Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ !!!! ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ : Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ "ΑΛΛΑΞΟΥΝ" ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ "ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ" ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ . ΑΥΤΟ ΚΑΠΟΤΕ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ . ΣΗΜΕΡΑ ??? ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ . ΚΑΙ Η ΠΙΤΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΚΑΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΧΟΡΤΑΤΟΣ......

Παναγιωτόπουλος: Εθνική υπόθεση τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης

Τελευταία ανανέωση: Σάββατο 31 Αυγούστου 2013 18:39
Παναγιωτόπουλος: Εθνική υπόθεση τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης
Τα άμεσα αντανακλαστικά και η αποφασιστικότητα του υπουργού Πολιτισμού «ξεμπλοκάρουν» τη συνέχιση των εργασιών του Μετρό, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την προστασία και την ανάδειξη που αρμόζει στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα που αποκάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη
Λύση σε ένα από τα πλέον φλέγοντα ανοιχτά μέτωπα του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε με παρέμβαση του προ ημερών ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα της υπόθεσης, την έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, κατόρθωσε να επιλύσει ένα ζήτημα που έτεινε να βαλτώσει, φέρνοντας στο τραπέζι του διαλόγου όλους τους αρμόδιους φορείς.
Το Μετρό της συμπρωτεύουσας, το οποίο σημειωτέον είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στη χώρα (το κόστος του ξεπερνά το 1 δις. ευρώ), είχε «παγώσει», καθώς η ανακάλυψη της «Βυζαντινής Πομπηίας», όπως τη χαρακτήρισαν κορυφαίοι αρχαιολόγοι από όλο τον κόσμο, στο σταθμό Βενιζέλου, δίχασε όσον αφορά στη διατήρηση ή την μεταφορά της σε άλλο σημείο της πόλης κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Μετρό.
Μάλιστα η υπόθεση έφτασε ως το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου προσέφυγε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν και ο κυριότερος εκφραστής της θέσης για τη διατήρηση των ευρημάτων στη θέση τους.
Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλος σχολίασε πως η υπόθεση προκάλεσε «εμφύλιο» στη συμπρωτεύουσα, καθώς γεννήθηκαν δύο διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις. Από τη μία πλευρά τάσσονταν όσοι υποστήριζαν ότι τα αρχαία έρχονται σε δεύτερη μοίρα και από την άλλη όσοι επέμεναν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάδειξη της αρχαιολογικής ανασκαφής με ό,τι αυτό μπορούσε να σημαίνει για την συνέχιση του έργου.
Στο σημείο αυτό αποτελούσε αδήριτη ανάγκη η εξεύρεση της «χρυσής τομής». Και εκεί είναι που παρενέβη αποφασιστικά ο υπουργός. Γιατί αφενός το Μετρό είναι ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο που θα αλλάξει την ποιότητα ζωής αλλά και την εικόνα της Θεσσαλονίκης, ενώ αφετέρου τα ευρήματα αποτελούν ένα μοναδικό πολιτιστικό θησαυρό που δεν θα έπρεπε να απαξιωθεί σε καμία περίπτωση. Οι δύο αυτές παράμετροι έπρεπε να συνδυαστούν προς όφελος όχι μόνο της πόλης αλλά και της χώρας.
«Τα αρχαία στο Μετρό Θεσσαλονίκης είναι εθνική υπόθεση. Δεν χωρούν και δεν δικαιολογούνται συγκρούσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό ξεκίνησε μία σειρά συσκέψεων με όλους τους αρμόδιους φορείς, το Δήμο Θεσσαλονίκης, την κατασκευάστρια εταιρεία Αττικό Μετρό και τη συνεργασία φορέων όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Η λύση που βρέθηκε και προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση των έργων του Μετρό, σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη και την ανάδειξη των πολύ σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων παρουσιάστηκε από τον ίδιο τον υπουργό σε σύσκεψη που συγκαλέστηκε για το θέμα την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, εξετάστηκε και έγινε κατ' αρχήν αποδεκτή η νέα τροποποιημένη πρόταση της Αττικό Μετρό (η τέταρτη κατά σειρά) που προβλέπει την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον νέο σταθμό Βενιζέλου, η οποία αποτελεί συγκερασμό των εισηγήσεων του ΑΠΘ και του ΤΕΕ και μελετήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις.
Όσον αφορά συγκεκριμένα στην προστασία των ευρημάτων, ο υπουργός Πολιτισμού ανέφερε ότι αυτά θα μεταφερθούν σε ειδικές αποθήκες του υπουργείου, όπου ειδικοί συντηρητές και αρχαιολόγοι θα τους προσφέρουν την καλύτερη δυνατή «φιλοξενία». Μετά την ολοκλήρωση των έργων τα αρχαία θα μεταφερθούν στο «σπίτι» τους, όπου θα κατασκευαστεί ένα πρότυπο μουσείο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει, κατά τον κ. Παναγιωτόπουλο, σπουδαίο πολιτιστικό μνημείο όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επισκέπτες του Μετρό θα μπορούν ταυτόχρονα να βλέπουν τις αρχαιότητες.
Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε πως οι εργασίες του Μετρό δεν θα ανακόψουν την πορεία των αρχαιολογικών ανασκαφών, τονίζοντας πως σκοπός του υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης είναι να αναδειχθεί και να προαχθεί κάθε πτυχή του ελληνικού πολιτισμού.
«Ο πολιτισμός είναι το μεγάλο διαβατήριο για την Ελλάδα και γι αυτό πρέπει να τον αναδείξουμε. Όχι μόνο ως στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας, αλλά και ως αναπτυξιακό εργαλείο», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι η ανάδειξη της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την έξοδο από την κρίση.
Πλέον και μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση, ο κ. Μπουτάρης θα πρέπει τώρα να αποσύρει την αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων, ώστε στη συνέχεια η μελέτη να εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο είναι και το αρμόδιο για να γνωμοδοτήσει.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη, με τον οποίο ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και γόνιμο διάλογο, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης περιμένει να εκδοθεί πρώτα υπουργική απόφαση που να επιβεβαιώνει ότι τα αρχαία θα επανατοποθετηθούν στη θέση τους μετά την κατασκευή του Μετρό, ώστε να προχωρήσει στην ακύρωση της προσφυγής του στο ΣτΕ, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξήγησε ότι το ΣτΕ απαγορεύει τις πράξεις δημόσιας διοίκησης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι δημόσιες δηλώσεις του αποτελούν εχέγγυο και δέσμευση. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε πως είναι διατεθειμένος, εφόσον ο κ. Μπουτάρης το ζητήσει, να στείλει και ανάλογη επιστολή με όλες τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς το Δήμο.
«Το σημαντικό είναι πως με τη λύση αυτή, η οποία εμπεριέχει τη συναίνεση και συνθέτει τις προτάσεις ξαναρχίζουν τα έργα του Μετρό, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάσσεται ο αρχαιολογικός θησαυρός που ανακαλύφθηκε», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή το Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον πρόεδρο της «Αττικό Μετρό» Χρήστο Τσίτουρα για τη συνεργασία αλλά και την προσήλωση στο στόχο.
Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ζήτημα, αλλά και για όλα τα θέματα που αφορούν στη Θεσσαλονίκη, υπενθυμίζοντας τους στενούς προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς που συνδέουν τον Πρωθυπουργό με την πόλη, αλλά και με ολόκληρη την περιοχή της Μακεδονίας.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/341284/panagiotopoylos-ethniki-ypothesi-ta-arhaia-sto-metro-thessalonikis#ixzz2dd79q4C9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου