Πυρκαγιά στην ευρωζώνη
Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 9 Ιουνίου 2012, 10:51
Μετά τη Fitch, «χτύπησε» και η Moody’s προειδοποιώντας την ευρωζώνη και εμμέσως το Βερολίνο πως σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα υποβαθμίσουν τουλάχιστον κατά μία βαθμίδα τα αξιόχρεα των χωρών μελών της ζώνης του ευρώ. Η δεύτερη αυτή προειδοποίηση εντός 24 ωρών έρχεται να προστεθεί στη γεμάτη ανησυχία έκθεση του ΔΝΤ για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της Ισπανίας, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα πως ως πρώτη ένεση ρευστότητας, η Μαδρίτη χρειάζεται 40 δις ευρώ και δυνητικά 80 δις ευρώ για μία πρώτη σταθεροποίηση των τραπεζών της.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που οι πάντες προδιαγράφουν την αναγκαστική προσφυγή της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης, καθώς το κόστος δανεισμού της ισπανικής οικονομίας είναι πλέον απαγορευτικό και η χώρα αυτή επί της ουσίας εδώ και αρκετά 24ωρα βρίσκεται εκτός αγορών, ώστε να προστατευτεί ο τραπεζικός της τομέας.
Moody's: Απειλή για την ύπαρξη του ευρώ η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ
Η ανακοίνωση σημειώθηκε ταυτόχρονα με τη δημοσιοποίηση μιας μελέτης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διαπίστωσε πως οι ισπανικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ και το κόστος της προσπάθειας σταθεροποίησης του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία θα φθάσει τα 80 δισ. ευρώ.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Eurogroup στις 17.00
Μάλιστα, 11 λεπτά μετά τις 11.00- ώρα Ελλάδος, κυβερνητικές πηγές χωρών της ΕΕ ανακοίνωσαν πως σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με αντικείμενο την ισπανική κρίση.
Νωρίτερα, άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το πρωί του Σαββάτου, με την Ισπανία να αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση από ευρωπαϊκά ταμεία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η Ισπανία θα γίνει η τέταρτη χώρα της ΕΕ η οποία θα προσφύγει στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Το Eurogroup θα συνεδριάσει κατόπιν για να το εάν θα εγκρίνει το αίτημα, σύμφωνα με διάφορες πηγές. «Η ανακοίνωση αναμένεται το απόγευμα του Σαββάτου», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. Οι εξελίξεις σημειώθηκαν μετά την υποβάθμιση της Ισπανίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings κατά τρεις βαθμίδες, σε BBB, την Πέμπτη.
ΔΝΤ: Τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Στέλεχος του Δ.Ν.Τ. εξήγησε ότι αυτό το ποσό θα πρέπει είναι 1,5 ως 2 φορές μεγαλύτερο, ώστε οι αγορές να πειστούν πως η Μαδρίτη μπορεί να αντεπεξέλθει με άνεση στην κρίση που πλήττει την οικονομία της.
Στην περίπτωση της Ισπανίας, τα πρόσθετα κεφάλαια αυτά θα αυξήσουν το μέγεθος του ποσού που θα απαιτηθεί για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος στα περίπου 80 δισ. ευρώ, αν και το Ταμείο δεν έκανε εκτιμήσεις για το ακριβές ύψος του στην έκθεσή του, η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.
Κρ. Λαγκάρντ: «Κομβική η αποκατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος»
«Η ενοποιημένη εποπτεία των τραπεζών, η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αρχής με αρμοδιότητες επιδιαιτησίας, επίλυσης διαφορών και παρέμβασης και η δημιουργία ενός ταμείου διασφάλισης των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι βήματα κρίσιμης σημασίας τα οποία επείγει να γίνουν. Οι κινήσεις προς μια βαθύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση πρέπει να γίνουν παράλληλα με αυτά τα βήματα», αναφέρει. «Ας είμαι σαφής: το επίκεντρο των προσπαθειών ανόρθωσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα είναι η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει περισσότερη Ευρώπη, όχι λιγότερη. Πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, είναι απαραίτητες περαιτέρω ενέργειες για την μεταρρύθμιση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, δηλαδή την ενίσχυση των μηχανισμών αντιμετώπισης κρίσεων και την βελτίωση της αρχιτεκτονικής του», προσθέτει.
Μπάρακ Ομπάμα: «Συμφέρον όλων να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφερόμενος στην κατάσταση της ευρωζώνης σημείωσε πως οι υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να λάβουν οι ηγέτες της, όπως η ενίσχυση των τραπεζών ώστε να σταθεροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ, έχουν ξεκινήσει να συζητούν αναπτυξιακά μέτρα παράλληλα με τα μέτρα λιτότητας.
Είπε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είναι στο πλευρό της Ευρώπης για να ξεπεραστεί η κρίση, καθώς όπως είπε οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Ο Ομπάμα αναγνώρισε επίσης πως οι λύσεις είναι δύσκολες τονίζοντας ωστόσο πως όσο το συντομότερο δράσει η Ευρωζώνη τόσο χαμηλότερο θα είναι και το κόστος.
Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Ολάντ για την ανάπτυξη
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου