Τρίτη 22 Μαΐου 2012

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την επίδραση του Μνημονίου στους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα




Το Μνημόνιο άγγιξε και τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα
Ο φόβος της κατάρρευσης των τραπεζών, λόγω κρίσης, «έστειλε» μαζικότερα τα χρήματά τους στην Αλβανία
Του Σταύρου Tζίμα
(Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1_06/05/2012_481186)
Χωρίς να πηγαίνει καλά η οικονομία, στη γειτονική Αλβανία οι τράπεζες ευημερούν, τουλάχιστο στο επίπεδο των καταθέσεων.
Στοιχεία της Ενωσης Αλβανικών Τραπεζών για το 2011, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, αποκαλύπτουν αύξηση των καταθέσεων της τάξης του 13,1%, με το ποσοστό των ιδιωτικών να φτάνει στο 15,1%. Σε μεγάλο βαθμό η αύξηση αποδίδεται από τους ειδικούς στα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Φόβοι
Οπως επισημαίνει ο οικονομικός αναλυτής κ. Αντριάν Τσιβίτσι, οι μετανάστες, φοβούμενοι ότι λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα παραμονής τους, κυρίως την Ελλάδα, ενδέχεται να καταρρεύσουν οι τράπεζες, σπεύδουν να μεταφέρουν χρήματά τους σε υποκαταστήματα των ίδιων τραπεζών στην Αλβανία, που τα θεωρούν «θωρακισμένα» από τον κίνδυνο.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Αλβανίας, οι εισροές εμβασμάτων ανήλθαν το 2011 σε 693 εκατ. ευρώ, έναντι 696 εκατ. το 2010, δίχως να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα –όχι λίγα– χρήματα που ταξίδεψαν στη γειτονική χώρα ακολουθώντας μη τραπεζικές διαδρομές. Με μια πρώτη ανάγνωση, τα στοιχεία για τα εμβάσματα δεν διαφέρουν σημαντικά από εκείνα που έφευγαν στην Αλβανία πριν από την κρίση. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα, αφού, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, υπολογίζονταν γύρω στα 700 εκατ. ευρώ.
Αν, όμως, λάβει υπ’ όψιν του ότι το ποσοστό ανεργίας των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από έρευνα του καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστου Νίκα, ξεπερνάει πλέον το 30%, τότε μπορεί να συμπεράνει ότι μεγάλη μερίδα των μεταναστών, όχι μόνο στέλνει στην Αλβανία χρήματα που κερδίζει καθημερινά, αλλά λόγω του φόβου κατάρρευσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκταμιεύει πλέον και από εκείνα που αποταμίευε σε ελληνικές τράπεζες.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι στις σημερινές συνθήκες αποταμιεύει μόνο το 37% των Αλβανών μεταναστών. Το υπόλοιπο 63% αδυνατεί», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Νίκας και προσθέτει πως, παρά την κρίση και τις όποιες φοβίες για την τύχη των καταθέσεων, το 73% εξακολουθεί να προτιμάει τις ελληνικές τράπεζες. «Το φάντασμα των πυραμίδων του 1997 φαίνεται ότι δεν έχει ξεπεραστεί», λέει. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας είναι εξόχως αποκαλυπτικά όσον αφορά στο πώς αποτυπώνεται η οικονομική κρίση στους εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανούς στην Ελλάδα. «Στο ξεκίνημα της κρίσης, το 70–75% ήθελε να μείνει στην Ελλάδα. Τώρα το 50% σκέφτεται να γυρίσει. Η κατάσταση έχει δυσκολέψει, αφού το 20% είναι ανασφάλιστοι και το 98% δηλώνει ότι το εισόδημά του, που υπολογίζεται στο 60% ενός Ελληνα, μειώθηκε δραματικά. Ακόμα και όσοι δεν θέλουν να επιστρέψουν σκέφτονται, σε ποσοστό 83%, να στείλουν πίσω μέλη της οικογένειάς τους και να μείνουν πίσω εκείνοι για να δουλέψουν», συνεχίζει ο κ. Νίκας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πώς σκέφτονται οι μετανάστες εμφανίζουν τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε η καθηγήτρια Αννα Τριανταφυλλίδου (ΕΛΙΑΜΕΠ) σε διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα, στα τέλη Μαρτίου, με θέμα «Οι περιφερειακές συνέπειες της οικονομικής ευρωπαϊκής κρίσης». Με βάση τα όσα είπε, η πλειοψηφία των Αλβανών προτιμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, με την ελπίδα πως θα βελτιωθεί η κατάσταση.
Πρόβλημα επανένταξης
Βασική αιτία για την απόφασή τους αυτή είναι ότι δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα στην πατρίδα τους θα πάνε καλύτερα γι’ αυτούς, αφού ούτε εκεί θα βρουν δουλειά. Εκτιμούν μάλιστα ότι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επανένταξης. «Θα νιώθουν σαν τα πρώτα χρόνια που ήρθαν στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Τριανταφυλλίδου...
Οι τράπεζες ευημερούν, η οικονομία φθίνει
Η κατάσταση της αλβανικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ελκυστική προβάλλει για όσους ξενιτεύτηκαν και σκέφτονται να επαναπατριστούν. Ειδικά για εκείνους -που είναι πάρα πολλοί- οι οποίοι απέκτησαν σπίτια και περιουσία στην Ελλάδα, η επιλογή αποτυπώνεται με τη λαϊκή ρήση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Η παραγωγική βάση της χώρας παραμένει δραματικά περιορισμένη, μεγάλες επενδύσεις δεν γίνονται, η ανεργία και η διαφθορά σαρώνουν, ενώ σημαντικοί πυλώνες της οικονομίας παραμένουν τα εμβάσματα των μεταναστών και η παραοικονομία. Στα 20 χρόνια δημοκρατίας η Αλβανία εξακολουθεί να μην έχει βρει τον βηματισμό της ως προς την ευρωπαϊκή της προοπτική σχεδόν σε όλους τους τομείς.
Με την πολιτική ελίτ της χώρας να κρατάει εγκλωβισμένη στην οξύτητα και την άγονη αντιπαλότητα τη δημόσια ζωή, οι απαιτούμενες για την ένταξη στην Ε. Ε. μεταρρυθμίσεις, που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αναδιοργάνωση της δικαιοσύνης, τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος, την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, κ. ά. έχουν βαλτώσει. Οι Βρυξέλλες έχουν θέσει στα Τίρανα 12 ορόσημα, προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση που όμως η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να εκπληρώσει, μολονότι κάθε χρόνο η έκθεση προόδου των Ευρωπαίων επισημαίνει τις καθυστερήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου