Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΙ ΑΝ Ο ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΣ ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΙΣΤΕΨΕΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ? βΡΕ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΚΕΙ ΑΠ΄ ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΕ.......

Είναι τρελό. Η τρόικα μας βομβαρδίζει με μέτρα γιατί δεν μας πιστεύει

Του Θανάση Λυρτσογιάννη
Ο προϋπολογισμός κινείται προς την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2012. Την εκτίμηση αυτή κάνει η Alpha Bank, στηριζόμενη στην πορεία του μέχρι τον Αύγουστο.
Οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν πως στο τέλος του χρόνου ο συνδυασμός περισσότερων εσόδων με λιγότερες δαπάνες θα έχει σαν αποτέλεσμα το 2013 να ξεκινήσει με πρόσθετους πόρους 6 δισ. ευρώ.
Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει πως για την επίτευξη του στόχου το 2013 και το 2014 έχουν βρεθεί 6 δισ. από τον προϋπολογισμό του 2012. Επομένως απαιτούνται μέτρα λιγότερα κατά 6 δισ. ευρώ. Με μία προϋπόθεση βέβαια. Τα δύο επόμενα χρόνια να μην είναι χειρότερα από τις προβλέψεις της τρόικα. Αν μάλιστα είναι καλύτερα από οικονομική άποψη (δηλαδή ανάπτυξη, είσπραξη φόρων), τότε θα χρειαστούν ακόμα λιγότερα μέτρα.
Αλλά τότε θα αναρωτηθείτε γιατί όλη αυτή η αντιπαράθεση, η απαίτηση λήψης μέτρων που μειώνουν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα; Η απάντηση είναι γιατί η τρόικα δεν μας πιστεύει, δεν μας εμπιστεύεται.
Και επειδή οι τροϊκανοί αμφιβάλουν, θα πρέπει ο ελληνικός λαός να κάνει θυσίες. Σαν πολύ σκληρό, ανάλγητο και απάνθρωπο δεν είναι οι συνταξιούχοι, οι μισθωτοί, οι πολίτες γενικώς να κάνουν αιματηρές θυσίες, να δοκιμάζονται οι αντοχές της κοινωνίας επειδή οι Τόμσεν και Σία έχουν αμφιβολίες;
Είναι και παραείναι. Αν το ζήτημα ήταν οικονομικό. Αν είχε επικρατήσει ο ορθολογισμός και όχι ο παραλογισμός και η τιμωρητική αντίληψη, θα μπορούσαν να συμφωνήσουν στο εξής απλό: Αν εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του 2013 να ληφθούν τα συμφωνηθέντα μέτρα και μάλιστα αναδρομικά.
Αν το πραγματικό ζητούμενο ήταν η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η μείωση του χρέους, ο περιορισμός των ελλειμμάτων, η τρόικα θα μπορούσε κάλλιστα να δεχθεί την πρόταση, καθώς και τη ρήτρα που προτείνει η ΔΗΜΑΡ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου