Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑ ... ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΓΙΝΕ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ Ο ΕΝΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟ !!! ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ Σ΄ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ . ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ ...

ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια ή μνημόσυνο;

Τελευταία ανανέωση: Σάββατο 07 Σεπτεμβρίου 2013 17:06
ΠΑΣΟΚ: Γενέθλια ή μνημόσυνο;
Οι αιχμές Σημίτη, η απάντηση του Γιώργου και ο ενωτικός Βαγγέλης - Πόση σχέση έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ με το Κίνημα του Ανδρέα;
Ήταν ένα συμπόσιο που τα είχε όλα, ίσως περισσότερα και από όσα περιμέναμε...
Από την πρώτη μέρα φαίνονταν ξεκάθαρα πως κανένας από τους ομιλητές δεν είχε πάει για να απευθύνει απλά μία ομιλία ή για να πενέψει τον πρόεδρο και την "υπεύθυνη" στάση του ως "συνοδοιπόρος" της κυβέρνσης Σαμαρά.
Σπόντες, καρφιά, αυστηρή, ακόμα και προσωποιημένη κριτική, για λανθασμένες επιλογές και στρατηγικές του παρελθόντος διάνθισαν σχεδόν όλες τις ομιλίες.
Σε παλαιότερες εποχές οι κουβέντες που ακούστηκαν θα ήταν αιτία σχίσματος στο κόμμα, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίσταση όλοι ακούν την κριτική και σκύβουν το κεφάλι. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις, με τους αμετανόητους να επιμένουν να κουβαλούν επάνω τους τη σκιά τους μεφαλειώδους κόμματος.
Στην ατμόσφαιρα δεν υπήρχε αισιοδοξία. Ήταν περισσότερο μια αίσθηση ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί και να τα καταφέρει, ότι έπιασε πάτο και πρέπει επιτέλους να αρχίσει να ανεβαίνει.
Λίγοι όμως επιχείρησαν να το ξεστομίσουν. Είναι ενδεικτικό ότι όταν δύο ομιλητές, οι κ.κ. Ν. Χριστοδουλάκης και Π. Ευθυμίου, ζήτησαν ο πρώτος να σταματήσει το αυτομαστίγωμα και ο δεύτερος να λένε τα μέλη του κόμματος με υπερηφάνεια ότι είναι ΠΑΣΟΚ, χειροκροτήθηκαν δεόντως.
Οι αιχμές Σημίτη, η απάντηση του Γιώργου και ο ενωτικός Βαγγέλης
Από την πλευρά του ο πρώην πρωθυπουργός κ. Σημίτης έμοιαζε να περίμενε αυτή τη στιγμή καιρό και ήταν έτοιμος να μην χαϊδέψει αυτιά.
«Το ΠαΣΟΚ», είπε, «θα συνεχίσει ακάθεκτο την πορεία της πτώσης του, αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, αν θεωρεί την πολιτική μια τυποποιημένη συμπεριφορά, μια ρουτίνα, αν αρκείται να ασκεί μικροπολιτικές παραχωρήσεις». «Ο κόσμος», σημείωσε, «μας κατέταξε στην γκρίζα μάζα των τυποποιημένων των φοβισμένων, των όσων θέλουν να ζουν χωρίς διαφορετικότητα και πάθος. Σε αυτούς που δεν προσφέρουν». «Πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας όχι μόνο με το πετσί μας αλλά τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός, πράγμα πολύ χειρότερο», υπογράμμισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη κατά του διαδόχους του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίο υπενθυμίζεται πως ο ίδιος είχε δώσει το περίφημο "δαχτυλίδι" της διαδοχής.
«Σωπάσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται», τόνισε. «Δημιούργησαν την εικόνα ότι ήταν μάγοι, και την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», συνέχισε ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας και τη σημερινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας πως «πρέπει να αποφύγει την υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες». Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «πνίγηκε στον αριστερό κομφορμισμό της», ενώ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ την παραλλήλισε με ανούσια «διαμάχη υπέργηρων συνταξιούχων στο καφενείο».
«Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες», σημείωσε από την πλευρά του στη δική του ομιλία ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του, υπογραμμίζοντας πως τη διετία 2009-2011 ξεκίνησε μία πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση, εξηγώντας πως η μείωση του ελλείμματος που καταγράφεται σήμερα είναι προϊόν του πρώτου Μνημονίου. Κατά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην αίθουσα μία ομάδα άρχισε να τον επευφημεί φωνάζοντας το όνομά του, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχτηκε κάποιοι από το ακροατήριο φώναζαν «προδότες». Όπως ήταν φυσικό στα βέλη του κ. Παπανδρέου βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς και οι «μαγικές συνταγές» εξόδου από την κρίση, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο δεύτερος άρθρωνε έναν απερίφραστα αντιμνημονιακό λόγο, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) καθυστέρησε την πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την χώρα. «Ναι, λεφτά υπάρχουν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, -απαντώντας εμμέσως στην κριτική που του ασκήθηκε- με προϋπόθεση όμως να καταπολεμηθούν τα κακώς κείμενα ετών, όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».
Η φράση όμως του κ. Παπανδρέου που συζητήθηκε περισσότερο ήταν ότι «κανένας στρατηγικός στόχος δεν επιτυγχάνεται αν δεν μεσολαβήσουν ήττες, πισωγυρίσματα, λοιδωρίες, λιποψυχίες, προδοσίες». Αποδέκτες του μηνύματος θα μπορούσαν να είναι οι πάντες και περισσότερο τα στελέχη του ΠαΣοΚ.
Ο Ευ. Βενιζέλος από την πλευρά του δεν θέλησε να σηκώσει το γάντι και κράτησε χαμηλούς τόνους κατά τις ομιλίες του. Προσπάθησε να είναι ενωτικός γνωρίζοντας πως και ο ίδιος και το ΠΑΣΟΚ παίζουν ίσως τα τελευταία τους χαρτιά πριν την πλήρη πολιτική κατάρρευση.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία παράταξη που όπως είπε «η ύπαρξη της βασίζεται στη συκοφάντηση, την υπονόμευση και την υποτίμηση» της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ».
Το συμπέρασμα
Είναι ξεκάθαρο πως το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Κίνημα του Ανδρέα Παπανδρέου. Όσο και αν προσπαθούν να τον επικαλεστούν ορισμένοι είναι βέβαιο πως από εκεί που βρίσκεται θα ρίχνει περιποιημένα φάσκελα...σε όλους!
Πόση σχέση έχουν ο εθνικοαπελευθερωτικός χαρακτήρας του αντιστασιακού ΠΑΚ με το «ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών» που ξεστόμισε ο Κ. Σημίτης αμέσως μετά τη μοιραία νύχτα των Ιμίων ή με την αμέριστη και άνευ επιφυλάξεων στήριξη της προαναγγελθείσας αμερικάνικης επέμβασης στη Συρία, υπέρμαχος της οποίας είναι ο σημερινός επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, ο Β. Βενιζέλος, με την απίστευτου (;) ακολουθητισμού και πολιτικού θράσους δήλωσή του;
Πόση σχέση έχει το ΠΑΣΟΚ του '81 με το σύνθημα "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο" με την μνημονιακή πολιτική του Γ. Παπανδρέου, με το ΔΝΤ και τους "τεμενάδες" στους Ευρωπαίος;
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: ΚΑΜΙΑ!
Το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξει πρέπει να κάνει στροφή 360 μοιρών και πρώτα απ' όλα να κοιτάξει στον καθρέφτη και να κάνει την αυτοκριτική του. Αν τα στελέχη του δεν το κάνουν, τότε το Κίνημα του Ανδρέα είναι καταδικασμένο να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Και σίγουρα αυτή η ώρα δεν θα αργήσει να έρθει, αν συνεχίσει με αυτή την τακτική.

Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/story/343576/pasok-genethlia-i-mnimosyno#ixzz2eEaSRsVU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου