Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ mister TSAKALOTOS ????

Τσακαλώτος: Το Brexit θα κάνει ζημιά στην Ελλάδα
Τη θέση πως το Brexit δημιουργεί ασάφειες και αβεβαιότητες
 για την ευρωπαϊκή οικονομία οι οποίες απειλούν το αφήγημα 
της ελληνικής κυβέρνησης και θα κάνουν ζημιά στην ελληνική 
οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης
 Τσακαλώτος, μιλώντας σήμερα ενώπιον της Κεντρικής 
Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ανησυχία του για 
τις επιπτώσεις του Brexit στην ευρωπαϊκή οικονομία και
 έσπευσε να επισημάνει ότι θα πρέπει προσεκτικά να 
εξεταστούν και οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.
 Σημείωσε δε πως απέναντι στο περισσότερη ή λιγότερη 
Ευρώπη, εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια καλύτερη και 
πιο δημοκρατική Ευρώπη.
«Δεν είναι καλές οι συνέπειες του Brexit, μας χαλάει το 
αφήγημα της ανακεφαλαιοποίησης και της επόμενης 
ημέρας. Δεν ξέρουμε ακόμη πόση ζημιά θα 
μας κάνει, αλλά θα μας κάνει ζημιά. Είναι 
πολύ πιθανό να δημιουργηθούν 
φυγόκεντρες τάσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε 
μεταξύ άλλων.
Αν και ανέφερε πως «δεν μπαίνει θέμα Grexit» , 
ωστόσο προσέθεσε πως μετά τις εξελίξεις στη 
σχέση Βρετάνιας – ΕΕ «κανείς δεν μπορεί να 
πει πως με το Grexit έχουμε ξεμπερδέψει».
Ο κ. Τσακαλώτος εστίασε στην ανάγκη στο 
συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξουν θεματικές 
ώστε να ξεκαθαρίσει πως εννοεί η κυβέρνηση 
την ανάπτυξη. Άλλωστε οι «53» του ΣΥΡΙΖΑ 
στους οποίους είναι επικεφαλής ο υπουργός 
Οικονομικών υποστήριξαν στην Κεντρική
 Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ πως το Μνημόνιο 
δεν είναι ούτε το κυβερνητικό πρόγραμμα 
του ΣΥΡΙΖΑ ούτε ιδιοκτησία της Αριστεράς.
Υποστήριξαν μάλιστα ότι αντιθέτως το 
πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανταγωνιστικό 
προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και στη 
βάση αυτή ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης 
ζητούν από την κυβέρνηση να έρθει, εάν 
χρειαστεί, σε ρήξη με την ευρωπαϊκή ελίτ για τα 
εργασιακά δικαιώματα, τον συνδικαλιστικό νόμο 
και τις συλλογικές συμβάσεις
.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

ΑΠΛΑ .... ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ !!!


Ο διάσημος αρχιτέκτονας που θα δημιουργήσει την αθηναϊκή ριβιέρα

Τα έργα του θεωρούνται θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και έχει αποσπάσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 580 βραβεία σε όλο τον κόσμο
o-diasimos-arxitektonas-pou-tha-dimiourgisei-tin-athinaiki-ribiera
 

Ο πολυβραβευμένος, παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας , Νόρμαν Φόστερ γνωστός και ως «Βαρώνος Φόστερ της όχθης του Τάμεση»έχει αναλάβει να σχεδιάσει το μάστερ πλαν για την αξιοποίηση του Ελληνικού για λογαριασμό της Lamda Development του Ομίλου Λάτση.
Ανάμεσα στα έργα του81χρονου αρχιτέκτονα ο οποίος έχει αποσπάσει περισσότερες από 580 διακρίσεις διεθνώς, συγκαταλέγεται το κτίριο Γκέρκιν στο Λονδίνο, το διασημότερό του κτίριο, ένας ουρανοξύστης 40 ορόφων που θεωρείται ένα από τα θαύματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Για αυτό του το έργο κέρδισε το βραβείο Stirling, το Νόμπελ της αρχιτεκτονικής για το μοναδικό του design.
The Gherkin
The Gherkin
Ένα εξίσου εντυπωσιακό δημιούργημά του είναι το Δημαρχείο του Λονδίνου, ενώ άλλα σημαντικά του έργα είναι το στάδιο τουΓουέμπλει και το Καπ Νου στην Βαρκελώνη. Είναι κάτοχος των βραβείων Πρίτσκερ και Στίρλινγκ που θεωρούνται δυο από τις μεγαλύτερες διακρίσεις της αρχιτεκτονικής. Σε αυτόν οφείλεται η ανακαίνιση του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.
Apple Store, Κίνα
Apple Store, Κίνα
Ο Φόστερ γεννήθηκε, σε μια οικογένεια της εργατικής τάξης στοΣτόκπορτ. Ήταν καλός μαθητής και θαύμαζε από παιδί τη δουλειά των σπουδαίων αρχιτεκτόνων της εποχής του Φρανκ Λόιντ Ράιτ και Λε Κορμπυζιέ. Εγκατέλειψε το σχολείο στα 16 και κατετάγη στη βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Όταν απολύθηκε από το στρατό, αποφάσισε να παρακολουθήσει την πανεπιστημιακή σχολή αρχιτεκτονικής του Μάντσεστερ. Αργότερα, κέρδισε το Henry Fellowship της αρχιτεκτονικής σχολής του Γιέιλ, όπου συνάντησε τον συνεργάτη του Ρίτσαρτ Ρότζερς και έκανε το Μάστερ του. Ταξίδεψε στην Αμερική για ένα έτος και επέστρεψε στην Αγγλία το 1962.
Καμπ Νου, Βαρκελώνη
Καμπ Νου, Βαρκελώνη
Η εργασίες του στην περιβαλλοντική αρχιτεκτονική θεωρούνται πρωτοπόρες και καταλύτες στον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Ο Φόστερ είναι από αυτούς που πρώτοι σχεδίασαν ανοικτά πατώματα γραφείων, πολύ πριν το ανοικτό σχέδιο γίνει κανόνας. Το πιο σημαντικό του κτήριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η έδρα της Willis Faber & Dumasστο Ίπσουιτς το 1974. Ο πελάτης ήταν μια οικογενειακή ασφαλιστική εταιρεία που θέλησε να αποκαταστήσει μια αίσθηση κοινότητας στον εργασιακό χώρο. Σήμερα θεωρείται διατηρητέο.
Willis Faber & Dumas
Willis Faber & Dumas

City Hall, London
City Hall, London
Το αρχιτεκτονικό του γραφείο Foster and Partners αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.Το μότο του του Φόστερ σήμερα είναι «Να σχεδιάζετε κτίρια που συγκινούν το πνεύμα και την καρδιά του ανθρώπου».
Χιρστ Τάουερ, Νέα Υόρκη
Χιρστ Τάουερ, Νέα Υόρκη
Ο Φόστερ συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων Βρετανών, με προσωπική περιουσία περίπου 250 εκατομμυρίων λιρών. Είναι ακούραστος παρά την ηλικία του και τελειομανής, ένας οραματιστής της αρχιτεκτονικής. Για τον Φόστερ τα κτίρια έχουν ψυχή και λειτουργούν ως εφαλτήρια για την ανύψωση του ανθρώπινου πνεύματος.
BMCE
BMCE
Το πιο πιθανό είναι η Αθήνα να αποκτήσει ένα νέο τοπόσημο, ένα από τα αριστουργηματικά έργα του Φόστερ, αρμονικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον. Και βέβαια όλοι περιμένουν τον ευφυή του σχεδιασμό στο πάρκο, το οποίο το πάρκο θα συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα ευρωπαϊκά πάρκα της Ευρώπης διπλάσιο σε έκταση από το Hyde Park του Λονδίνου.
Στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας 2016, στην Αρσενάλε, δέσποζε το περίπτερο του Φόστερ. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο "καλύβι" μέρος μιας σειράς από αυτά που το γραφείο του έστησε στη Ρουάντα για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Ερυθρού Σταυρού. Ο Φόστερ υπηρετεί και αυτός όπως πολλοί μεγάλοι αρχιτέκτονες την "αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσωπο". 
Drone prototype, Μπιενάλε Βενετίας 2016
Drone prototype, Μπιενάλε Βενετίας 2016

Circle Bath
Circle Bath

Fortaleza
Fortaleza

Marseille Vieux Port
Marseille Vieux Port

Γουέμπλει
Γουέμπλει

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΙ Η BIENNALE ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ !!!!

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

03 Ιούνιος, 2016

15η Μπιενάλε Βενετίας

Ευαισθησία για το περιβάλλον και την κοινωνία. (της Χαράς Τζαναβάρα)
Η αρχιτεκτονική με κοινωνικό πρόσημο ήταν παρούσα στη 15η Μπιενάλε της Βενετίας, που άνοιξε και επίσημα τις πύλες της το Σάββατο. Το μήνυμα «Reporting from the front/Μεταδίδοντας από το μέλλον» που εξέπεμψε από την αρχή ο Αλεχάνδρο Αραβένα, ο φετινός επίτροπος της διοργάνωσης, «χτύπησε φλέβα» και αυτό επιβεβαιώνεται από τα περισσότερα εθνικά περίπτερα, αλλά και τους νικητές τού ανά διετία σημαντικότερου ραντεβού της διεθνούς αρχιτεκτονικής κοινότητας.
«Πιστεύουμε ότι η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής δεν είναι ένας στόχος που αφορά την ίδια, αλλά τρόπος για να εμφυσήσουμε την ποιότητα στην ανθρώπινη ζωή», τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του ο Χιλιανός Α. Αραβένα, που ήρθε στη Βενετία κουβαλώντας στις «αποσκευές» του την έντονη παρουσία του στην κοινωνική κατοικία, αλλά και την πρόσφατη βράβευσή του με Pritzker, την ανώτερη διάκριση στην αρχιτεκτονική.
Συνεχείς ήταν οι αναφορές του στον παράγοντα περιβάλλον, κάνοντας λόγο για «παγκόσμιο αγαθό» που πρέπει να διαφυλαχθεί αλλά και να αξιοποιηθεί στις επιλογές των αρχιτεκτόνων. «Είναι μάχη που οφείλουμε να κερδίσουμε», πρόσθεσε.


Το περίπτερο της Ισπανίας με τίτλο «Unfinished/Ημιτελές» | Sandra Trauner/picture-alliance/dpa/AP Images.

Νέος και ο ίδιος, εμπιστεύτηκε τη νεότερη «φουρνιά» που κυριαρχεί σε όλα τα περίπτερα, παραμερίζοντας τους αποκαλούμενους «σταρ» της αρχιτεκτονικής. Η φρέσκια ματιά του Α. Αραβένα απεικονίζεται έντονα στο κεντρικό περίπτερο στα Τζιαρντίνι, με αναφορές στην κοινωνική κατοικία, την επιστροφή στα παραδοσιακά υλικά δόμησης και πρωτίστως στο προσφυγικό και τα νέα ερωτήματα που θέτει για τη στέγαση του μετακινούμενου πληθυσμού.
Η τελευταία αυτή διάσταση αναδείχθηκε με υποδειγματικό τρόπο από τη Γερμανία, που ξάφνιασε ευχάριστα με τους ανοιχτούς τοίχους του περιπτέρου της στέλνοντας το μήνυμα των «ανοιχτών συνόρων» απέναντι στους πρόσφυγές. Ανάλογη ήταν η γεύση από το περίπτερο της Αυστρίας. Λίγο πριν η διεθνής επιτροπή κριτών, αποτελούμενη από τους Χασίμ Σαρκίς (πρόεδρος, Λίβανος), Πίπο Τσιόρα (Ιταλία), Σ. Φαχάρδο (Κολομβία), Μαρίσα Μορέτα (Βραζιλία) και Κάρεν Στάιν (ΗΠΑ), είχε απονείμει τον «Χρυσό Λέοντα» της διοργάνωσης στο περίπτερο της Ισπανίας.
Με κεντρικό τίτλο «Unfinished/Ημιτελές», ήταν ένα ηχηρό σχόλιο για την κατάσταση που βίωσε η Ιβηρική Χερσόνησος τα προηγούμενα χρόνια και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση που ακολούθησε. Τα μεγαθήρια, που είχαν αλόγιστα αναπτυχθεί στις πανέμορφες ακτές και πλέον ρημάζουν, συμπληρώνονται από τους τσιμεντένιους «σκελετούς» που τους πρόλαβε η ανατροπή της οικονομικής ευμάρειας.
Το περιβάλλον έκανε τη διαφορά στο περίπτερο του Περού, που είχε θέμα την καταστροφή του Αμαζόνιου και μοιράστηκε την τιμητική διάκριση μαζί με την Ιαπωνία που ήταν λιγάκι εκτός κλίματος αλλά έφερε τον αέρα της μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής.


Το γερμανικό περίπτερο με τίτλο «Making Heimat. Germany Arrival Country» | Sandra Trauner/picture-alliance/dpa/AP Images.

Δεν ήταν άλλωστε η μόνη παραφωνία, αφού η Αυστραλία έστειλε τη δική της «ανταπόκριση» μέσα από μια... πισίνα, με την οποία θέλησε να δώσει το μήνυμα της κοινωνικής ανατροπής. «Κερδίζουμε το στοίχημα της συλλογικότητας» Οι ανατροπές στους διαδικαστικούς κανόνες, που ξεκίνησαν με την επιλογή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων για τη θέση του εθνικού επιτρόπου, συνεχίστηκαν και στη Βενετία. Οι... συνήθεις προσφωνήσεις και κυρίως ο καθιερωμένος πλουσιοπάροχος μπουφές, που κυριαρχούσαν στα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου, έδωσαν τη θέση τους σε ένα κεφάτο πάρτι με αντιπροσωπευτικά εδέσματα από την ελληνική παραγωγή που έκαναν τη διαφορά.
Είχε προηγηθεί η πρώτη παρουσίαση των συλλογικών προτάσεων στο αμφιθέατρο που στήθηκε στο εσωτερικό του περιπτέρου, το οποίο αποκάλυψε το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό του ύφος με την αφαίρεση της ψευδοροφής που είχε τοποθετηθεί σε προηγούμενες διοργανώσεις.
Την προσοχή κέντρισε ο μαυροπίνακας που τοποθετήθηκε σε μια γωνιά και γεμίζει με μηνύματα. Δε λείπουν οι εφευρετικές αρχιτεκτονικές συνθέσεις που αποπνέουν νεανικότητα και ενθουσιασμό και επιβεβαιώνουν την επιλογή για το κεντρικό σύνθημα της ελληνικής συμμετοχής #This Is A Co_op. «Βάλαμε το στοίχημα της συλλογικότητας και φαίνεται ότι το κερδίζουμε», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η Τόνια Κατερίνη, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, και έδωσε έμφαση στην παρουσία κινηματικών πρωτοβουλιών από την Ιταλία, που ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν το αμφιθέατρο για να οργανώσουν συζητήσεις.
Ο ιστορικός φορέας των αρχιτεκτόνων παρέλαβε τη σκυτάλη από το υπουργείο Περιβάλλοντος, που έχει την ευθύνη για την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής, επιλέγοντας να κάνει ανοιχτή πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν πάνω από 136 (κυρίως νέοι) αρχιτέκτονες.
Το εγχείρημα αντιμετωπίστηκε με καχυποψία, που εντάθηκε λόγω των προβλημάτων που εκ των πραγμάτων βιώνουν οι συλλογικές προσπάθειες. Κατάφερε όμως και βρήκε τον βηματισμό του και αποδείχθηκε ότι ήταν μέσα στο πνεύμα της διοργάνωσης, χωρίς βεβαίως να καταφέρει να κερδίσει κάποια διάκριση.
«Είχαμε πολλούς επισκέπτες. Η Ελλάδα λόγω του προσφυγικού ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος», μας είπε η Τζίνα Σωτηροπούλου από την οργανωτική επιτροπή του περιπτέρου, το οποίο θα παραμείνει «ζωντανό» σε όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε με συζητήσεις και εκδηλώσεις που θα οργανώνονται δύο φορές τον μήνα.


Το ελληνικό περίπτερο.
της Χαράς ΤζαναβάραΤο κείμενο δημοσιεύτηκε στο efsyn.gr

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ . ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ??? ΚΑΤΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΚΟΖΑΝΗ ΜΕΡΙΑ !!! ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΣ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΠΙΚΟΣ "ΞΥΠΝΙΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ" ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ !!! ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΙ !!!!

Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων: Για μια θέση στα μνημεία της Unesco

Στις 17 Ιουλίου, κρίνεται η ένταξη του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2016 19:12
Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη.
Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το δεκαήμερο 10 με 20 Ιουλίου, θα κριθεί η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το δεκαήμερο 10 με 20 Ιουλίου, θα κριθεί η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.
Στην ετήσια συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco, που θα συνέλθει στην Κωνσταντινούπολη το δεκαήμερο 10 με 20 Ιουλίου, θα κριθεί η εγγραφή του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς του διεθνούς οργανισμού.
Κατά την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου στο συνεδριακό κέντρο της Κωνσταντινούπολης και στην οποία θα ψηφίσουν συνολικά 21 χώρες, θα αποφασιστεί η τύχη της επίσημης ελληνικής υποψηφιότητας.
Οι 21 χώρες που θα ψηφίσουν είναι: η Αγκόλα, το Αζερμπαϊτζάν, η Μπουργκίνα Φάσο, η Κροατία, η Κούβα, η Φινλανδία, η Ινδονησία, η Τζαμάικα, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, ο Λίβανος, το Περού, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Δημοκρατία της Κορέας, η Τυνησία, η Τουρκία, η Τανζανία, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε.
Το υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία του δήμου Καβάλας και άλλων εμπλεκόμενων επιστημονικών και τοπικών φορέων που έχουν αναλάβει εξολοκλήρου τα τελευταία χρόνια την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, θα συμμετάσχουν με αποστολές στη συνεδρίαση του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία της ψηφοφορίας.
«Ευελπιστούμε πως η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί με επιτυχία τον Ιούλιο. Η τιμή και η ευθύνη θα είναι συλλογική» δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας - Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη, ενώ, αναφορικά με την πορεία της αξιολόγησης του φακέλου, υπογράμμισε:
«Πρόσφατα, το τμήμα της διαδικασίας ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων που αφορά την κατάθεση του φακέλου, το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων), εξέτασε τον φάκελο υποψηφιότητας στο Παρίσι. Στη διάρκεια αυτών των μηνών, η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού και η Εφορεία Αρχαιοτήτων ΠΕ Καβάλας - Θάσου προχώρησαν στην αποστολή επιπλέον στοιχείων και τη σύνταξη υπομνημάτων και προτάσεων για το μέλλον του χώρου, με σκοπό την πληρέστερη υποστήριξη της υποψηφιότητας».
«Από την πλευρά του, το ICOMOS» συνεχίζει η κα Δαδάκη, «έμεινε ικανοποιημένο από τα επιπλέον στοιχεία που κατατέθηκαν και ολοκλήρωσε την εισήγησή του προς την Επιτροπή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, χωρίς την προβλεπόμενη από τη διαδικασία δεύτερη συνάντηση στο Παρίσι. Στην εισήγησή του το ICOMOS, που αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς, προτείνει την εγγραφή του χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Η αρχαία πόλη των Φιλίππων ιδρύθηκε στις παρυφές των ελών, που κάλυπταν το νοτιοανατολικό τμήμα της πεδιάδας της Δράμας. Οι πρώτοι οικιστές της ήταν άποικοι από τη Θάσο, οι οποίοι, γνωρίζοντας τον πλούτο της περιοχής, ίδρυσαν το 360 π.Χ. την αποικία των Κρηνίδων. Πολύ γρήγορα, η νέα αποικία ζητεί τη βοήθεια του Φιλίππου Β', βασιλιά της Μακεδονίας. Αυτός, διαβλέποντας την οικονομική και στρατηγική σημασία της πόλης, την καταλαμβάνει, την οχυρώνει και της δίνει το όνομά του.
H πόλη γνώρισε περίοδο ακμής στους ελληνιστικούς χρόνους. Η διέλευση της Εγνατίας Οδού μέσα από τους Φιλίππους (2ος αι. π.Χ.) της προσέδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα. Το 42 π.Χ., η δραματική μάχη των Φιλίππων άλλαξε εντελώς τον χαρακτήρα της, αφού μετά την επικράτησή του, ο Οκταβιανός τη μετέτρεψε σε ρωμαϊκή αποικία. Η πόλη μεγάλωσε και αναδείχθηκε σε οικονομικό, διοικητικό και καλλιτεχνικό κέντρο.
Ένα άλλο σημαντικό γεγονός, όμως, έμελλε και πάλι να αλλάξει τη φυσιογνωμία των Φιλίππων: η έλευση του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος ίδρυσε εδώ την πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος, το 49/50 μ.Χ..