Προκλητικός Ζάεφ: Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία εκτός από τη δική μας
«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εντείνοντας της προκλήσεις κατά του ελληνικού λαού και τραβώντας το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών
«Δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» δήλωσε ο σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, εντείνοντας τις προκλήσεις κατά του ελληνικού λαού και τραβώντας το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιαστεί ως επωφελής η Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, η επικύρωση της συμφωνίας θα διασφαλίσει πως η ΠΓΔΜ θα είναι η μοναδική χώρα που θα λέγεται «Μακεδονία», όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε μιλώντας στο πρακτορείο ΜΙΑ, λίγο μετά το τέλος της συνάντησης του με τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πενς στην Ουάσιγκτον.
«Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης »βόρεια» στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο», είπε και αναφερόμενος στο δημοψήφισμα συνέχισε:
«Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον αυτό πρέπει να το κάνουμε για τις επόμενες γενιές, για τα παιδιά μας. Και για αυτό πιστεύω ότι ένας σοβαρός λόγος για να ενωθούμε. Δεν πρέπει να διχαζόμαστε (σ.σ για το δημοψήφισμα). Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στην Αμερική, αλλά και σε όλη τη διασπορά μας, ότι η «Μακεδονία» εκπληρώνει την προσδοκώμενη φιλοδοξία των πατέρων και των παππούδων μας. Έτσι πλέον η χώρα αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο, οι πολίτες ζουν σε μακεδονικό έθνος που αναγνωρίζεται από όλους και πλέον η ταυτότητα θα είναι επιβεβαιωμένη και δεν θα γίνει αντικείμενο διαφωνιών ενώ επιβεβαιώνεται και αναγνωρίζεται στην «μακεδονική» γλώσσα. Και όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό».
Στη συνέχεια έκανε εκ νέου αναφορά στη «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα», λέγοντας πως με την επικύρωση της συμφωνίας ο «μακεδονικός λαός» θα διαθέτει μια διεθνώς αναγνωρισμένη πατρίδα με «επιβεβαιωμένη και αναγνωρισμένη μακεδονική γλώσσα. Κανείς δεν θα μπορεί να αρνηθεί την μακεδονική μας ταυτότητα πλέον».
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του του αμερικανού υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο ποίος κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει στις ενταξιακές διαδικασίες της χώρας του σε ΕΕ και ΝΑΤΟ διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες ο κ. Ζάεφ επιχείρησε να ρίξει και πάλι τους τόνους λέγοντας: «Η Ρωσία δηλώνει δημοσίως ότι είναι ενάντια στη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και αυτό είναι το νόμιμο δικαίωμά τους. Παντού επισημαίνουμε ότι για εμάς δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Θέλουμε να οικοδομήσουμε φιλία με τη Ρωσική Ομοσπονδία και να βελτιώσουμε τις σχέσεις, αλλά σίγουρα το 80% των πολιτών είναι για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
«Κωλοτούμπα» της αντιπολίτευσης
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση των Σκοπίων βρήκε έναν… ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Μετά το κάλεσμα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα για την ονομασία, κ. Μίτσκοσκι δήλωσε τώρα ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση εάν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, ρίχνοντας ουσιαστικά τους τόνους και βοηθώντας τον Ζάεφ στην καμπάνια υπέρ του «ναι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου