Στo Τεπελένι και στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε το διήμερο 23-24/5/2019, η δεύτερη συνάντηση εργασίας του έργου TACTICAL TOURISM, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg-IPA CBC Greece – Albania 2014-2020. Συγχρόνως πραγματοποιήθηκε και OPEN INFO DAY με πλήθος εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, εκθέσεων, εισηγήσεων κτλ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε η αποτίμηση της πορείας του έργου και ο σχεδιασμός για τη συνέχεια. Συζητήθηκαν όλες οι άμεσες δραστηριότητες του έργου και τέθηκαν οι χρονικοί στόχοι ολοκλήρωσής τους.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.) συμμετέχει ως εταίρος στο έργο «Targeted ACTIons for the preservation, rehabilitationand promotion of historical, Cultural and natural assets encouraging TOURISM, in theentire GR–AL cross–border area (ΤΑCTICAL TOURISM)». Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν συνολικά 6 εταίροι από 2 χώρες (Ελλάδα, Aλβανία), ενώ επικεφαλής εταίρος της κοινοπραξίας είναι η Περιφέρεια του Αργυροκάστρου της Αλβανίας. Tο έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Interreg IPA CBC Greece – Albania 2014-2020, εδαφική συνεργασία της Διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας.
Το έργο ΤΑCTICAL TOURISM αποσκοπεί να συμβάλλει στη συνολική τουριστική αναβάθμιση της διασυνοριακής περιοχής μέσω στοχευμένων δράσεων στρατηγικής σημασίας. Οι δράσεις αποσκοπούν να αναβαθμίσουν υφιστάμενους ή και να δημιουργήσουν νέους πόλους τουριστικής έλξης στις περιοχές ενδιαφέροντος και περιλαμβάνουν τη συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του επιλεγμένου ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού πλούτου. Ο ρόλος του ΤΕΕ/ΤΔΜ στο έργο είναι η προετοιμασία του φακέλου ένταξης της Καστοριάς στην UNESCO.
Σχόλιο kastoriaMIA :
Τίτλοι βαρύγδουποι : "Interreg IPA CBC Greece – Albania 2014-2020, εδαφική συνεργασία της Διασυνοριακής περιοχής Ελλάδας-Αλβανίας".
"OPEN INFO DAY με πλήθος εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, εκθέσεων, εισηγήσεων κτλ"
«Targeted ACTIons for the preservation, rehabilitationand promotion of historical, Cultural and natural assets encouraging TOURISM, in theentire GR–AL cross–border area (ΤΑCTICAL TOURISM)»
........... Φωτογραφίες της συνάντησης και ανάμεσα σ΄ αυτές .... μια τεράστια αφίσα με τον Αλή Πασά τον Τεπελενλή !!!!!! Τι δουλειά άραγε να είχε ο Αλή Πασάς ο Τεπελενλής (η συγκεκριμένη αφίσα) με συνδιασκέψεις διασυνοριακού επιπέδου που σκοπό έχουν την " προετοιμασία του φακέλου ένταξης της Καστοριάς στην UNESCO" ; ΕΥΛΟΓΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ;
Το ενδιαφέρον κεντρίστηκε και ποιό το αποτέλεσμα ;
ΟΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ :
Αντιγράφω τα επίμαχα μέρη του προγράμματος της open info day για να είναι περισσότερο ευδιάκριτα .
1. 12.10 - 12.30 : Ali Pasha History- The Legent and the region tourism
Responsible person : D. Koci - Nacional History Museum Director (tbc)
Place : Tepelene Culture Palace , Central Hall
2. 12.45 - 13.30 : Photographic exhibition "Ali Pasha Tepelena"
Responsable person : M. Jera - Photographer
Place : The Palace of Culture
3. 13.30 - 14.00 : Polyphonic songs dedicated to Ali Pasha figure
Responsable person : Tepelene "Polyphonic Group"
Place : Tepelene Cture Palace , Central Hall
Σε όλες τις πιο πάνω εκδηλώσεις συμμετείχε ελληνική αντιπροσωπεία , η οποία ίσως έχει διαβάσει διαφορετικά την Ιστορία από όλους εμάς που μάθαμε στα σχολεία ότι ο Αλή Πασάς ήταν δυνάστης και κατακτητής των Ελλήνων , πολέμιος των Αρματωλών και Κλεφτών και των ηρώων της Επανάστασης του 1821 . Σίγουρα θα χειροκροτούσε και θερμά τους Αλβανούς ομιλητές και
χορωδούς . Μήπως για αυτούς ο Αλή Πασάς ήταν φιλέλληνας (κάτι σαν τον Λόρδο Βύρωνα) και οι παριστάμενοι τιμούσαν την μνήμη του και τα ανδραγαθήματά του ? Και τι σχέση στο κάτω κάτω της γραφής έχουν αυτές οι εκδηλώσεις με το Interreg και με τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα ? Τι σχέση μπορεί να έχουν με την σύνταξη του φακέλου "για την ένταξη της Καστοριάς στην UNESCO" ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΑΤΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ???
Είναι πολύ καλή σαν ιδέα να καταβληθεί προσπάθεια για να ενταχθεί η πόλη της Καστοριάς στις "ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ UNESCO" και σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί ένα τέτοιο εγχείρημα . Άποψή μας είναι ότι πρέπει η πόλη να αντιμετωπιστεί σαν ενιαίο σύνολο , η έστω σαν δύο μικρότερα που θα συμπεριλαμβάνουν ολόκληρες τις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι (σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να περιοριστεί η όλη υποψηφιότητα σε δυο τρία μεμονωμένα κτίρια - όπως δυστυχώς διαφαίνεται από τις προθέσεις κάποιων "ειδικών") . Άποψή μας επίσης είναι ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει να γίνει με την σύμφωνη γνώμη και ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού , της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς , του Δήμου Καστοριάς , της Μητρόπολης Καστοριάς , του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ Καστοριάς και ίσως και όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης (όλοι αυτοί άραγε είναι ενήμεροι έστω και σε επίπεδο πληροφόρησης?) . Η σύνταξη του Φακέλλου Υποψηφιότητας είναι σοβαρή υπόθεση και θα πρέπει να "δουλευτεί" από ανθρώπους "ΕΙΔΙΚΟΥΣ , ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ , ΙΣΤΟΡΙΑΣ , ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ , ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ" .
ΠΙΘΑΝΗ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ !!!! Κάτι τόσο σοβαρό για την πόλη μας , την Ιστορία της και την Αρχιτεκτονική της κληρονομιά δεν μας συμβαίνει κάθε μέρα . Ας το δούμε όλοι με ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ . Μην καταλήξει ακόμη ένα πανηγυράκι από το οποίο θα μείνουν μόνο κάποια τραπεζώματα και βαρύγδουπα λόγια και υποσχέσεις . Από τέτοια χορτάσαμε .!!!!
Τα μαρτύρια και οι εκτελέσεις Ελλήνων από τον Αλή αναφέρονται στην Ελληνική Νομαρχία η οποία γράφτηκε το 1802, πριν από την καταστροφή του Σουλίου του 1803::Μύριοι εἶναι οἱ τρόποι μὲ τοὺς ὁποίους οἱ σκληροτράχηλοι ὀθωμανοὶ δίδοσι τὸν θάνατον εἰς τοὺς ἀθώους Ἕλληνας, ὁ συχνότερος ὅμως εἶναι τὸ κρέμασμα. Οἱ πλάτανες τῶν Ἰωαννίνων εἶναι ἀδιακόπως πεφορτωμένοι ἀπὸ σώματα νεκρά. Ὁ σκληρόκαρδος τύραννος Ἀλῆς πολλοὺς ἀπεκεφάλισε μὲ τὸ πριόνι, ἄλλους ἔπνιξεν εἰς τὴν λίμνην, ἄλλους ἐφόνευσε, θέτοντας ἐπάνω εἰς τὸ στῆθος των ἀνυπόφορα βάρη, ἄλλους ἔθαψεν ζωντανούς, πολλῶν ἐσύντριψεν τὰς χεῖρας, τοὺς πόδας καὶ ἔπειτα τὴν κεφαλήν, πλῆθος ἐπαλούκωσε, καὶ ἀπὸ δύο Σουλιώτας ὁποὺ ἐφύλαττεν διὰ ἐνέχυρον, τὸν μὲν ἕνα ἐπρόσταξε καὶ τὸν ἔγδαραν ζωντανόν, τὸν δ᾿ ἕτερον ἐσούβλισαν καὶ ἔπειτα ἔψησαν ζωντανόν.
ΑπάντησηΔιαγραφή