Ένα πολύ καλό άρθρο για τη ντροπή της λίστας Λαγκάρντ
Η πραγματικότητα της λίστας κάνει τις λέξεις να... ντρέπονται
Της Ζέζας Ζήκου
(Πηγή : http://www.kathimerini.gr)
Δεν αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η κάθαρση του πολιτικού συστήματος, είναι λαϊκή απαίτηση. Η κοινωνία φαίνεται να τη θέλει διακαώς πιστεύοντας πως χωρίς κάθαρση του πολιτικού συστήματος, χωρίς να πληρώσουν εκείνοι που διέλυσαν τη χώρα και έχουν ονοματεπώνυμο με ετικέτα πρωτίστως ΠΑΣΟΚ (Μαντέλης, Τσουκάτος, Ακης...), - που έφαγαν με χρυσά κουτάλια και ήπιαν στην υγεία των κορόιδων, η Ελλάδα δεν μπορεί να πάει μπροστά.
Οπως θα περίμενε κανείς, στο σημείο που έχουμε φτάσει, οι βουλευτές δεν θα έπρεπε να τροφοδοτούν το αίσθημα απαξίωσης των πολιτών απέναντι στο πολιτικό σύστημα.
Η εικόνα της ολομέλειας της Βουλής χθες για τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων περί τη λίστα Λαγκάρντ και την αλλοίωσή της -περιορίστηκε μόνο στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου- δεν δίνει το δικαίωμα σε αρκετούς από εμάς να διατηρούμε ούτε μια μικρή ελπίδα. Δυστυχώς, οι ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου αποσιωπήθηκαν. Ενώ η πολιτική σκοπιμότητα πήρε φαιδρές διαστάσεις όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε θέμα παραγραφής των αδικημάτων του κ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας με τον τρόπο αυτό την αρνητική του στάση απέναντι στην ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού.
Ωστόσο, είναι κρίσιμης εθνικής σημασίας ζήτημα να προχωρήσουμε με την πολιτική «απάτη» μεγατόνων της λίστας Λαγκάρντ... έστω και σε βάρος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η οικογένεια Παπακωνσταντίνου φέρεται να έχει αποκρύψει εισοδήματα 6 εκατομμυρίων ευρώ. Ας μην κλαίγονται, λοιπόν, οι Παπακωνσταντίνου. Τι να πρωτοθυμηθώ όταν ο πρώην τσάρος Παπακωνσταντίνου είχε βάλει το όριο: να μπαίνουν στη φυλακή όσοι χρωστούν στο Δημόσιο 5.000 ευρώ. Ηταν πολλές οι 5.000 όταν εξέδιδε ερμηνευτική εγκύκλιο για αυτόφωρο και ποινές φυλάκισης. Εξέδωσε τέτοια εγκύκλιο παρά αντίθετη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Αυτά...
Η παραπομπή από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Γιάννου Παπαντωνίου -η σύζυγος του οποίου περιλαμβάνεται στους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ- έγινε στην Εισαγγελία Εφετών, που ήδη ελέγχει τις όποιες παραβάσεις του πρώην υπουργού, καθώς δεν είχε δηλώσει τον λογαριασμό της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου, με ποσό 1,311 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνεται στην πολυσυζητημένη «λίστα». Αυτά... Σε μια χώρα με χρόνια αδυναμία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε μια εποχή που η χώρα αυτή τελεί υπό χρεοκοπία, μια λίστα με τους Ελληνες καταθέτες σε τράπεζα της Ελβετίας σημαίνει τεράστια ευθύνη για όποιον την έχει στην κατοχή του. Είναι μία ευθύνη την οποία ο αρμόδιος δημόσιος λειτουργός-υπουργός οφείλει να τη φέρει εις πέρας με τρόπο απολύτως διαφανή και θεσμικά άψογο, εξασφαλίζοντας την ακεραιότητά του σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Οταν σε άλλες χώρες, στις οποίες έδωσε τη λίστα η κ. Λαγκάρντ, από τα τέλη του 2009 εισπράχτηκαν δισεκατομμύρια... εδώ με τα νέα έγγραφα που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας καταρρίπτεται παταγωδώς ο ισχυρισμός του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι η λίστα Λαγκάρντ ήταν ανεπίσημο έγγραφο και προϊόν υποκλοπής και δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί.
Αποδείχθηκε, ξανά, γιατί αυτό το δύσμοιρο κράτος δεν τα καταφέρνει με τη φοροδιαφυγή. Προφανώς, η δημοκρατία δεν πρέπει να φέρεται εκδικητικά, αλλά δεν μπορεί να υπομένει επί μακρόν τον ευτελισμό της από πολλούς που διαχειρίστηκαν πλημμελώς δημόσιες υποθέσεις. Πρόκειται για ανθρώπους που πολιτεύθηκαν με τρομερή αλαζονεία, που αισθάνονταν ανέλεγκτοι, υπεράνω κανόνων και νόμων, αιώνιοι νομείς της εξουσίας και όχι υπηρέτες του δημόσιου συμφέροντος. Αλλά, αρκετοί εξ αυτών εξακολουθούν να βρίσκονται σε καίριες θέσεις του κράτους, αυτού που οι ίδιοι οδήγησαν στη χρεοκοπία.
Η τιμωρία, άρα, έχει παραδειγματικό χαρακτήρα. Και δρα ενισχυτικά για το δημοκρατικό φρόνημα που τόσο έχει υποφέρει τα τελευταία πολλά χρόνια από την κατά συρροήν παραγραφή αξιόποινων πράξεων πολιτικών προσώπων. Ολα τα μεγάλα σκάνδαλα πέρασαν από τα όργανα της Βουλής και κανένα δεν κατέληξε σε παραδειγματική τιμωρία. Αυτή η σκανδαλώδης απαλλαγή υπονόμευε διαρκώς την ισονομία και την ισοπολιτεία, τραυμάτιζε διαρκώς το πολίτευμα, και κλόνισε εντέλει την πίστη των πολιτών στη δημοκρατία. Η οικονομική καταστροφή, η πτώχευση, ήταν η υλική έκφραση της ήδη συντελεσθείσας ηθικής φθοράς. Τέλος, να σημειωθεί πως παραγγελία για την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννη Καπελέρη και Γιάννη Διώτη έδωσε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, σχετικά με την εμπλοκή τους στην υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ. Ο εισαγγελέας ζητά από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών να ασκήσει δίωξη σε βάρος του κ. Διώτη για απιστία στην υπηρεσία και υπεξαγωγή εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος δε του κ. Καπελέρη για απιστία στην υπηρεσία, κατηγορίες που αφορούν την μη αξιοποίηση των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ με καταθέτες στην τράπεζα HSBC στην Ελβετία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου