Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΗΡΩΙΚΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΛΕΣ ΟΨΙΜΕ ΣΥΡΙΖΑΙΕ κ. ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ . ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΣΟΥ GIORGO ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΕΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΑΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ? ΚΑΙ ΑΝ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕΣ ΤΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ????

Ρουμελιώτης: Το μνημόνιο έσωσε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες – Δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα

Ρουμελιώτης: Το μνημόνιο έσωσε τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες – Δεν υπάρχει λύση χωρίς κούρεμα - Media

Αν η Ελλάδα δεν καταβάλλει τις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κινδυνεύει με πιστωτικό γεγονός ήταν η εκτίμηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, κατά την διάρκεια της δημόσιας ακρόασης του από την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους. «Με βάση το καταστατικό του ΔΝΤ η αποπληρωμή δανεισμού πρέπει να γίνεται κατά προτεραιότητα σε σχέση με άλλους πιστωτές, καταστατική διάταξη που έχουν όλοι αποδεχθεί. Αν δεν πληρωθεί μια δόση πέρα από τις 30 ημέρες της καταληκτικής ημερομηνίας η χώρα κρίνεται ότι βρίσκεται σε αδυναμία κάτι που μπορεί να ερμηνευθεί ως πιστωτικό γεγονός με συνέπεια τη διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα», σημείωσε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα.
Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ έκανε λόγο για ένα λανθασμένο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που επεβλήθη στη χώρα μας το 2010 καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν η αναδιάρθρωση χρέους. Ήταν γνωστό σε όλους τους οικονομικούς, και όχι μόνο, κύκλους ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πληρώσει ένα τέτοιο δυσβάσταχτο χρέος. Η άποψη αυτή δεν εισακούστηκε από τους ιθύνοντες με αποτέλεσμα το πρόγραμμα εξαρχής να είναι θνησιγενές, κάτι που οδήγησε σε ανθρωπιστική και οικονομική καταστροφή της χώρας, ανέφερε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης. Όπως πρόσθεσε «γνωρίζαμε ότι το λάθος ήταν τεραστίων διαστάσεων όπως και ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία», σημειώνοντας πως «το κόστος αυτού του τεράστιου λάθους ποιος θα το πληρώσει τελικά; Το πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Άλλος δεν πρέπει να πληρώσει; Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν ευθύνη;».
Στην ανάλυση του ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ανέφερε ότι η έκθεση των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα έφτανε τα 76 δις ευρώ. «Αν η αναδιάρθρωση γινόταν τότε δεν θα ξεπερνούσε το 30-40%, θα έδινε ανάσα στην οικονομία δεν θα είχαμε τόσο σκληρή προσαρμογή», και συμπλήρωσε πως στο διάστημα των δύο χρόνων που ακολούθησαν οι ξένες τράπεζες κατάφεραν να περιορίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα στα 38 δις ευρώ και τις ζημίες τους στα 20 δις ευρώ.
Αποκάλυψε μάλιστα πως υπήρξαν πριν την υπαγωγή της χώρας στο πρώτο μνημόνιο συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ υψηλόβαθμων εκπροσώπων του ΔΝΤ και αξιωματούχων των γαλλικών και γερμανικών τραπεζών με αντικείμενο συζήτησης το θέμα της αναδιάρθρωσης. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γερμανοί και Γάλλοι όρθωσαν τείχος στην επιθυμία του ΔΝΤ για αναδιάρθρωση που θα καταστούσε το ελληνικό χρέος βιώσιμο προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζες τους και προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την οργή των Αμερικανών.
Όπως περιέγραψε ο κ. Ρουμελιώτης Γάλλοι και Γερμανοί απέτρεψαν την αναδιάρθρωση την οποία επιθυμούσε το ΔΝΤ για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο προκειμένου να διασώσουν τις τράπεζες τους προκαλώντας έτσι την οργή των Αμερικανών οι οποίοι υποστήριζαν ότι η εμπλοκή των γερμανικών και των γαλλικών τραπεζών ήταν μέρος του προβλήματος. «Η εμπλοκή των γερμανικών τραπεζών είναι μέρος του προβλήματος είναι απολύτως εξακριβωμένο» είπε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, αναφέροντας επίσης πως «οι Αμερικανοί έλεγαν από τότε ότι από αυτή την εξέλιξη οι μόνες που θα κέρδιζαν ήταν οι γερμανικές τράπεζες» με την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου να σημειώνει ότι τα λεγόμενα του συνιστούν «μεγάλη αποκάλυψη».
Αναφερόμενος στη  τρέχουσα διαπραγμάτευση ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ανέφερε ότι είναι λάθος η επιμονή που δείχνουν οι Θεσμοί σε επιπλέον μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς και σημείωσε ότι η επικείμενη συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το δημοσιονομικό κενό και επενδυτικό πρόγραμμα.
Υπενθυμίζεται ότι το προσεχές διήμερο 17-18 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, η οποία διενεργεί λογιστικό έλεγχο του χρέους εξετάζοντας τη νομιμότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου