Ψηφίστηκε από την Βουλή η σύμβαση για τον TAP
Ο κ. Παπαγεωργίου κατέθεσε μάλιστα επιστολή των μετόχων της εταιρίας προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία την στιγμή της έναρξης της εμπορικής συμφωνίας (2019) το ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να αγοράσει έως το 5% των μετοχών.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός είπε ότι «Στοχεύσαμε και εργαστήκαμε σκληρά και τελικά υλοποιήθηκε ο αγωγός. Ισχυροποιείται η θέση της χώρας και υλοποιείται το όραμα περι ενεργειακού κόσμου» ενώ σημείωσε ότι η κατασκευή και η χάραξη του έργου γίνεται με ιδιωτικά κεφάλαια. Ανέφερε ότι η κατασκευή του θα διαρκέσει 3 χρόνια ενώ αρχικά θα διακινούνται 10 δις κυβικά Αζέρικου φυσικού αερίου με δυνατότητα μεταφοράς – σε 2η φάση – 20 δις κυβικά και πρόσθεσε «έχουμε καταρχήν συμφωνία μέσω ΔΕΣΦΑ για 1 δις κυβικά και εγκρίθηκε η φόρμουλα βάσει της οποία θα γίνει η τιμολόγηση».
Αναφορικά με το φορολογικό καθεστώς της εταιρίας είπε πως δεν θα επιβληθούν τέλη διέλευσης καθώς σε κανένα διασυνοριακό αγωγό δεν μπαίνουν προκειμένου να παραμένει χαμηλό το κόστος για τον καταναλωτή.
Εξήγησε ότι οι μεγάλες και μακροχρόνιες επενδύσεις απαιτούν σταθερό φορολογικό περιβάλλον (επένδυση 5 δις ευρώ εκ των οποίων τα 1,5 δις ευρώ στην Ελλάδα) γι αυτό και εγινε συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης ενώ πρόσθεσε «σύμφωνα με τον κώδικα φορολόγησης εισοδήματος δεν υπάρχει πλέον ο φόρος εξαγωγής κερδών. Ο ειδικός φόρος ακινήτων αφορά μόνο τις οφ σορ και όχι εταιρίας όπως αυτές που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη επένδυση. Ο επενδυτής όμως επιβαρύνεται από όλους τους φόρους κατοχής ακίνητης περιουσίας. Ολη η συμφωνία βρίσκεται υπο το ελληνικό δίκαιο». Τέλος μίλησε για «έργο πνοής» το οποίο στην Βόρειο Ελλάδα θα δώσει άμεσα 3.000-4.500 θέσεις εργασίας και 10.000 έμμεσα.
Δεν στηρίζουν τον TAP: ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛΛ, Χ.Α και ΚΚΕ
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος δήλωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «ΠΑΡΩΝ» και αυτό γιατί αν και συμφωνεί με την σκοπιμότητα του έργου διαφωνεί με την τα «πενιχρά» οφέλη της χώρας. Ζήτησε δε, το ελληνικό δημόσιο να έχει μονομερή επιλεκτική δυνατότητα αγοράς του 15% των μετοχών ενώ υποστήριξε ότι οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας είναι «υπερβολικές».
Η κυρία Ραχήλ Μακρή «ΑΝΕΛΛ» σημείωσε ότι θα καταψηφίσουν την σύμβαση χαρακτηρίζοντάς την «αποικιοκρατικού χαρακτήρα». Επιπροσθέτως, την αρνητική ψήφο ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν οι εισηγητές ΚΚΕ και Χ.Α..
Αντιθέτως, ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι βουλευτές δήλωσαν ότι θα υπερψηφίσουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου