  ναού , οι  οποίοι  και  τοποθετήθηκαν  μετά  και  από  νέα  τροποποίηση  και  έγκριση  από  την  Περιφέρεια  του  Τεχνικού  Δελτίου  Υποέργου . Με  νέα  τροποποίηση  και  έγκριση    ,  κατασκευάστηκε  επίσης  ξύλινο  κεραμοσκεπές  στέγαστρο  πάνω  από  την  είσοδο  του  ναού  ,  πλήρης  ηλεκτρολογική  εγκατάσταση  στον  ναό  για  την  ανάδειξή  του  και  τοποθετήθηκαν  νέα  ξύλινα  παράθυρα .

Με  την  ολοκλήρωση  των  πιο  πάνω  οικοδομικών  εργασιών  αποκατάστασης  καθώς  επίσης  και  με  την  ολοκλήρωση  των  εργασιών  συντήρησης  των  τοιχογραφιών  του  ο  ναός  παραδίδεται  στο  κοινό  πλήρως  αποκατεστημένος .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΤΟ  ΜΝΗΜΕΙΟ  ΟΠΩΣ  ΗΤΑΝ  ΠΡΙΝ  ΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΟΨΗ  ΝΑΟΥ)
ΕΝΑΡΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ  (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΟΨΗ)
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΠΑΛΙΩΝ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΑΡΜΩΝ
ΕΝΑΡΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ  (ΒΟΡΕΙΑ  ΟΨΗ)
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΠΑΛΙΩΝ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΑΡΜΩΝ
 (ΝΟΤΙΑ  ΟΨΗ)
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΠΑΛΙΩΝ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΑΡΜΩΝ
(ΔΥΤΙΚΗ  ΟΨΗ)
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΠΑΛΙΩΝ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΑΡΜΩΝ - ΑΝΑΚΤΙΣΕΙΣ  ΤΜΗΜΑΤΩΝ  ΛΙΘΟΔΟΜΗΣ
ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ  ΚΑΙ  ΑΝΑΚΤΙΣΗ  ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ  ΤΟΙΧΟΥ  ΤΟΥ  ΠΡΟΝΑΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΤΟΥ  ΝΑΟΥ  ΠΡΙΝ  ΤΗΝ  ΕΝΑΡΞΗ  ΤΩΝ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΠΑΛΙΩΝ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ,  ΑΡΜΩΝ  ΚΑΙ  ΞΥΛΙΝΟΥ  ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΥ  ΤΑΒΑΝΩΜΑΤΟΣ  ΣΤΟ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΤΟΥ  ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΠΑΛΙΟΥ  ΣΑΘΡΟΥ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ  ΣΤΟΥΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ  ΤΟΙΧΟΥΣ  ΤΟΥ  ΝΑΟΥ
ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ  ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ  ΚΑΙ  ΠΑΛΙΟΥ  ΣΑΘΡΟΥ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ  ΣΤΟΥΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ  ΤΟΙΧΟΥΣ  ΤΟΥ  ΝΑΟΥ

ΕΡΓΑΣΙΕΣ  ΝΕΩΝ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΩΝ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ  ΠΛΕΥΡΑ)
ΝΕΑ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΑ  ΣΕ  ΔΥΤΙΚΗ  ΚΑΙ  ΒΟΡΕΙΑ  ΟΨΗ
ΝΕΑ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΑ  ΣΕ    ΒΟΡΕΙΑ  ΟΨΗ
ΝΕΑ  ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΑ  ΣΤΟΥΣ  ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥΣ  ΤΟΙΧΟΥΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ  ΡΩΓΜΩΝ  ΚΑΙ  ΕΝΑΡΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ  ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΕΝΕΜΑΤΩΝ  ΣΤΙΣ  ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΕΝΕΜΑΤΩΝ  ΣΤΙΣ  ΛΙΘΟΔΟΜΕΣ
ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ  ΠΑΛΙΑΣ    ΚΑΙ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΑΣ  ΣΤΕΓΗΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΟΥ  ΞΥΛΙΝΟΥ  ΣΚΕΛΕΤΟΥ  ΜΕ  ΞΥΛΕΙΑ  ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ  
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΞΥΛΙΝΟΥ  ΝΕΟΥ  ΠΕΤΣΩΜΑΤΟΣ  ΚΑΙ  ΜΕΜΒΡΑΝΗΣ  ΥΓΡΟΜΟΝΩΣΗΣ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ  ΓΙΑ  ΝΕΟ  ΚΕΡΑΜΙΔΩΜΑ
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΝΕΩΝ  ΚΑΡΦΩΤΩΝ  ΚΕΡΑΜΙΔΙΩΝ  ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ  ΤΥΠΟΥ  ΚΑΙ  ΥΔΡΟΡΡΟΩΝ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ  ΑΠΟΨΗ  ΝΕΑΣ  ΣΤΕΓΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΩΝ  ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ  ΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ  ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ  ΤΟΥ  ΚΥΡΙΩΣ  ΝΑΟΥ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ  ΤΟΥ  ΚΥΡΙΩΣ  ΝΑΟΥ  ΣΕ  ΠΛΗΡΗ  ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΕΝΟ  ΔΑΠΕΔΟ - ΑΠΟΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ  ΤΟΙΧΟΙ - ΣΥΝΤΗΡΗΜΕΝΗ  ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ - ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ  ΧΩΡΟ  ΜΕ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΩΝ  ΛΙΘΙΝΩΝ  ΑΝΑΛΛΗΜΑΤΙΚΩΝ  ΤΟΙΧΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ  ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΟΥ
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ  ΧΩΡΟ  ΜΕ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΩΝ  ΛΙΘΙΝΩΝ  ΑΝΑΛΛΗΜΑΤΙΚΩΝ  ΤΟΙΧΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ  ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΟΥ
ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ  ΧΩΡΟ  ΜΕ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΩΝ  ΛΙΘΙΝΩΝ  ΑΝΑΛΛΗΜΑΤΙΚΩΝ  ΤΟΙΧΩΝ  ΚΑΙ  ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΥ  ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΟΥ
ΤΕΛΙΚΗ  ΜΟΡΦΗ  ΜΕ  ΤΗΝ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  ΞΥΛΙΝΟΥ  ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΟΥΣ  ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ  ΣΤΗΝ  ΕΙΣΟΔΟ  ΤΟΥ  ΝΑΟΥ