Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

ΚΑΙΡΟΣ ΠΛΕΟΝ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ . ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΑΝΑΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑΣ .

Εξουσία δεν θέλατε; - Κυβερνήστε

Τη στιγμή που μια ομάδα αντιεξουσιαστών εισβάλλει στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου λέει κάποιος από τους καταληψίες: «Εξουσία δεν θέλατε;». Πρόκειται για μια φράση που συμπυκνώνει τα όσα έχουν γίνει τις τελευταίες 50 ημέρες, μετά δηλαδή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Ιανουαρίου. Είναι αυτό που λέμε απλά «η ώρα του ρεαλισμού» ή ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και δεν έχει καμιά σχέση με την ουτοπία.
Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, όχι μόνο στο οικονομικό επίπεδο όπου θα υπάρξουν μακροχρόνιες συζητήσεις, νίκες, ήττες και υποχωρήσεις. Αλλωστε, η στροφή που έχει κάνει ο κ. Τσίπρας τον τελευταίο καιρό είναι ξεκάθαρη, καθώς ούτε τις απαραίτητες συμμαχίες μπόρεσε να κτίσει, ούτε τους δανειστές και όλη την Ευρώπη μπόρεσε να αλλάξει. Τώρα, λοιπόν, κάθε υπουργός κρατά στα χέρια του μια «καυτή πατάτα» και καλείται να τη διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και σίγουρα με περισσή σοβαρότητα. Χωρίς προεκλογικές φανφάρες και χωρίς να πρέπει να χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων του.
Αυτό αποδεικνύεται, για παράδειγμα, από την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία. Μια ματιά να ρίξει κανείς στο γκράφιτι της ντροπής που έκαναν κάποιοι στο ιστορικό κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αντιλαμβάνεται ότι το υπουργείο Παιδείας και όλη η κυβέρνηση έχουν πολλή δουλειά να κάνουν στα Πανεπιστήμια που έχουν χαρακτηριστεί «ξέφραγο αμπέλι».
Ομοίως, στο πολύ κρίσιμο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης απαιτείται πολύ πιο σοβαρότερη δουλειά και καλύτερος συντονισμός σε σχέση με τις απίστευτες παλινωδίες των αρμόδιων υπουργών και υπηρεσιακών παραγόντων, που εκδίδουν διατάγματα και στη συνέχεια τα παίρνουν πίσω ή δηλώνουν ανήξεροι.
Αλλωστε, δεν αποτελεί λύση το κλείσιμο των πράγματι απάνθρωπων κέντρων κράτησης και η μεταφορά των μεταναστών στην Ομόνοια. Κι όταν ερωτάται ο μετανάστης που πράγματι πέρασε δραματικά στην Αμυγδαλέζα «πού θα μείνεις» και απαντά «στον δρόμο», προφανώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που στην κυβέρνηση θα το βρουν μπροστά τους.
Οσο για την κατάληψη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ με αιτήματα για τους καταδικασμένους τρομοκράτες ή τις φυλακές υψίστης ασφαλείας, ήταν απλά η επισφράγιση της ωμής πραγματικότητας που καλείται να αντιμετωπίσει ένα κόμμα της Αριστεράς που κυβερνά για πρώτη φορά.
Να θυμίσουμε μόνο ότι πριν από λίγες ημέρες κάηκε το κέντρο και οι αστυνομικοί είχαν πάρει εντολή να μην επέμβουν, γεγονός που θεωρήθηκε ότι ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Και πρόκειται για ένα επεισόδιο που καλό θα ήταν να μην το βρει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα.
Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα, ειδικά στην Ελλάδα: Αλλη είναι η στάση ενός κόμματος όταν διεκδικεί την εξουσία και άλλη όταν καλείται να κυβερνήσει. Αν είναι εγκλωβισμένο σε παράλογες και υπερβολικές δεσμεύσεις, σίγουρα θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα όταν γίνει κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση βρίσκονται λοιπόν μπροστά στη φράση «εξουσία δεν θέλατε;» Εφόσον η Αριστερά ήθελε να κυβερνήσει, οφείλει και να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και να βρει λύσεις σε θέματα που είναι εξαιρετικά κρίσιμα για την οικονομία και την κοινωνία. Γιατί όπως έλεγε και ο Τζον Λένον: «Ενα όνειρο που ονειρεύεσαι μόνος είναι απλά ένα όνειρο. Ενα όνειρο που ονειρεύεσαι με άλλους μαζί είναι πραγματικότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου