Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ - ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

Σ΄έναν μεγάλο στόχο κατορθώσαμε ως πόλη και ως νομός να συμφωνήσουμε περνώντας από χίλια κύματα , τα τελευταία χρόνια . Την ίδρυση κατ΄αρχάς τμήματος Πανεπιστημιακής σχολής και κατόπιν στην εξειδίκευση της σχολής αυτής . Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι , γαλάζιοι , πράσινοι , κόκκινοι και αφού πρώτα ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του , ότι η κατάλληλη σχολή για την Καστοριά θα ήταν η Αρχιτεκτονική . Τα επιχειρήματά μας για την ίδρυση Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά ήταν αδιάσειστα και τρανταχτά πειστικά , έτσι που έπεισαν (νομίζαμε) τους πάντες για τα  δίκαια του αιτήματός μας . Υπήρξαν παράγοντες στον τόπο , που δούλεψαν πολύ για την υπόθεση (Νομάρχης) και άλλοι πάλι που βοήθησαν λιγότερο αλλά τέλως πάντων κάτι έκαναν κι αυτοί . Φτάσαμε σε σημείο να γίνουν μελέτες βιωσιμότητας και λειτουργίας της σχολής , στρατηγικά σχέδια , παραχωρήσεις κτιρίων , μετεστεγάσεις γυμνασίων , αναστατώσεις γονέων και μαθητών , αντιπαραθέσεις όλων με όλους και φτάσαμε τελικά στην οριστική λύση του 1ου  Γυμνασίου Καστοριάς σαν χώρο στέγασης της πολυπόθητης σχολής μας . Όλοι λοιπόν ευχαριστημένοι , αν και με καθυστέρηση 3 - 4 ετών , πιστέψαμε ότι αυτή τουλάχιστον την χρονιά η σχολή θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό , αφού εν τω μεταξύ ξοδεύτηκαν και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες € για τις διαμορφώσεις που η επιστημονική Επιτροπή των πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  απαιτούσε να γίνουν . Τι όμως άκουσαν τα αυτιά των ακροατών της πρωϊνής εκπομπής του radio antenes , να εκστομίζεται από στόματος του νέου "Πρύτανη - Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας" ; Ότι ο κύριος αυτός είναι της άποψης ότι τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να διακτινίζονται και πρέπει οι σχολές όλες να βρίσκονται μαζί (campous) , για να λειτουργούν καλύτερα . Και ότι αν η σχολή βρίσκεται στην Καστοριά δεν θα μπορέσει να προσελκύσει ικανούς καθηγητές , αλλά θα έρθουν να διδάξουν δευτεροκλασσάτοι καθηγητές και άρα το κύρος της σχολής δεν θα είναι αυτό που θέλουμε . Τι υπονόησε ο κύριος αυτός (Μανωλόπουλος αν θυμάμαι καλά λέγεται) δηλαδή; Ότι η σχολή θα ήταν καλύτερα κατά την άποψή του να πάει στην Κοζάνη για να είναι πιο "δυνατή". Τους αγώνες ολόκληρου νομού και τόσων ανθρώπων που πραγματικά μόχθησαν για να έρθει η σχολή στην Καστοριά τους σβήνει μονοκονδυλιά , γιατί αυτός , ο χθεσινός στην θέση που κατέχει , έχει "άλλη άποψη"; Που είναι οι έχοντες πολιτική δύναμη (με τις δικές μας ψήφους) , να αντιδράσουν και να του θυμίσουν ότι δουλειά του είναι να κάνει ότι το δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε αυτή η πολυπόθητη σχολή να λειτουργήσει ΑΨΟΓΑ , ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ;
Τα περί διακτινώσεων και campous τα ξανακούσαμε και στο παρελθόν , τα αντικρούσαμε με σοβαρά επιχειρήματα και τα προσπεράσαμε . Ας μη γυρνάμε πίσω λοιπόν . Αν μπορεί μια μόνη σχολή σε μια πόλη να λειτουργήσει υποδειγματικά  , μπορούμε να το δούμε στην Αρχιτεκτονική της Βενετίας που θεωρείται μια από τις καλύτερες , αν όχι η καλύτερη , αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης .

2 σχόλια:

  1. Είχε φαίνεται "πέραση" , το θέμα αυτές τις μέρες.Στο diktyo 1 (τηλεόραση) την Πέμπτη 21-10-2010 , εμφανίστηκε , ο βουλευτής του νομού μας , ο Ζήσης ο Τζηκαλάγιας και μεταξύ ενός συνοθυλεύματος σκέψεων που ανέλυε , υποτίθεται για την παιδεία , στην Βουλή των Ελλήνων , ακούσαμε και την κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ , λέγοντας ότι δημιούργησε στα χρόνια του "κάθε πόλη και πανεπιστήμιο - κάθε χωριό και ΤΕΙ" . Είπε ότι αυτός φυσικά - και άφησε να πλανάται η άποψη ότι και το κόμμα του - είναι αντίθετος σε μια τέτοια πολιτική δημιουργίας σχολών για να "βρίσκουν νύφες οι γαμπροί ή γαμπρούς οι νύφες" . Μάλιστα συμφώνησε με την νέα α΄ποψη του πρωθυπουργού της χώρας για Καλλικράτη και στην Παιδεία (που σημαίνει συγκεντρωτισμό σχολών -campous) . Γιά την Αρχιτεκτονική σχολή Καστοριάς άραγε τι άποψη έχει ; Μήπως ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια "μοναχική σχολή" γιατί κι αυτός είναι κατά της διακτίνωσης ;
    Ήρθε όμως η Παρασκευή και ακούγωντάς τον συνεντευξιάζεται στους antenes fm , τον ακούσαμε να μας λέει ότι κατέθεσε επερώτηση στην Υπουργό Παιδείας για το αν η Αρχιτεκτονική Σχολή Δυτικής Μακεδονίας , θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό του 2011 και απειλούσε ότι δεν πάρει σαφή - μονολεκτική απάντηση (ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ) θα κοινητοποιήσει όλους τους βουλευτές Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου να πιέσουν όλοι μαζί για να πετύχουμε στον στόχο . Κάτι για περιφερειακές συνειδήσεις άρχισε να αναπτύσσει όμως , που εμένα με προβλημάτισαν ιδιαίτερα . Κάνοντας διάφορους συνειρμούς και έχοντας υπόψη και τα πριν από μια μέρα λεχθέντα του , μου δίνεται νομίζω κάθε δικαίωμα να τον ρωτήσω. Για την ΑΡχιτεκτονική Σχολή Δυτικής Μακεδονίας με ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ,μιλάτε κύριε βουλευτά και όχι πουθενά αλλού . ΕΤΣΙ ; Πρώτιστα και πάνω από όλα βουλευτής Νομού Καστοριάς εξελέγης , από Καστοριανούς ψηφοφόρους που απαιτούν η Αρχιτεκτονική Σχολή Δυτικής Μακεδονίας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει άψογα στην Καστοριά . Παρεπειμπτόντως , εκλογές έρχονται , δεδομένο είναι ότι είναι πολιτικοποιημένες , απαραίτητο είναι νομίζω , επί του θέματος εκτός από τους αυτοδιοικητικούς υποψήφιους , να τοποθετηθούν καθαρά και ξάστερα οι τοπικές οργανώσεις των κομμάτων καθώς και οι βουλευτές και πολιτευτές αυτών . Ο ψηφοφόρος της πόλης και του νομού πρέπει να ακούσει ξεκάθαρες και σταράτες κουβέντες . Μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη ουδέν λάθος αναγνωρίζεται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πήραμε και την απάντηση!!! Αμ δε που θα σας κάνουμε το χατίρι ? μας είπαν . (Πανάρετος με εύσχημο τρόπο) . Οι απαντήσεις τέτοιου είδους δίνονται ή ανακοινώνονται μόνο μετά από εκλογές , ΠΟΤΕ πριν . Τι δηλαδή να χάσουμε καμιά ψήφο από τους χαχόλους πελάτες μας ? (ισχύει ένθεν και ένθεν) . Μας το ξέγραψαν κανονικά . Τι μας είχες υποσχεθεί κύριε βουλευτά της αντιπολίτευσης ? Ότι θα ξεσηκώσεις όλους τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να τρίξετε ομαδικά τα ακονισμένα δόντια σας ? Άντε να δούμε πως θα το κάνεις και ποιοί θα ανταποκριθούν . Τι θα κάνει ο έτερος και πλέον ισχυρός βουλευτής του νομού μας ? Θα μας περιγράψει την δύσκολη κατάσταση που περνάει η χώρα και θα την κάνει γυριστή , ρίχνοντας την ευθύνη στην ΝΔ (που κι αυτή συνυπεύθυνη είναι), ή θα λειτουργήσει για μιά φορά ως πραγματικός "τοπικός πατριώτης" βουλευτής ασκώντας το καθήκον του και κάνοντας χρήση της δύναμης που σίγουρα τώρα τουλάχιστον διαθέτει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή