Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

31 Ιουλ 2011

Ο αυτόματος τηλεφωνητής του Χάρρυ Κλυνν

"Σας ευχαριστούμε που καλέσατε την εταιρία ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ Α.Ε.
Είστε "τυχεροί" που επιλέξατε εμάς για το παραμύθιασμά σας και ελπίζουμε να μας προτιμήσετε και στο μέλλον.
Εαν θέλετε να....

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί μειώθηκε ο μισθός σας πατήστε 1,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί χάσατε τη δουλειά σας πατήστε 2,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί ακρίβηνε 50% η βενζίνη πατήστε 3,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί η τράπεζα κατέσχεσε το σπίτι σας πατήστε 4,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί μειώθηκε η σύνταξή σας πατήστε 5,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί αυξήθηκε ο ΦΠΑ πατήστε 6,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί θα δουλεύετε μέχρι τα 67 πατήστε 7

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί ντρέπεστε που μας κοροϊδεύει όλη η υφήλιος πατήστε 8,

* Εάν θέλετε να μας βρίσετε γιατί φοβάστε να κυκλοφορήσετε στη γειτονιά σας πατήστε 9,

*Εαν θέλετε να μας βρίσετε γιατί αισθάνεστε ότι σας πιάσαμε κώτσο πατήστε μηδέν, εις το πηλίκιο.

*Εάν θέλετε να μας βρίσετε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, περιμένετε στο ακουστικό σας, και εάν σας απαντήσει κανένας, γράψτε μας."

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011


Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Η καταστροφή ως εργαλείο

του Κώστα Καναβούρη
από την Αυγή της Κυριακής
 

Δεν ξέρω ποια σκοτεινά μυαλά συνέλαβαν αυτό το τερατώδες σχέδιο εξόντωσης της ύπαρξης, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και όπου αλλού παρουσιάζεται ή τεχνηέντως δημιουργείται η ευκαιρία. Δεν ξέρω πώς έπεισαν και με ποιους τρόπους τα ενεργούμενα που υλοποιούν αυτό το τερατώδες σχέδιο, που δεν αποτελεί κάποιο παραληρηματικό αποκύημα θεωριών συνωμοσίας, αλλά είναι πασιφανές ότι υπάρχει. Δεν ξέρω σε ποια κέρδη (και ποιοι) ελπίζουν πέραν των χρηματικών, μέσα σε έναν κόσμο τον οποίο θα έχουν εξαθλιώσει ψυχικά, νοητικά και σωματικά, αφού τα κέρδη τους δεν θα έχουν κάποιο νόημα (αν υποθέσουμε ότι η επιδίωξη του χρηματικού κέρδους ως μοναδικού νοήματος της ζωής έχει κάποια υπόσταση).

Δεν ξέρω πόσους τόνους διαστροφής μπορεί να εμπεριέχει αυτή η ολοκληρωτική (με την έννοια του φασισμού που επανήλθε και η γη τρέμει) επιχείρηση ανασκολοπισμού της ανθρώπινης φύσης. Εκείνο που ξέρω και που ξέρει ο κάθε νοήμων άνθρωπος είναι πως πράγματι αυτό το τερατώδες σχέδιο εξόντωσης υφίσταται. Και θα πρέπει βάσιμα να υποθέσουμε από τις εξαιρετικά αποχρώσες ενδείξεις ότι πραγματοποιείται με την πλήρη και ενσυνείδητη σύμπραξη των ενεργουμένων που ανέλαβαν το καθήκον της υλοποίησής του

Γιατί δεν είναι δυνατόν πράγματα τα οποία αντιλαμβάνεται η κοινή, η απλή λογική, να θεωρούνται εκτός πραγματικότητας και να ενεργοποιείται ένας τεράστιος θεωρητικός και χειραγωγικός μηχανισμός προκειμένου, όχι απλώς να πειστούμε περί του αντιθέτου, αλλά στην κυριολεξία να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε, με ό,τι χείριστο μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Δεν είναι δυνατόν να αιτιολογείται ως απαραίτητη κάθε περιστολή έως στραγγαλισμού του γνωστικού αντικειμένου που λέγεται ελευθερία και του γνωστικού υποκειμένου που λέγεται δημοκρατία και η μετατροπή τους σε χυδαίο λεκτικό σχήμα άνευ περιεχομένου. 

Δεν είναι δυνατόν το ζητούμενο να είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή προκειμένου να επιτευχθεί η σωτηρία. Για ποια σωτηρία μάς μιλάνε; Για ποια καταστροφική σωτηρία (και μάλιστα οικειοθελώς) σωτηρολογική δουλεία; 

Όταν υπάρχει απονοηματοδότηση όλων των εννοιών που συνέχουν την κοινωνία και συνθέτουν το πρόσωπο του καθενός, τότε ο κόσμος παύει να υπάρχει. Διότι παύει να παράγει προϊόντα ελευθερίας και το μοναδικό του προϊόν είναι η παραγωγή φόβου. Ενός φόβου αναίτιου, ανερμήνευτου και, το χειρότερο, απαθούς, δηλαδή μοιραίου, χωρίς κανένας πάθος διερεύνησης και, επομένως, ανατροπής του.

Αυτό ακριβώς επιδιώκεται από την πλήρη εκτροπή του νοήματος της οικονομίας, όπου το νόημα του οικονομείν δεν έχει απλώς διαταραχθεί, αλλά έχει εξαφανιστεί έτσι ώστε η λέξη οικονομία να είναι ένα κέλυφος ήχου, το οποίο δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Κι αν χρησιμοποιείται, είναι επειδή η ανθρωπότητα έχει ακόμα αποθέματα μνήμης, αποτέλεσμα της μεγαλειώδους και απίστευτα κοπιαστικής προσπάθειάς της προς τη γνώση και άρα προς την ελευθερία, έτσι ώστε να μπορεί να συνεννοείται, δηλαδή να εννοεί τα ίδια πράγματα. 

Όμως αυτό το κοινώς νοείν που στερεώνει την κοινωνία και την προβιβάζει σε δημοκρατία είναι που καταρρέει μπροστά στα μάτια μας. Αυτός είναι ο στόχος όλων των πολύπλοκων και ακατανόητων οικονομικών όρων, γελοίων επεξηγήσεων και η καλλιέργεια επιμέρους φόβων. 

Δηλαδή η καταστροφή κάθε είδους εργασιακής κατάκτησης, η καταστροφή της δημόσιας δωρεάν Παιδείας με όλες τις προσχηματικές αιτιάσεις, η ιδιωτικοποίηση των πάντων (όπου και η έννοια του ιδιωτικού έχει χάσει το νόημά της), η καταστροφή κάθε είδους συλλογικότητας, ακόμα και της συλλογικότητας της ίδιας της δημοκρατίας και η αντικατάστασή της με έναν τρομακτικό κερματισμό ατομικών επιβιώσεων (;), όλα τούτα και πολλά περισσότερα, δεν είναι ο στόχος. 

Είναι κάτι ακόμα φρικωδέστερο: είναι η χρήση τους ως εργαλείων για την πλήρη και άνευ όρων παράδοση στον φόβο. Σαν να ξυπνάμε όλοι μαζί κάποιο πρωί και να θεωρούμε ότι το χτες δεν υπήρξε ποτέ. Τερατώδες; Ναι, τερατώδες.

Και σ' αυτό το τερατώδες είναι που πρέπει να αντισταθούμε. Σ' αυτό το τερατώδες αντιστεκόμαστε όταν αγωνιζόμαστε για παιδεία, εργασία ή εναντίον του Μνημονίου.  

Αντιστεκόμαστε στα εμβρυουλκά της φρίκης που η συστημική προσπάθεια θέλει να εγκαταστήσει πάνω από τα κεφάλια όλων και μέσα στα σπλάχνα του καθενός.  

"Τα σπλάχνα και η θάλασσα ποτέ δεν ησυχάζουν" έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός σ' έναν από τους ακριβέστερους και γι' αυτό μεγαλειώδους ομορφιάς στίχους του.  

Αυτό ακριβώς επιδιώκεται σήμερα. Η νεκρική ησυχία των σπλάχνων, ώστε να πάψει να υφίσταται η συνείδηση της ομορφιάς του κόσμου. Και η αντικατάστασή της από ένα ά-σχημο, ανερμήνευτο φοβικό γεγονός.  

Και ακριβώς επειδή η συνείδηση της ομορφιάς, η συνείδηση ότι αξίζει να ζεις είναι ανίκητη, έχει εξαπολυθεί όλη αυτή η απίστευτα βάρβαρη επιχείρηση καθολικής λοβοτομής πάντων και πασών.

Δεν ξέρω κατά πόσον ισχύει το ελπιδοφόρο αξίωμα πως η ίδια μας η ομορφιά θα μας σώσει. Εκείνο που ξέρω όμως είναι πως, αν το ξεχάσουμε, τότε έχουμε ανοίξει την Κερκόπορτα για να μπούνε στην πόλη οι φοβεροί χειρούργοι (και όχι χειρουργοί) με τα νυστέρια της λοβοτομής.


από

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Μην το ξεχνάς...

Μην το ξεχνάς...

Δεν ξεχνάμε!

Δεν ξεχνάμε!
Βίντεο, φωτό, μαρτυρίες από το πογκρόμ κατά των πολιτών (κλικ στην εικόνα)

"The Strawberry Statement", 1970 (Φράουλες και αίμα)

"The Strawberry Statement", 1970  (Φράουλες και αίμα)
Ταινία σε σκηνοθεσία του Στιούαρτ Χάγκμαν και σενάριο βασισμένο στο βιβλίο του Τζέιμς Σάιμον Κούνεν. (κλικ στην εικόνα)

Debtocracy - Χρεοκρατία

Debtocracy - Χρεοκρατία
Σκηνοθεσία/Σενάριο Κατερίνα Κιτίδη Άρης Χατζηστεφάνου (κλικ στην εικόνα)

Το δόγμα του σοκ: Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής

Το δόγμα του σοκ: Η άνοδος του καπιταλισμού της καταστροφής
ντοκιμαντέρ των Michael Winterbottom, Mat Whitecross, βασισμένο στο βιβλίο της Naomi Klein (με ελληνικούς υπότιτλους -κλικ στην αφίσα)

"Το βουνό Φούτζι στα κόκκινα"

"Το βουνό Φούτζι στα κόκκινα"
του Ακίρα Κουροσάβα από την ταινία "Όνειρα", 1990 (κλικ στην εικόνα)

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες!... Κάποτε;

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες!... Κάποτε;
(κλικ στην εικόνα)

ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΛΑ..Ο.Σ στην εξουσία

ΠΑ.ΣΟ.Κ - ΛΑ..Ο.Σ στην εξουσία
(κλικ στην εικόνα)

Για Μένα

Η Φωτό Μου
Προσπαθώ να καταλάβω πότε και πως ξεκίνησε να είναι της μόδας η λοβοτομή...
http://gayprofusion.files.wordpress.com/2008/08/arkas_el_3.jpg

pisines........

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΣΙΝΑ ΤΟΥ ΩΣ "ΥΔΑΤΟΣΥΛΛΕΚΤΗ"!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΣΕΡΙΦΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΦΟΡΟΥΣ!
Ξεφτιλίστηκε από το Αποκαλυπτικό δελτίο του Extra 3. Πολύ άγρια μάλιστα. Για πρώτη φορά βγαίνει στο φως της δημοσιότητας έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι στο εξοχικό του στην Σέριφο η πισίνα στο εξοχικό του έχει δηλωθεί ως... υδατοσυλλέκτης(!). Ο Παπακωνσταντίνου που ξεσπάθωνε...





κατά της φοροδιαφυγής και υποσχόταν ότι θα βρει όλες τις πισίνες και θα τις φορολογήσει, "ξέχασε" τη δική του. Το θέμα θα έχει συνέχεια. Και πολύ δύσκολα ο Παπακωνσταντίνου θα την γλυτώσει αυτή την φορά...

Read more: http://www.enimerwsi.com/2011/07/blog-post_6420.html#ixzz1SfqljVFN

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Ολοκληρώθηκαν τα Γκράφιτι (φωτογραφίες)

Οι νεαροί καλλιτέχνες τελείωσαν το έργο τους και παρέδωσαν το κτίριο της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Καστοριάς, αυτό που βρίσκεται στην πιάτσα των ταξί, στο πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας.

Το αποτέλεσμα πραγματικά εντυπωσιακό. Ένα μικρό γκάλοπ του Μπέτσκα σε επαγγελματίες της περιοχής, ταξιτζήδες και περαστικούς: όλοι συμφωνούν ότι το κτίριο έχει πραγματικό μεταμορφωθεί σε σχέση με το χάλι που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα. Έντονος είναι ο προβληματισμός κατά πόσο τα έργα θα παραμείνουν ακέραια και δε θα βανδαλιστούν.

Τα παιδιά του πάρκου υποσχέθηκαν να τα προφυλάξουν.Εξάλλου αρκετοί από αυτούς συνέβαλλαν στις παρεμβάσεις και ήδη οι ίδιοι δείχνουν θετικά δείγματα με το να μην αφήνουν πλέον κάθε βράδυ σκουπίδια στο πάρκο και στο θεατράκι. Αλλά και άλλες ομάδες νεολαίων υποσχέθηκαν να μην …παρέμβουν με επιπλέον γκράφιτι.

Όσο αναφορά το κόστος του εγχειρήματος, αυτό αποτιμάται στο 20% μόνο, από όσο θα χρειαζόταν αν γινόταν με τους συνήθεις τρόπους και φυσικά όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, το βάψιμο θα διατηρούνταν μέχρι το πρώτο βράδυ!. Τώρα ακόμη και το αρχικό άσπρισμα (το πρώτο χέρι) των τοίχων έγινε από τα ίδια τα παιδιά.

Μπέτσκας

Δείτε ακόμα τα δύο ρεπορτάζ του Μπέτσκα εδώ
και εδώ














Διαβάστε περισσότερα…
3 σχόλια

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

10 Ιουλ 2011

Το σκίτσο της ημέρας..

Δείτε το ... (γράφει πάλι ο ΚΥΡ)

10 Ιουλ 2011

Να γιατί δεν ψήφισα Καραμανλή !

Γιατί, λίγες μέρες πριν τις εκλογές...

"προανήγγειλε 2ετή σκληρή λιτότητα"
Κι εγώ δεν ήθελα λιτότητα. Ηθελα παροχές.Κι έτσι ψήφισα τον αντίπαλο του, τον κύριο "λεφτά υπάρχουν" και από τότε ευτυχώς γλιτώσαμε τη λιτότητα !
Όχι, θα άφηνα τον Καραμανλή να φέρει λιτότητα! Είμαι ξύπνιος εγώ ρε !


ψήφισα Γιώργο, που τιμά το συμβόλαιό του με το λαό, προστατεύει το εισόδημά μου, κατήργησε τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους, ενώ επιμένει στην άποψή του "αδιανόητη η συνεργασία με τη ΝΔ" (την απέρριπτε τότε που ο Καραμανλής τη ζητούσε για να βγει ο τόπος από το αδιέξοδο).
Σας το ΄πα, είμαι ξύπνιος εγώ, ψηφίζω πολιτικούς που τιμούν το συμβόλαιο με το λαό. Τι με περάσατε; Για κανένα μαλάκα, να ψήφιζα Καραμανλή, που η γυναίκα του φορούσε κόσμημα 47.000 ευρώ; Καλά που υπήρχαν αυτοί οι Άγιοι άνθρωποι, οι δημοσιογράφοι, που μου άνοιξαν τα μάτια κι έκανα σωστή επιλογή ! Ας είναι καλά οι άνθρωποι κι ας περάσουν από την πλατεία Συντάγματος, να τους κεράσω καφεδάκι (κι επειδή δεν έχω πολλά λεφτά, να έρθουν μόνοι τους, όχι με 40 αστυνομικούς συνοδεία, δεν φτάνουν να κεράσω κι αυτούς)

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Μη γιουχάρετε τους πολιτικούς (θα μπλέξετε). Εγκωμιάστε τους

Απορώ πως έχουν το θράσος και μιλάνε τώρα για την “βία” κατά των πολιτικών, εννοώντας τα γιουχαρίσματα και τα γιαούρτια, και κάνουν πως αγνοούν τον Κυπραίο που έχασε την ακοή του από κρότου-λάμψης, που κάνουν πως αγνοούν τα ανοιγμένα κεφάλια των αθώων και αμάχων, και τα ασφυξιογόνα στο μετρό.
Ούτε μια συγγνώμη δεν ψέλισαν στους ανθρώπους
Και τώρα εκτοξεύουν απειλές και ετοιμάζονται και μαγειρεύουν την αντίδρασή τους απέναντι στην αυθόρμητη έκφραση της αηδίας ενός λαού που πληρώνει τα κρυφά τους δάνεια και την ανικανότητά τους να κάνουν το δημόσιο να λειτουργήσει στοιχειωδώ, και που την βαφτίζουν οργανωμένη.
Οκ λοιπόν, όπου συναντάμε πολιτικούς θα βάζουμε τις φωνές (για να μαζεύονται και άλλοι και να ‘χουμε και ακροατήριο). Αλλά ΔΕΝ θα βρίζουμε.
Θα τους φωνάζουμε ενθαρρυντικές εκφράσεις τους στυλ:
-Ρίξε κι άλλο φόρο τιτανο-τεράστιε
-Γίγα της καταπολέμησης της διαπλοκής
-Αδάμαντα ηθικής, εσένα θέλουμε
-Κόψε τους μισθούς και τις συντάξεις και σώσε την πατρίδα
-Κόψε και σώσε
-Ψήφα και μη νοιάζεσαι μεγάλε
-Ζήτω η δημοκρατία σας (αυτό μάλλον είναι αιχμηρό)
-Τιμωρήστε σκληρά τους αντι-δημοκράτες
-Είμαστε σίγουροι πως ο νόμος περί ευθύνης δεν ψηφίστηκε για σένα
-Εϊμαστε σίγουροι πως δεν διόρισες κανέναν
-Είμαστε σίγουροι ακέραιε για σένα και μόνο
-Είσαι ο μόνος που δεν αξίζει κανείς να τον φτύσει (θα μπλέξουμε λες;)
-Είσαι ο μόνος ακέραιος και έντιμος
-Είσαι ο μόνος που δεν άγγιξες ούτε ευρώ
-Είσαι ο μόνος που ψηφίζει νόμους κατά συνείδηση
-Είσαι ο μόνος που εκλέγεσαι με την αξία σου και όχι με ξένες πλάτες
Κι άλλα τέτοια ενθαρρυντικά, διότι αλλιώς μπορεί να κατηγορηθούμε πως κινδυνεύει η δημοκρατία “μας”
Θραξ Αναρμόδιος

ΚΑΛΟΟΟΟΟ!!!!!!!!!!!!!

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

SPIEGEL: Θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες προς τους Έλληνες που δεν ζήτησαν πολεμικές αποζημιώσεις

Γερμανία, ο μεγαλύτερος αμαρτωλός χρεών του 20ου αιώνα («Deutscland ist der größte Schuldensünder des 20. Jahrhunderts»)

Συνέντευξη του Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker ( καθηγητή Ιστορίας της Οικονομίας) στο Spiegel.

Spiegel: Κυριε Ritschl η Γερμανία συζητάει αυτό τον καιρό για περαιτέρω οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα σαν υπεράνω όλων ηθικολόγος. Η κυβέρνηση ενεργεί με ακαμψία σύμφωνα με τη ρήση : ¨λεφτά θα πάρετε μόνο αν κάνετε αυτό που σας λέμε¨. Είναι δίκαιη αυτή η συμπεριφορά

Ritschl: Οχι, είναι απολύτως αδικαιολόγητη....

Spiegel Μάλλον δεν το βλέπουν έτσι οι περισσότεροι Γερμανοί.

Ritschl Μπορεί, αλλά η Γερμανία έζησε τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες της νεότερης ιστορίας. Τ ην σημερινή οικονομική ανεξαρτησία της και τη θέση της ως Διδασκάλου της Ευρώπης την χρωστάει στις ΗΠΑ, οι οποίες μετά τον 1ο αλλά και τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους για τεράστια χρηματικά ποσά. Αυτό δεν το θυμάται όμως κανείς.

Spiegel Τι ακριβώς συνέβη τότε;

Ritschl Η δημοκρατία της Βαϊμάρης κατόρθωσε να επιζήσει από το 1924 μέχρι 1929 αποκλειστικά με δανεικά, τα δε χρήματα για τις αποζημιώσεις του 1. Παγκοσμιου πολέμου δανείστηκε από τις ΗΠΑ. Αυτη η ¨δανειακή Πυραμίδα¨ κατέρρευσε με την κρίση του 1931. Τ α χρήματα των δανείων των ΗΠΑ είχαν εξαφανιστεί, η ζημιά για τις ΗΠΑ τεράστια, οι συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία καταστροφικές.

Spiegel Τ ο ίδιο και μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο;

Ritschl Η Αμερική τότε φρόντισε να μην θέσει κανείς από τους συμμάχους αξιώσεις για αποζημίωση. Εκτός από μερικές εξαιρέσεις, ματαιώθηκαν όλες οι αξιώσεις μέχρι μια μελλοντική επανένωση των Γερμανιών (ανατολικής και δυτικής). Αυτό ήταν πολύ ζωτικό για την Γερμανία, ήταν στην ουσία η οικονομική βάση του γερμανικού μεταπολεμικού θαύματος. Αλλά παράλληλα, τα θύματα της γερμανικής κατοχής ήταν αναγκασμένα να αποποιηθούν τα δικαιώματα τους για αποζημίωση, μεταξύ αυτών και οι Έλληνες.

Spiegel Στη σημερινή κρίση παίρνει η Ελλάδα από Ευρώπη και ΔΝ Τ 110 δις και συζητιέται ένα πρόσθετο πακέτο, που θα είναι εξ ίσου μεγάλο. Πρόκειται δηλαδή για πολλά χρήματα. Πόσο μεγάλες ήταν οι γερμανικές χρεοκοπίες;

Ritschl Αναλογικά με την οικονομικη επιφανεια που είχαν οι ΗΠΑ κατά την εποχή εκείνη, τα γερμανικά χρέη της δεκαετίας του 30 ισοδυναμούν με το κόστος της κρίσης του 2008. Συγκριτικά, λοιπόν, τα χρέη της Ελλάδας είναι μηδαμινά.

Spiegel Αν υποθέταμε ότι υπήρχε μια παγκόσμια λίστα για βασιλιάδες της χρεοκοπίας, ποιά θα ήταν η θέση της Γερμανίας;

Ritschl Αυτοκρατορική. Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της χώρας, η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αμαρτωλός του 20ου αιώνα και πιθανόν της νεότερης οικονομικής ιστορίας.

Spiegel Ούτε η Ελλάδα δεν μπορεί να μας ανταγωνιστεί;

Ritschl Όχι, η Ελλάδα παίζει ένα δευτερεύοντα ρόλο. Υπάρχει, βέβαια, το πρόβλημα του κινδύνου της μετάδοσης της κρίσης στις γνωστές ευρωπαϊκές χώρες.

Spiegel Η ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας θεωρείται ως ενσάρκωση της σταθερότητας. Πόσες φορές έχει χρεοκοπήσει η Γερμανία;

Ritschl Εξαρτάται πως το υπολογίζει κανείς. Τ ον τελευταίο αιώνα τουλάχιστο τρεις φορές. Μετά την τελευταία στάση πληρωμών στη δεκαετία του 30, ανακουφίστηκε η Γερμάνια από τις ΗΠΑ με μια μείωση χρεών, η αλλιώς ένα „Haircut", που ισοδυναμεί με ένα μεγαλόπρεπο Afro-Look που μετατρέπεται σε φαλάκρα. Από τότε κρατάει η χώρα την οικονομική λάμψη της, ενώ οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δούλευαν σαν τα σκυλιά για να ορθοποδήσουν από τις καταστροφές του πολέμου και τη γερμανική κατοχή. Κι ακόμη το 1990 είχαμε επίσης μια στάση πληρωμών.

Spiegel Πως είπατε;

Ritschl Βεβαίως! Ο τότε καγκελάριος Kohl αρνήθηκε να υλοποιήσει τη Συμφωνία του Λονδίνου, του 1953. Η συμφωνία έλεγε ότι οι γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις στην περίπτωση της επανένωσης των Γερμανίων θα πρέπει να τεθούν υπό επαναδιαπραγμάτευση. Η Γερμάνια όμως δεν πλήρωσε αποζημιώσεις μετά το 1990 (εκτός πολύ λίγων) ούτε τα αναγκαστικά δανεια, ούτε τα έξοδα κατοχής. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη, που δεν πήραν δεκάρα.

Spiegel Σε αντίθεση με το 1953, συζητείται επί του παρόντος η διάσωση της Ελλάδας, λιγότερο μέσω μιας μείωσης των χρεών και περισσότερο μέσω μιας παράτασης του χρόνου πληρωμής των κρατικών ομολόγων, δηλαδή μιας ήπιας αναπροσαρμογής των χρεών. Μπορούμε εδώ να μιλάμε για επαπειλούμενη χρεοκοπία;

Ritschl Οπωσδήποτε. Ακόμη κι αν ενα κράτος δεν είναι εκατό τα εκατό ανίκανο να ικανοποιήσει τους πιστωτές του, μπορεί να είναι υπό χρεοκοπία. Ακριβώς όπως στην περίπτωση της Γερμανίας τη δεκαετία του 50, ειναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει μόνη της να πληρώσει τα χρέη. Και όποιος δεν το μπορεί είναι εξ ορισμού χρεοκοπημένος. Τ ώρα θα έπρεπε να καθοριστεί, ποια χρηματικά ποσά είναι έτοιμοι οι πιστωτές να θυσιάσουν. Δηλαδή θα πρέπει να βρούμε ποιός θα πληρώσει το μάρμαρο.

Spiegel Το κράτος που πληρώνει τα περισσότερα είναι η Γερμανία.

Ritschl Μάλλον κάπως έτσι θα πρέπει να γίνει. Αλλά ήμασταν στο παρελθόν πολύ ανέμελοι. Η βιομηχανική μας παραγωγή κέρδισε πολλά από τις υπέρογκες εξαγωγές. Οι αντιελληνικές θέσεις που προβάλλονται από τα ΜΜΕ εδώ είναι πολύ επικίνδυνες. Μην ξεχνάτε ότι ζούμε μέσα σε ένα γυάλινο σπίτι: Τ ο οικονομικό μας θαύμα έγινε δυνατό αποκλειστικά και μόνο επειδή δεν αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αποζημιώσεις.

Spiegel Η Γερμανία δηλαδή θα έπρεπε να είναι πιο συγκρατημένη;

Ritschl Η Γερμανία στον 20ο αιώνα άρχισε δυο πολέμους, τον δεύτερο δε τον διεξήγαγε ως πόλεμο αφανισμού και εξολόθρευσης και στη συνέχεια οι εχθροί της αποποιήθηκαν το δικαίωμα τους εν μέρει η και καθολικά για αποζημιώσεις. Τ ο ότι η Γερμανία πραγματοποίησε το θαύμα της πάνω στις πλάτες άλλων ευρωπαίων δεν το έχουν ξεχάσει οι Έλληνες.

Spiegel Τι εννοείτε;

Ritschl Οι Έλληνες ξέρουν τα εχθρικά άρθρα και γνώμες στα γερμανικά ΜΜΕ πολύ καλά. Αν η διάθεση των Ελλήνων γίνει πολύ πιο επιθετική, μπορεί να αναβιώσουν οι παλιές διεκδικήσεις, αρχίζοντας από την Ελλάδα, και αν η Γερμανία ποτέ αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας «πάρουν ακόμη και τα σώβρακα». Θα έπρεπε αντίθετα να είμαστε ευγνώμονες, να εξυγιάνουμε την Ελλάδα με τα λεφτά μας. Αν εμείς εδώ παίξουμε το παιγνίδι των ΜΜΕ, παριστάνοντας τον χοντρό Εμίλ, που καπνίζει το πούρο του και αρνείται να πληρώσει, κάποτε κάποιοι θα μας στείλουν τους παλιούς λογαριασμούς.

Spiegel Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Ritschl Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν: Τ ο λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι' αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε. Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Albrecht Ritsch , Wirtschaftshistoriker ( καθηγητής "Ιστορίας της Οικονομίας")

SPIEGEL

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ!!!!!!!!!!!!

Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011


Αλλάζει όψη το κτίριο της αντιδημαρχίας Πολιτισμού Τουρισμού Καστοριάς

Στον καλλωπισμό του κτιρίου της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Τουρισμού, Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με graffiti προχωρά ο Δήμος Καστοριάς.



Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Ειρήνη Γεωργοσοπούλου Μισκία, «είναι μια πρώτη προσπάθεια να υπάρξει ένας καλλωπισμός του κτιρίου και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στα παιδιά να εκφραστούν». Επτά ομάδες νεαρών που ασχολούνται με το graffiti έχουν δηλώσει συμμετοχή και η δράση χρωματισμού του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην εβδομάδα.

ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Θεοδότα Τσιόπρα


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...
pali lefta ? ayth h antidimarxia exei xodepsei perisotera apo oti oles mazi (7)
apos είπε...
ΑΝΤΙ ΣΧΟΛΙΟΥ - ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ , Είχαμε γράψει και επισημάνει στο kastorMIA την Κυριακή, 8 Μαΐου 2011 ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΗ GRAFFITI Κυριακή βράδυ , δελτίο ειδήσεων στο diktyo 1 , εμφανίζεται η νέα αντιδήμαρχος , αρμόδια πολιτιστικών θεμάτων και μας ανακοινώνει ότι 15 ομάδες νέων που "καλλιτεχνούν" τοίχους με graffiti , από διάφορα μέρη της Ελλάδος θα έρθουν στην πόλη μας για να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες , κατ΄ αρχάς στους τοίχους του κτιρίου , όπου στεγάζεται η αντιδημαρχία πολιτισμού και μετά και σε άλλα δημόσια κτίρια της πόλης μας . Απ΄ ότι μας πληροφόρησε η κυρία αντιδήμαρχος , το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι η εξεύρεση των χρημάτων για την αγορά χρωμάτων που απαιτούνται και οι μόνοι περιορισμοί που θα τεθούν στους "επίδοξους καλλιτέχνες" , θα είναι ηθικού , θρησκευτικού και εθνικού χαρακτήρα . Το επιχείρημα για την υλοποίηση της "πρωτοποριακής" αυτής ιδέας είναι ότι "αφού είτε έτσι είτε αλλιώς μας τους βάφουν τους τοίχους , ας νομιμοποιήσουμε τους καλλιτέχνες" . Επειδή αυτά τα πράγματα είναι πολύ ευαίσθητα και δεν μπορούμε να "παίζουμε" χωρίς ιδιαίτερη σκέψη , θα ήθελα να θέσω ορισμένα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν πριν φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα και υπάρξει και κανένα ενδεχόμενο πανελλήνιου ρεζιλέματος. - Είναι δυνατόν ένας μόνον άνθρωπος να αποφασίζει για την "διακόσμηση" των δημόσιων κτιρίων της πόλης ? ΄Η μήπως και είναι συλλογική η απόφαση ? - Με το ίδιο σκεπτικό , έχει άραγε το δικαίωμα και ο κάθε ένας Καστοριανός ιδιοκτήτης να βάφει ή να "διακοσμεί" το σπίτι του όπως του αρέσει ? - Ποιός ο ρόλος της Επιτροπής Ενάσκησης Αρχιτεκτονικού Ελέγχου σ΄ αυτόν τον τόπο ? Ουσιαστικός για τους ιδιώτες και ανύπαρκτος για τους δημόσιους ταγούς ή υπηρεσίες ? - Ο υπό εκκόλαψη Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού μας δεν θα πρέπει να έχει άποψη ? - Το Τεχνικό Επιμελητήριο , θα ερωτηθεί ποτέ για θέματα στα οποία είναι αρμόδιο ? - Στο κάτω κάτω της γραφής , υπάρχει και μια νομοθεσία που διέπει την εξωτερική εμφάνιση κτιρίων και οποιωνδήποτε κατασκευών σε μιά πόλη και μάλιστα , "αρχοντική - βυζαντινή - ιστορική - παραδοσιακή - τουριστική" όπως μας αρέσει να την αποκαλούμε . Την έλαβε υπόψη κανείς ? Με ενέργειες του τύπου αποφασίζουμε και διατάσσουμε κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ΠΑΡΑΝΟΜΑ ανουσιουργήματα . Είναι το πρώτο έργο που εξαγγέλεται από την νέα μας δημοτική αρχή για την πόλη μας και κατά την άποψή μου καλά θα ήταν να μην το είχαν "κάν σκεφτεί" . Ως τώρα δώσαμε τα εύσημα στην δημοτική αρχή Χατζησυμεωνίδη όσον αφορά στην καθαριότητα σε σύγκριση με την προηγούμενη . Πέρασε αρκετό χρονικό διάστημα και μόνο για "σκέψεις" και νεφελώδεις προτάσεις για έργα ακούμε . Χειροπιαστό δεν είδαμε ακόμη τίποτε . Είναι κρίμα για την πόλη στο τέλος της θητείας της να μιλάμε πάλι και για μια ακόμη χαμένη τετραετία .
Ανώνυμος είπε...
ΚΑΙ ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΓΙΑ ΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ