Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ...... ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ = ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ


 Το υπόμνημα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων(ΠΕΔ) Δυτικής Μακεδονίας που επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψη του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας(3-4-2025) και αφορά στην  κρισιμότητα της κατάστασης που διαμορφώνεται στη μετά λιγνιτική εποχή στην Περιφέρειά μας.

κύριε Πρωθυπουργέ,

Εκπροσωπώντας το σύνολο των Δήμων, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον της περιοχής, που βιώνει τις άνευ προηγουμένου δυσμενείς συνέπειες της απόφασης σας για πρόωρη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή στη Δυτική Μακεδονία.

Οι επενδύσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν οδήγησαν στην οικονομική και κοινωνική κατάρρευση της περιοχής, στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού και στη φυγή κυρίως των νέων ανθρώπων. Ως ύστατη προσπάθεια ανάσχεσης των αρνητικών επιπτώσεων που βιώνουμε από το 2019, απαιτούμε τη λήψη άμεσων μέτρων, όπως:

Αναπτυξιακά – Επενδύσεις

  • Την παράταση της λειτουργίας των ΑΗΣ Μελίτης, των μονάδων 4 και 5 του Αγίου Δημητρίου και της Πτολεμαΐδας V, έως την υλοποίηση των μεγάλων και «εμβληματικών» επενδύσεων που θα αναπληρώσουν τις 25.000 χαμένες θέσεις εργασίας, καθώς και τη μετεγκατάσταση μεγάλων επιχειρήσεων του λεκανοπεδίου που για τη λειτουργία τους δεν απαιτείται ιδιαίτερα εξειδικευμένο προσωπικό, δίνοντάς τους οικονομικά και φορολογικά κίνητρα, όπως π.χ. δωρεάν χώρο εγκατάστασης, φθηνό έως μηδενικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, μειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. και φορολογίας, μειωμένες εισφορές ασφάλισης με επιδότηση μέσω ειδικού προγράμματος της ΔΥΠΑ κ.λπ.
  • Τη μη μετατροπή της μονάδας «Πτολεμαΐδα V» σε μονάδα φυσικού αερίου, τη στιγμή που μεγάλη ποσότητα του λιγνίτη εξάγεται στη Βόρεια Μακεδονία, με ταυτόχρονη εισαγωγή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από την καύση του.
  • Τη θέσπιση Ειδικού Φορολογικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία, με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% και το διπλασιασμό του ποσοστού των αποσβέσεων για όλες τις επενδύσεις πλην αυτών των ΑΠΕ.
  • Τη λήψη μέτρων στήριξης του πρωτογενή τομέα και την επιτάχυνση της καταβολής των αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.
  • Τη θέσπιση της ρήτρας μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.
  • Την αναθεώρηση του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση», έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της περιοχής, αφουγκραζόμενοι την τοπική κοινωνία.
  • Την άμεση αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλίων καθώς και του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης.
  • Τη δέσμευση ενεργειακού χώρου για την κάλυψη των αναγκών των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας για τη μείωση του λειτουργικού κόστους με επαναφορά του net metering και τη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ από τους Δήμους και τις ενεργειακές τους Κοινότητες.
  • Την αναστολή των αδειοδοτήσεων έργων ΑΠΕ μέχρι την έγκριση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου για τη Δυτική Μακεδονία για το οποίο εκκρεμεί η προσφυγή της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας στο ΣτΕ, καθώς και την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού των ΑΠΕ που συνδέεται άμεσα με αυτό, όπως έχει αποφασιστεί με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας.

Ανταποδοτικοί πόροι

  • Τη θέσπιση ανταποδοτικών πόρων για τα υδροηλεκτρικά έργα που λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Τη θέσπιση αναλογικού ανταποδοτικού τέλους για τα έργα ΑΠΕ, ανεξαρτήτως ισχύος, που πρόκειται να κατασκευαστούν ή ήδη λειτουργούν εντός των ορίων των Δήμων της Δυτικής Μακεδονίας σε υποκατάσταση του λιγνιτικού τέλους του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (Ε.Α.Π.), γνωστό ως τοπικό πόρο.

Απασχόληση – Ανεργία – Δημογραφικό

  • Την εργασιακή αποκατάσταση των απολυμένων εργολαβικών εργαζομένων στα ορυχεία.
  • Τη θέσπιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης 500 εργαζομένων ηλικίας 55+ αποκλειστικά για τους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας.
  • Την παύση και τον επανασχεδιασμό των δράσεων κατάρτισης που υλοποιούνται χωρίς να συνδέονται με τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.

κύριε Πρωθυπουργέ,

Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσες ενέργειες για να αποφύγουμε την ολική κατάρρευση η οποία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Ως ύστατη προσπάθεια αποτροπής της κατάρρευσης αυτής της Δυτικής Μακεδονίας, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το συμφέρον της περιοχής μας, αλλά και των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν και το απαιτούν από εμάς.

Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνεται επιβεβλημένη μια συνάντηση μαζί σας για την εξειδίκευση των προτάσεων μας τον προσεχή μήνα και ειδικότερα σε χρόνο που το πρόγραμμά σας θα το επιτρέψει.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας

       Ο πρόεδρος

Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ 

Διαχρονικά έχει καθιερωθεί , όταν στην Δυτική Μακεδονία οι "προύχοντές της" μιλούν για περιφερειακή συνείδηση να εννοούν ότι όλοι οι νομοί της Δυτικής Μακεδονίας και οι κάτοικοί τους να παλεύουν για έργα και αναπτυξιακά μέτρα μόνο στον νομό Κοζάνης . Το υπόμνημα που κατέθεσε η ένωση δήμων Δυτικής Μακεδονίας επιβεβαιώνει πλήρως την ως άνω νοοτροπία και επεξήγηση της φράσης "περιφερειακή συνείδηση" . Διαβάστε και σημειώσετε την μεγάλη ανησυχία των Δημάρχων για την "Δυτική Μακεδονία - Νομό Κοζάνης" . Απολιγνιτοποίηση , ανεργία πρώην εργαζομένων στα ορυχεία , προτάσεις ανάπτυξης ...... , όλα όμως αφορόντα στην Κοζάνη και την Πτολεμαίδα . Γούνα πουθενά , Καστοριά πουθενά , Γρεβενά πουθενά . Όπως πάντα φυσικά . Πανεπιστήμιο , τηλεθέρμανση , κέντρα καινοτομίας ..... μόνο στην Κοζάνη . Ακόμη και τα ΦΕΚ για την πάλαι ποτέ θρυλική Αρχιτεκτονική μας - φάντασμα αυτοί τα πήραν και τα μετέτρεψαν σε ΦΕΚ "Σχολής Μηχανικών" !!!! Το άκρον άωτον όμως αυτή τη φορά ήταν ότι το υπόμνημα στον πρωθυπουργό το επέδωσε ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού (αφού ψηφίστηκε το κείμενο κατά πλειοψηφία , ίσως ήταν αναγκασμένος ως πρόεδρος της ένωσης των δημάρχων της Δυτικής Μακεδονίας να το επιδώσει - φαντάζομαι χωρίς ο ίδιος να το επιθυμεί ιδιαίτερα). Και οι Κοζανίτες καλά κάνουν και υποστηρίζουν τον τόπο τους . Οι δικοί μας εκλεγμένοι γιατί φωτογραφίζονταν τόσο χαρούμενοι , γελαστοί και ευτυχισμένοι δίπλα στον πρωθυπουργό ? 

ΣΣΣΣΣΣΣ Η ΠΟΛΗ (ΚΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ - ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ BRAND NAME ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ (ΞΑΠΛΩΜΕΝΟ ΚΑΠΑ) ΤΟ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ) , ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΥΠΝΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ . ΕΧΕΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ , ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ .........


Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΙΩΤΙΣΣΗΣ


Τον τελευταίο καιρό πληροφορήθηκα ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στην Παναγία την Μαυριώτισσα , προγραμματίζονται εκδηλώσεις και τελετή θυρανοιξίων του ναού . Μου δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες και κατέφυγα στην wikipedia για να κατανοήσω την πραγματική σημασία της λέξης θυρανοίξια . Με όλον τον σεβασμό προς την ορθόδοξη εκκλησία , τις παραδόσεις της και τα τελετουργικά της , επειδή η ετυμολογία και μόνο της λέξης "θυρανοίξια" παραπέμπει σε "άνοιγμα θυρών" , νόμιζα και θεωρούσα ότι τα θυρανοίξια γίνονται μια φορά μόνο στα εγκαίνια  του κάθε καινούριου ναού και όχι κάθε φορά που γίνονται εργασίες συντήρησης σε κάποιον ναό . Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που απευθύνθηκα στην wikipedia για να μάθω την πραγματική έννοια , σημασία , ιστορικό και ετυμολογία της λέξης . Το κείμενο που ακολουθεί πιο κάτω είναι copy paste από την wikipedia . 

Στη πρώτη λοιπόν παράγραφο "....ως αρχική σημασία , τα θυρανοίξια είναι η φάση των εγκαινίων του ναού .... " . Στην Παναγία Μαυριωτίσσης δεν νομίζω να έχουμε εγκαίνια του ναού . Ο ναός λειτουργούσε για δεκάδες χρόνια τώρα , δεν είναι κάποιος καινούριος . (Εκτός και αν όλα αυτά τα χρόνια λειτουργούσε παράνομα σύμφωνα με την άποψη της τοπικής εκκλησίας) .

Βασικό στοιχείο της είναι η πίστη ότι ο χώρος του ναού, πριν αυτός εγκαινιασθεί, κατέχεται από δαιμόνια, μια πεποίθηση που υπήρχε από πολύ παλιά στον λαό, για τον λόγο αυτόν υπάρχουν και πολλές λαϊκές διηγήσεις σχετικώς με την εκδίωξη δαιμονίων κατά τα θυρανοίξια.

Σύμφωνα με αυτό το στοιχείο τα θυρανοίξια γίνονται για να  εκδιωχθούν τα δαιμόνια από τον χώρο του ναού . Δηλαδή στην περίπτωσή μας να δεχθούμε ότι ο μέχρι πριν από λίγους μήνες ναός που λειτουργούσε κανονικά κατείχετο από δαιμόνια που με τα νέα θυρανοίξια θα εκδιωχθούν ; Ακόμη δηλαδή και να δεχθούμε ότι έστω και για λόγους παράδοσης η λαϊκών διηγήσεων ο ναός εγκαινιάζεται για να φύγουν τα δαιμόνια , ποιός χριστιανός θα δεχόταν ότι σε ναό που όλοι μας τον είχαμε "σαν τα μάτια μας" και λειτουργούσε κανονικά και διαχρονικά , υπήρχαν δαιμόνια και πάμε τώρα να τα διώξουμε ; 

Μην θεωρώντας ότι η άποψή μου είναι η απόλυτα σωστή , είμαι ανοιχτός και έτοιμος να την αναθεωρήσω , αν υπάρχουν  πειστικά και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την αντίθετη μ΄αυτήν άποψη . Να επισημάνω επίσης ότι το κείμενό μου έχει  γραφεί με τις καλύτερες προθέσεις , δεν θέλει να στεναχωρήσει κανένα ,  και θα ήθελα να μην παρερμηνευτεί . 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ WIKIPEDIA ΑΥΤΟΥΣΙΟ :

 Συνεκδοχικά θυρανοίξια, ή και απλώς ανοίξια, ονομάζονται τα εγκαίνια ενός οποιουδήποτε χριστιανικού ναού. Πιο συγκεκριμένα ωστόσο, και ως αρχική σημασία, τα θυρανοίξια είναι η φάση των εγκαινίων του ναού κατά την οποία ο τοπικός επίσκοπος (μητροπολίτης) ή άλλος, ανώτερος αρχιερέας που προΐσταται της ακολουθίας και της τελετής ανοίγει θριαμβευτικά τις πύλες του ναού ώστε να εισέλθει σε αυτόν η εκκλησιαστική πομπή. Αυτό γίνεται αφού προηγηθούν τρεις περιφορές της πομπής γύρω από τον ναό, και αφού ο αρχιερέας απαγγείλει σε μορφή διαλόγου με τον αναγνώστη (ο οποίος βρίσκεται στο εσωτερικό του ναού) τους στίχους 7 έως 10 του 23ου (κγ΄) Ψαλμού του Δαυίδ:

— ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.
— [8] τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;
— Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ.
[9] ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.
— [10] τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης;
— Κύριος τῶν δυνάμεων, αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης.

Μετά την είσοδο της πομπής στον ναό, ο ναός αφιερώνεται στη λατρεία του Θεού. Ειδικότερα στην Ορθοδοξία, η πλέον συνηθισμένη πρακτική είναι η τοποθέτηση λειψάνων αγίων κατά τα θυρανοίξια μέσα σε ειδική κρύπτη της Αγίας Τράπεζας, μια πράξη που ονομάζεται κατάθεσις ή καταθέσιον ή εγκαίνιον.

Η τελετή των θυρανοίξιων είναι κοινή στις γενικές της γραμμές στη λειτουργική του Ορθόδοξου και του Δυτικού Χριστιανισμού. Βασικό στοιχείο της είναι η πίστη ότι ο χώρος του ναού, πριν αυτός εγκαινιασθεί, κατέχεται από δαιμόνια, μια πεποίθηση που υπήρχε από πολύ παλιά στον λαό, για τον λόγο αυτόν υπάρχουν και πολλές λαϊκές διηγήσεις σχετικώς με την εκδίωξη δαιμονίων κατά τα θυρανοίξια.

Η ακολουθία των εγκαινίων με τα θυρανοίξια εκτιμάται ότι είναι πολύ παλαιά, χρονολογούμενη από την εποχή αμέσως μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, τον 5ο αιώνα. Αναφέρεται ότι κατά τα δεύτερα εγκαίνια του ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως (563), ο Πατριάρχης Ευτύχιος έφερε επάνω σε άμαξα τα άγια λείψανα, ενώ ο λαός και ο Αυτοκράτορας ακολουθούσαν την πομπή περπατώντας. Μνεία των θυρανοίξιων του ναού της Αγίας Σοφίας ανευρίσκεται και στα παλαιότερα μηνολόγια, στις 22 Δεκεμβρίου. Στη Δύση υπάρχει επίσης μαρτυρία, του Αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων, για θυρανοίξια από την ίδια εποχή.