Στο εδώλιο η προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς
Η αρχιτεκτονική και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα καθίσουν στην ουσία «στο σκαμνί» του κατηγορουμένου, στη δίκη στο Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης που έχει οριστεί για την Πέμπτη. Υπόλογος είναι ο προϊστάμενος υπηρεσίας δόμησης που κατηγορείται από ιδιοκτήτη ακινήτου ότι... εφάρμοσε την ισχύουσα νομοθεσία!
Με το άρθρο 8 παράγραφος 2 του νόμου 4030/2011, θεσμοθετήθηκε το αυτονόητο: οι αρχιτεκτονικές μελέτες στους παραδοσιακούς οικισμούς και σε προστατευόμενες περιοχές εκπονούνται από αρχιτέκτονες. Οι υπόλοιπες μελέτες (στατική, ηλεκτρομηχανολογική κ.λπ.), όπως είναι σωστό, εξακολουθούν να υπογράφονται από τους αρμόδιους μηχανικούς.
Ηταν το πρώτο βήμα από τον τότε υπουργό Ν. Σηφουνάκη για την κατοχύρωση του ρόλου και των ευθυνών του αρχιτέκτονα στο δομημένο περιβάλλον. Με το προηγούμενο καθεστώς, εκτός από τους αρχιτέκτονες, δικαίωμα υπογραφής της αρχιτεκτονικής μελέτης είχαν πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μηχανολόγοι και τεχνολόγοι μηχανικοί.
Η πρώτη απόπειρα για το «ξήλωμα» της διάταξης έγινε στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Ιδιοκτήτης ακινήτου, παραβιάζοντας τον νόμο, ανάθεσε σε πολιτικό μηχανικό να κάνει την αρχιτεκτονική μελέτη για οικοδομή που βρίσκεται σε ιστορικό τόπο. Η υπηρεσία δόμησης απέρριψε τον φάκελο και ο προϊστάμενός της είναι υπόλογος στα διοικητικά δικαστήρια. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το σκεπτικό της παραπομπής επικαλείται το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να ορίζει μηχανικό της επιλογής του!
«Είναι θράσος», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Αντώνης Μαούνης, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής, που προσθέτει: «Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν ακόμη δεν ήταν σαφής ο διαχωρισμός στις αρμοδιότητες των μηχανικών. Τα αποτελέσματα είναι ορατά στις πόλεις μας, χωρίς μάλιστα να έχουμε συνειδητοποιήσει ότι είναι και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
Τονίζει ότι το μέτρο πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας, όπως επιβάλλεται από τις διεθνείς συμβάσεις για την αρχιτεκτονική και τη διαφύλαξη του τοπίου. Διευκρινίζει μάλιστα ότι αυτό δεν κοστίζει και αποκαλύπτει ότι ο ιδιοκτήτης δεν γνωρίζει ότι ήδη πληρώνει την αρχιτεκτονική μελέτη.
Ψήφισμα συμπαράστασης
Ο σύλλογος εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στην υπηρεσία δόμησης και καλεί τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αρχιτεκτόνων να παρέμβει στη διαδικασία.
Η δίωξη έχει κινητοποιήσει την κοινότητα των αρχιτεκτόνων. Με πρωτοβουλία του προηγούμενου προέδρου του συλλόγου Αττικής, Γιώργου Μαδεμοχωρίτη, συγκεντρώθηκαν ήδη πάνω από 50 υπογραφές σε ένα κείμενο που συμπυκνώνει την αγωνία καθηγητών της Αρχιτεκτονικής και επώνυμων δημιουργών. Υπογράφουν (αλφαβητικά): Τ. Ανδριανόπουλος, Δ. Αντωνακάκης, Σ. Αντωνακάκη, Γ. Αραχωβίτης, Γ. Αυλωνίτης, Φ. Βαβύλη, Α. Βακαλόπουλος, Ο. Βιγγόπουλος, Α. Βικέλας, Α. Βοζάνη, Γ. Βρεττάκου, Α. Γιακουμακάτος, Β. Γρηγοριάδης, Δ. Διαμαντόπουλος, Ν. Δημητριάδης, Γ. Δρίνης, Μ. Καλτσά, Δ. Κονταργύρης, Ρ. Κλουτσινιώτη, Σ. Κυριακίδης, Η. Κωνσταντόπουλος, Μ. Κωστίκας, Α. Κωστιόπουλος, Δ. Λεβέντης, Μ. Λεφαντζής, Μ. Μανιδάκης, Ν. Μάρδα, Ν. Μιχαλόπουλος, Π. Μπαρούζ, Τ. Μπίρης, Κ. Μωραΐτης, Δ. Νικολάου, Α. Νουκάκης, Α. Πάλλα, Γ. Πανέτσος, Ε. Παπαζώη, Τ. Παπαϊωάννου, Μ. Περάκης, Γ. Πλατσάκης, Ρ. Σακελλαρίου, Β. Σγούτας, Μ. Τζάρας, Γ. Τριανταφύλλου, Σ. Τσιράκη, Δ. Φατούρος, Α. Φιλίνη, Δ. Φιλιππίδης, Μ. Φραντζή και Δ. Χαρίτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου