Κατατέθηκε ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου στην UNESCO
Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, μόλις δύο περιοχές είναι εγγεγραμμένες στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, τα Μετέωρα και το Άγιον Όρος.
Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, έπειτα από τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους υποβλήθηκε ο προκαταρκτικός φάκελος υποψηφιότητας, ο οποίος αξιολογήθηκε από την Επιτροπή της UNESCO. Τα δύο υπουργεία και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) συνεργάστηκαν το τελευταίο τρίμηνο και αφού έλαβαν υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις της Επιτροπής, ολοκλήρωσαν το τελικό περιεχόμενο του φακέλου.
Η ένταξη μιας περιοχής στον Κατάλογο Μνημείων Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO συνοδεύεται από σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία που συνδέονται με την αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της τουριστικής κίνησης, ενώ ταυτόχρονα προβλέπονται και αυστηροί κανόνες που αφορούν στην προστασία και διαχείριση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντός της. ................
Σχόλιο kastoriaMIA :
Με αφορμή το άρθρο της Ναυτεμπορικής για την ένταξη του Ολύμπου στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων της unesco , εύλογα μου ήρθε στη μνήμη μου και η δική μας "υποτιθέμενη" προσπάθεια να ενταχθεί και η Καστοριά μας στις προστατευόμενες από την unesco περιοχές .
Ας έρθουμε τώρα στα δικά μας . Ένα κομμάτι του interreg greece - albania που τρέχει , είναι και η σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας της Καστοριάς στις προστατευόμενες περιοχές - μνημεία της Unesco . Έχει εγκριθεί μάλιστα (δεν έχω άποψη αν έχει εκταμιευτεί κιόλας και ποιό το ύψος του ποσού) και κάποιο ποσόν που θα διαχειριζόταν το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας . Αρχικά απ΄ όσα στο παρελθόν γνώριζα , από το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας ανατέθηκε η σύνταξη και διεκπεραίωση του φακέλου σε δύο μέλη του εκ Κοζάνης άσχετων ειδικοτήτων (ηλεκτρολόγος και πολιτικός μηχανικός αν δεν κάνω λάθος που από κάποια αρχική γνωριμία μαζί τους δεν είχαν την παραμικρή σχέση με την Καστοριά , την χωροταξία της , την ιστορία της , τον πολιτισμό της κλπ) . Από τότε πέρασαν τουλάχιστον 4 χρόνια και προσωπικά δεν έχω καμία απολύτως πληροφόρηση για την τύχη αυτής της ιστορίας .
Ρωτάω λοιπόν σε κάθε αρμόδιο και ιδιαίτερα στην διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας.
1. Ποιά η τύχη και η "πρόοδος" του ερασιτεχνικού εγχειρήματος σύνταξης φακέλου υποψηφιότητας που ανέλαβε το ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας πριν από 4 χρόνια ? Προχωράει η εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια και γιατί ?
2. Εκταμιεύτηκαν χρήματα για το μέχρι σήμερα εγχείρημα και πόσα ?
3. Το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ (Καστοριάς) , έχει κάποιες θέσεις και αντιδράσεις επί του θέματος ?
4. Δεν υπήρχαν τοπικοί αρχιτέκτονες μηχανικοί , αρχαιολόγοι και άλλων συναφών ειδικοτήτων αρμόδιοι που θα μπορούσαν ίσως λόγω γνώσης του αντικειμένου και της περιοχής να συντάξουν κάποιον σοβαρό φάκελο υποψηφιότητας με σοβαρές ελπίδες διεκδίκησης ένταξης ?
5. Στην υποψηφιότητα του Ολύμπου , διαβάζουμε ότι συνεργάστηκαν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής) . Καταλαβαίνουμε όλοι την ανάλογη δοθείσα σοβαρότητα που δίνεται από την ελληνική Πολιτεία στο εγχείρημα της ένταξης του Ολύμπου στα προστατευόμενα από την Unesco μνημεία . Στη δική μας περίπτωση ΤΙ ?......
6. Έλεγχοι από επιτροπές του προγράμματος interreg όσον αφορά την πρόοδο του έργου και την ροή των χρηματοδοτήσεων δεν υπήρχε ? Αν κρίνουμε από τα ηλιακά ποδήλατα και τον Κάρανο , μάλλον οι έλεγχοι είναι ..... ανύπαρκτοι!!!!
Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την πόλη μας ? η μήπως (που θα το χαιρόμουν ιδιαίτερα να διαψευστώ για τις απορίες μου) έχει προχωρήσει η όλη υπόθεση με την ανάλογη σοβαρότητα και επαγγελματικότητα και έχουμε κάποια απτά αποτελέσματα ?
Υ.Γ. Ευτυχώς το άλλο κομμάτι του interreg που αφορούσε στην πόλη μας και ήταν η αποκατάσταση του ναού (και όχι εκκλησακίου) Αγίου Γεωργίου του Μουζεβίκη (κρυφό σχολειό) πήγε καλά . Ο ναός - μνημείο παραδίδεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς πλήρως αποκατεστημένος εντός των ημερών και έτσι δεν θα υπάρχει πλέον ναός της πόλης (όχι εκκλησάκι) που να κινδυνεύει με κατάρρευση . Τα λεφτά του interreg όσον αφορά αυτό το έργο έπιασαν τόπο . Συγχαρητήρια στους συντελεστές .
Καλά τι περιμένεις Αποστόλη να κάνουν οι εδώ μηχανικοί της Καστοριάς;;;;;;;
ΑπάντησηΔιαγραφή