Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ - ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ - ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΣ : ΖΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΝ ....

Δε ξέρω αν ο τάφος έχει συνέχεια. Δε ξέρω αν υπάρχουν κι άλλοι τάφοι. Αν θα βρούμε το όνομα του νεκρού και αντικείμενα που χρησιμοποιούσε όσο ήταν στη ζωή. Ή που εναποτέθηκαν δίπλα του για να τον συνοδεύουν στον άλλο κόσμο.
Δε ξέρω αν μας πρόλαβαν οι τυμβωρύχοι. Αυτό που ξέρω είναι ότι οφείλουμε σεβασμό σε αυτό που μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Αυτό έχει σημασία. Το μνημείο, οι συμβολισμοί και η τέχνη που περιλαμβάνει στην «αγκαλιά» του.
Αυτό έχει σημασία, γιατί δεν αναζητώ «τούνελ απόδρασης» από το σήμερα. Ούτε «μαύρες τρύπες» για ταξίδια στο παρελθόν και το μέλλον. Δε θέλω να εκμεταλλευτώ το μνημείο στο όνομα καμίας μεγάλης ιδέας. Αλλά ούτε και να το υποβαθμίσω, γιατί κάποιοι έχουν κόμπλεξ με το ότι είναι Έλληνες. Και θεωρούν μοντέρνο μόνο το άχωρο και το άχρονο. Παγκόσμιος και μοντέρνος είναι όποιος δημιουργεί στα χώματα που γεννήθηκε και όπου του δίνει σπίτι ο κόσμος. Όχι όποιος απλά σχολιάζει τα έργα των άλλων και γενικά δηλώνει υπεράνω.
Η Αμφίπολη είναι σημαντική γιατί κάποιοι φρόντισαν να τη δημιουργήσουν. Με την ανασκαφή βγαίνει από τη σφαίρα της ιστορίας και μπαίνει δυναμικά στη ζωή μας. Μας προσθέτει γνώσεις και συναισθήματα. Ένα ακόμη δείγμα του πόσο σημαντικό είναι να είσαι άνθρωπος. Να μπορείς να δημιουργείς και να νιώθεις. Να επικοινωνείς πέρα από τα στενά όρια της ύπαρξής σου. Πέρα από τους περιορισμούς του χώρου και του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου