Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ .... ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΠΗΡΑ ΧΑΜΠΑΡΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ . ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ

 Γράφει ο Γιάννης Καλαμίτσης Δείτε όλα τα άρθρα του/της
28 ΟKTΩΒΡΙΟΥ του 1940 μπήκαμε σε έναν πόλεμο, που τον χάσαμε μεν αλλά τον παλέψαμε όσο καμιά άλλη χώρα. Κάποια στιγμή, απελευθερωθήκαμε από τους Γερμανούς κατακτητές και έκτοτε τιμούμε την ημέρα που ειπώθηκε το «ΟΧΙ». Το ξεκίνημα του πολέμου. Λογικό θα ήταν να τιμούμε την ημέρα της απελευθέρωσης, αλλά εμείς τα βλέπουμε κάπως αλλιώς τα πράγματα. Τιμούμε την 25η Μαρτίου που έχει ορισθεί ως έναρξη της Επανάστασης και την 28η Οκτωβρίου την έναρξη του πολέμου. Και τις τιμούμε με σημαιοστολισμό και παρελάσεις. Πιστεύω πως δεν υπάρχει Ελληνας που να μην έχει παρακολουθήσει κάποια παρέλαση. Στριμωγμένοι στο αριστερό ή το δεξιό πεζοδρόμιο, πιθανότατα κρατώντας και μια σημαιούλα, χειροκροτούσαν τους παρελαύνοντες. Τους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων, με επικεφαλής τους αναπήρους και τις νοσηλεύτριές τους. Αυτοί, οι παρελαύνοντες, ήσαν, ως έπρεπε, τα τιμώμενα πρόσωπα και καταχειροκροτούντο.


Κάποια χρονιά, αλλά δεν θυμάμαι ποια, τα πράγματα άλλαξαν. Στην εξέδρα που είχε στηθεί μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί και άλλοι πολιτικοί, βρισκόντουσαν κι αυτοί εκεί, για να τιμήσουν τις ένοπλες δυνάμεις που παρελαύνανε! Αίφνης, οι δημοσιογράφοι οι περιγράφοντες την παρέλαση, άρχισαν να αποκαλούν «τιμώμενα πρόσωπα» όχι τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά εκείνους που βρισκόντουσαν στην εξέδρα! Οι παρελαύνοντες περιγράφονταν ως «άξια νιάτα» και οι άσχετοι της εξέδρας γίναν τα «τιμώμενα πρόσωπα»! Εκεί τα πήρα στο κεφάλι! Δηλαδή, εγώ νόμιζα πως χειροκροτούσα τους βατραχάνθρωπους ενώ, σύμφωνα με τον περιγράφοντα, χειροκροτούσα τους ασήμαντους της εξέδρας, τους αυθαιρέτως βαφτισμένους «τιμώμενα πρόσωπα»!


Η πλάκα είναι πως και τα ανθρωπάκια της εξέδρας το πίστεψαν πως είναι σημαντικότεροι των Ενόπλων και το χαιρόντουσαν το χειροκρότημα, θεωρώντας πως είναι για πάρτη τους! Κι επειδή δεν είναι δύσκολο να καβαλήσει κανείς το καλάμι, ήρθε η ώρα που απεφάνθησαν πως δεν μπορεί να γίνει στρατιωτική παρέλαση, χωρίς την παρουσία τους!Στις 28 Οκτωβρίου του 2011, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κάρολος, ενοχληθείς από κραυγές εναντίον του, αφού ψέλλισε κάτι περί αντιστασιακού, πήρε και το παρευρισκόμενο τσουτσέκι του, τον Μπεγλίτη, και αποχωρούντες διέλυσαν την παρέλαση! Πρωτοφανές! Κραυγαλέο και κατακριτέο.Ισως να ξαναγίνει...Εγώ, πάντως, θα τους τη σπάσω! Θα συνεχίσω να χειροκροτώ τους παρελαύνοντες. Κι όταν ακούω τον περιγράφοντα να αναφέρεται σε «τιμώμενα πρόσωπα», για τους εξεδράτους, θα πιάνω τις μικρές μου εξουσίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου