Απόδειξε πως ξέρεις καλά την Θεσσαλονίκη κάνοντας το τεστ του καλού Θεσσαλονικιού!
Είτε
είστε μόνιμος κάτοικος της συμπρωτεύουσας, είτε σας έχει πάρει το μυαλό
και γι’ αυτό την επισκέπτεστε συχνά, σίγουρα υπάρχουν κάποιες
λεπτομέρειες, ιστορικές, τουριστικές ή απλώς «καθημερινές», που σας
διαφεύγουν.
1. Ποιος ίδρυσε την Θεσσαλονίκη;α. Ο Μέγας Αλέξανδρος προς τιμήν της αδελφής του, Θεσσαλονίκης
β. Ο Βασιλιάς των Θεσσαλών, μετά από σημαντική στρατιωτική νίκη κατά των Περσών στην περιοχή
γ. Ο Κάσσανδρος, κατά τα ελληνιστικά χρόνια
Την πόλη της Θεσσαλονίκης την ίδρυσε ο Κάσσανδρος, ένας από τους επιγόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην θέση της Θέρμας, και την ονόμασε Θεσσαλονίκη προς τιμήν της συζύγου του, της γνωστής ετεροθαλούς αδελφής του Μ. Αλεξάνδρου (που σύμφωνα με τον μύθο ρωτούσε τους ναυτικούς αν ζει ο αδελφός της). Εκείνη με τη σειρά της, είχε πάρει το όνομά της επειδή γονείς της ήταν ο Φίλιππος Β’ και η Θεσσαλή πριγκίπισσα Νικησίπολη, γάμος που συμβόλιζε την νίκη Μακεδόνων και Θεσσαλών ενάντια στο καθεστώς των Φερών.
2. Τι γίνεται κάθε Νοέμβριο στις αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης;
α. Το ετήσιο φεστιβάλ της ΚΝΕ
β. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
γ. Η ετήσια γιορτή ψαριού και παραδοσιακής μουσικής
Τον Νοέμβριο, το κέντρο της Θεσσαλονίκης βάζει τα καλά του, οι δρόμοι γεμίζουν αφίσες και το γυάλινο κουβούκλιο έξω από το Ολύμπιον στην πλατεία Αριστοτέλους στήνεται, σηματοδοτώντας την έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Μπορεί τα «κεντρικά» να είναι στο Ολύμπιον, αλλά όπως κάθε σινεφίλ ξέρει, οι πιο ενδιαφέρουσες προβολές «κρύβονται» στις αίθουσες του λιμανιού, και τα πιο τρελά πάρτι γίνονται κάθε βράδυ στην Αποθήκη Γ.
3. Τι λείπει σήμερα από την Ρωμαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης;
α. Έχει η Θεσσαλονίκη Ρωμαϊκή Αγορά;
β. Σπουδαία αγάλματα που βρίσκονται στο Λούβρο
γ. Η περίφημη Αψίδα του Γαλέριου, που έπεσε σε σεισμό του 19ου αιώνα
Όχι, η Αψίδα του Γαλέριου, γερή να ‘ναι, δεν έπεσε από κανένα σεισμό, και στέκεται σήμερα ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία της πόλης, γνωστότερη ως Καμάρα. Αυτό που λείπει από την Ρωμαϊκή Αγορά, η οποία βρίσκεται πάνω από την πλατεία Αριστοτέλους, είναι οι περίφημες «Μαγεμένες». Πρόκειται για συστοιχία κιόνων της Αγοράς, που αποτελούνταν από οκτώ ειδώλια, αυτά της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, του Διόσκουρου, της Αύρας και της Νίκης. Οι «Μαγεμένες» μεταφέρθηκαν το 1864 στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι, όπου βρίσκονται ακόμη και σήμερα.
4. Ποια θα είναι η βασική γραμμή του Μετρό της Θεσσαλονίκης, αν ποτέ αυτό ολοκληρωθεί;
α. Σιδηροδρομικός Σταθμός – Καλαμαριά
β. Σιδηροδρομικός Σταθμός – Αεροδρόμιο
γ. Σιδηροδρομικός Σταθμός – Νέα Ελβετία
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, το μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018, ενώ θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μετρό της Ευρώπης, βασισμένο σε αυτό της Κοπεγχάγης, με σύστημα αυτόματων θυρών στις αποβάθρες. Η βασική γραμμή θα συνδέει τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό με την περιοχή της Νέας Ελβετίας, με 11 ενδιάμεσους σταθμούς. Σε βάθος χρόνου (πολύ βάθος όμως) έχουν μελετηθεί άλλες πέντε επεκτάσεις και διακλαδώσεις, προς την Ευκαρπία, τον Εύοσμο, την Τούμπα, την Νέα Κρήνη και το Αεροδρόμιο.
5. Τι γιορτάζει φέτος η Θεσσαλονίκη;
α. Τους 15 αιώνες από την ίδρυση της πόλης από τον Κάσσανδρο
β. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της κατά τον Βαλκανικό πόλεμο
γ. Τα 500 χρόνια του Λευκού Πύργου, ο οποίος θα μετατραπεί σε μουσείο
Ας αρχίσουμε με την βασική διαπίστωση, πως ο Λευκός Πύργος λειτουργεί ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, ως μουσείο, και ντροπή σας αν δεν τον έχετε επισκεφτεί. Αυτό που γιορτάζει η Θεσσαλονίκη το 2012 είναι η συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση της πόλης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 1912, υπό την απειλή ταυτόχρονης βουλγαρικής εισβολής. Η ημέρα συμπίπτει με την γιορτή του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και ο δήμος Θεσσαλονίκης ήδη έχει προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις.
6. Πώς «γεννήθηκε» ο πατροπαράδοτος φραπές το 1957, που ως γνωστόν είναι… Θεσσαλονικιός;
α. Τυχαία, από έναν υπάλληλο στην Διεθνή Έκθεση που δεν είχε ζεστό νερό
β. Τρεις φοιτητές πειραματίζονταν για καινούριες συνταγές κοκτέιλ, δοκιμάζοντας παραλλαγές με στιγμιαίο καφέ
γ. Το πιο περιζήτητο καφενείο της Άνω Πόλης, αυτό του περίφημου Φραπίδη, το λάνσαρε ως τη νέα του «λιχουδιά» για εκείνο το καλοκαίρι
Είναι Φθινόπωρο του ’57, και στην ΔΕΘ έχει στήσει το περίπτερό της η Nestle, για να διαφημίσει το νέο της προϊόν για παιδιά, ένα στιγμιαίο σοκολατούχο ρόφημα. Ο Δημήτριος Βακόνδιος, υπάλληλος της εταιρίας, ετοιμαζόταν για το καθημερινό του ζεστό καφεδάκι, όταν συνειδητοποίησε πως δεν έχει ζεστό νερό. Έτσι, αποφάσισε να δοκιμάσει με κρύο νερό, χτυπώντας το μαζί με τον καφέ σε σέικερ. Ο πρώτος φραπέ(ς) της Ιστορίας ήταν γεγονός.
7. Ως τι χρησιμοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα το Φρούριο του Επταπυργίου στα Κάστρα της Άνω Πόλης;
α. Ήταν το δημαρχείο της πόλης, μέχρι την Μεταπολίτευση, οπότε και το δημαρχείο μεταφέρθηκε στο κέντρο
β. Ήταν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, λειτουργώντας παράλληλα και ως εκθεσιακός χώρος, μέχρι την κατάργηση του υπουργείου από την κυβέρνηση Παπανδρέου
γ. Ήταν οι φυλακές της πόλης, όταν έπαψε να λειτουργεί ως φυλακή ο Λευκός Πύργος
Ίσως η τούρκικη ονομασία του επταπυργίου να σας δώσει ένα hint: Γεντί κουλέ. Όντως, ο χώρος μέσα στους επτά βυζαντινούς πύργους αναδιαμορφώθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, ώστε να γίνει από οχυρωματικό κάστρο, φυλακή για σωφρονισμό έγκλειστων, ανεξαρτήτως φύλου και εγκλήματος. Μάλιστα, λειτούργησε ως τέτοια μέχρι το 1984, ενώ το 1989 αποδόθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.
8. Τι βρισκόταν παλιότερα στην θέση που χτίστηκε η σημερινή Πανεπιστημιούπολη;
α. Εβραϊκό νεκροταφείο
β. Βασιλικό κτήμα, το οποίο δόθηκε στο δημόσιο κατά την Μεταπολίτευση
γ. Ο ιππόδρομος του Γαλέριου, του Ρωμαίου έπαρχου που είχε τα ανάκτορά του εκεί που σήμερα βρίσκεται η πλατεία Ναυαρίνου
Κάτω από την μεγάλη Πανεπιστημιούπολη του σημερινού ΑΠΘ κάποτε βρισκόταν το εβραϊκό κοιμητήριο – όσο μακάβριο κι αν αυτό ακούγεται. Ακόμη πιο μακάβρια όμως είναι η Ιστορία του και ο τρόπος που καταστράφηκε. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί ζήτησαν από την εβραϊκή κοινότητα το κτήμα του κοιμητηρίου (μαζί με μερικά δισεκατομμύρια δραχμές) για να τους απαλλάξουν από καταναγκαστικά έργα. Οι Εβραίοι έδωσαν περισσότερα χρήματα για να γλιτώσουν το κοιμητήριό τους, το οποίο όμως τελικά οι Γερμανοί κατέστρεψαν, και χρησιμοποίησαν τις ταφόπλακες ως οικοδομικό υλικό, ακόμη και για πισίνα. Με το τέλος της Κατοχής, το ελληνικό δημόσιο κατέλαβε το νεκροταφείο ως «ακίνητο που έχει εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες του». Λίγοι φοιτητές του Αριστοτελείου γνωρίζουν σήμερα την Ιστορία που κρύβει η περιοχή του Πανεπιστημίου τους.
9. Πώς πήρε το όνομά του ο Λευκός Πύργος;
α. Προς τιμήν του Λέοντα του Λευκού, Αυτοκράτορα της Άνω-Βυζαντινής Εποχής, που δώρισε το μνημείο στην πόλη
β. Γιατί κάποιος τον έβαψε λευκό
γ. Γιατί αποτέλεσε το κύριο οχυρό κατά την διάρκεια της Λευκής Επανάστασης τον 19ο αιώνα, κατά την οποία οι άρχοντες της πόλης προσπάθησαν να αιχμαλωτίσουν -χωρίς επιτυχία- όσους αδυνατούσαν να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο
Αν λάβει κανείς υπόψη ότι η Άνω-Βυζαντινή εποχή, ο Λέοντας ο Λευκός και η Λευκή Επανάσταση αποτελούν όλα πλάσματα της φαντασίας του in2life, τι μας μένει; Ότι κάποιος κάποτε έβαψε τον Πύργο άσπρο. Ο Πύργος – που παλιότερα ονομαζόταν Πύργος του Λέοντος, Φρούριο των Γενίτσαρων και Πύργος του Αίματος (Kenli Kule)- αποτελούσε το νοτιότερο άκρο των οθωμανικών τειχών της πόλης, ενώ χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή βασανιστηρίων και θανατοποινιτών – γι΄αυτό και ο χαρακτηρισμός «του αίματος». Ένας Εβραίος κατάδικος, όμως, είχε την ιδέα να προτείνει να ασβεστώσει ολόκληρο τον Πύργο, σε αντάλλαγμα με την ελευθερία του. Έτσι κι έγινε…
10. Βρίσκεστε στην γωνία Τσιμισκή και πλατείας Αριστοτέλους, από την πλευρά της θάλασσας. Τι σας μυρίζει;
α. Η ελαφριά δυσωδία από τον όχι και τόσο περιποιημένο Θερμαϊκό
β. Η μπουγάτσα του κυρ Στέλιου, που έχει το ονομαστό μπουγατσάδικο της Αριστοτέλους
γ. Κάστανο, από τα τσουρέκια του Τερκενλή
Από τα πιο δημοφιλή σημεία συνάντησης στο κέντρο, εκείνη η γωνία μυρίζει κάστανο, ιδιαίτερα αν πλησιάσεις την «σχάρα» του δαπέδου, δίπλα από το ζαχαροπλαστείο του Τερκενλή. Και μέχρι να έρθει το ραντεβού σου, μπαίνεις και τσιμπάς ένα κομμάτι.
11. Ποιος ηγέτης ξένου κράτους γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη;
α. Ο Νικολά Σαρκοζί, εξ ου και η συμπάθειά του προς την Ελλάδα
β. Ο Κεμάλ Ατατούρκ, εξ ου και το τουρκικό προξενείο
γ. Ο Ταγίπ Ερντογάν, εξ ου και η «κουμπαριά» με τους Καραμανλήδες
Στην Άνω Πόλη, ένα ροζ κτίριο πίσω από το τουρκικό προξενείο στεγάζει το Μουσείο Κεμάλ Ατατούρκ, που παραχωρήθηκε από τους Έλληνες στο τουρκικό κράτος, καθώς σε αυτό γεννήθηκε ο μετέπειτα ηγέτης των Τούρκων. Σήμερα, η επίσκεψη των Τούρκων στην Άνω Πόλη έχει πάρει χαρακτήρα προσκυνήματος.
12. Τι βρίσκεται απέναντι από την Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης;
α. Το πρώτο gay bar που άνοιξε στην χώρα
β. Το σπίτι του σημερινού δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη
γ. Ο ανδριάντας του πρώην νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη
Κάποιο ευτυχές παιχνίδισμα της μοίρας, έφερε στην ίδια γειτονιά τον μητροπολίτη Άνθιμο και τον «μεγάλο εχθρό» του, Γιάννη Μπουτάρη. Δεν ξέρουμε αν βγαίνουν καθημερινά στα παράθυρα για να χαιρετηθούν, αλλά σίγουρα η σύμπτωση της γειτνίασης, και μάλιστα δεδομένου ότι το διαμέρισμα του Μπουτάρη είναι… της εκκλησίας, κάνει το σκηνικό της οδού Μητροπόλεως ελαφρώς σουρεαλιστικό.
Οι σωστές απαντήσεις:
1γ, 2β, 3β, 4γ, 5β, 6α, 7γ, 8α, 9β, 10γ, 11β, 12β
0-4 σωστές απαντήσεις: Αποκαλείτε το πιτόγυρο “σουβλάκι”, δεν ξέρετε τι διαφορά έχει η μπουγάτσα από την τυρόπιτα, και προφανώς, δεν είστε από την Θεσσαλονίκη. Αν είστε, θα πρέπει να την γνωρίσετε λίγο καλύτερα. Αν δεν είστε, ισχύει το ίδιο.
5-10 σωστές απαντήσεις: Όχι κι άσχημα! Έχετε μια γενική ιδέα της Ιστορίας της πόλης αλλά μάλλον, αν σας δινόταν η δυνατότητα να καθίσετε για καφέ αντί να πάτε μέχρι τα Κάστρα, ή να πιάσετε τραπέζι για φαγητό αντί να κάνετε βόλτες στην πόλη, θα επιλέγατε με βάση το στομάχι σας.
11-12 σωστές απαντήσεις: Γνωρίζετε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της πόλης. Ο τίτλος του Θεσσαλο-νικητή σας αξίζει. Ξέρετε, όμως, επίσης, πολύ καλά, πως η Θεσσαλονίκη είναι πολλά περισσότερα από τα παραπάνω. Συνεχίστε να γνωρίζετε και να ζείτε την πόλη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου