Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ??

Εθνικές Εκλογές 2012

Commerzbank, Citi, ΙΝG: H ΕΚΤ θα ρήξει ρευστότητα στην αγορά, το ευρώ θα βουλιάξει

Reporter.gr

01:01, ανανέωση: πρίν 2 ώρες και 35'

Η προοπτική της ελληνικής εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, οι αυξανόμενες ζημιές στις ισπανικές τράπεζες και η αδυναμία της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας στην Ιταλία, θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τονώσει με περισσότερη ρευστότητα το τραπεζικό σύστημα μέσω μιας ακόμη πράξης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, σύμφωνα με το επικεφαλής οικονομολόγο της γερμανικής Commerzbank, Jorg Kramer.
Αν η κρίση απειλήσει με κλιμάκωση και πάλι, όπως και έγινε και το φθινόπωρο του περασμένου έτους, η ΕΚΤ πιθανότατα θα κινητοποιηθεί προχωρώντας με περισσότερες τριετείς προσφορές χρηματοδότησης στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, έστω και αν η τράπεζα απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει ο Kramer.Μια τέτοια κίνηση ίσως και να χρειαστεί χρόνο για να γίνει, σύμφωνα με την Commerzbank, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανή αν τα πράγματα συνεχίσουν να επιδεινώνονται. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, η αυξανόμενη αβεβαιότητα είναι δηλητήριο για την οικονομία.
Αξίζει να αναφέρουμε πως και η Citigroup εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα LTRO, καθώς και σε μείωση των επιτοκίων στο 0,5%, ενώ αναμένεται να στηρίξει και τα ισπανικά και τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Μετά από μια πτώση κατά 0,3% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της ΕΕ παρέμεινε στάσιμο στα επίπεδα του τέταρτου τριμήνου του 2011, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Η Commerzbank εκτιμά ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, δεν αναμένεται ανάπτυξη μεγαλύτερη του 0% για την Ευρώπη, αλλά όπως τονίζει το βΆ εξάμηνο τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα εάν η ελληνική κρίση έχει επιλυθεί χωρίς διάλυση του ενιαίου νομίσματος. Όπως σημειώνεται, εάν η Ελλάδα κηρύξει default και βγει από το ευρώ, το σοκ θα θα οδηγήσει σε τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ.
Ο Kramer ωστόσο δεν βλέπει άλλον γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στις ΗΠΑ, εκτός και αν τα οικονομικά δεδομένα αρχίζουν να απογοητεύουν. Και, όπως εξηγεί, εάν η Fed δε τονώσει με περισσότερα χρήματα το τραπεζικό σύστημα, τότε το ευρώ θα βρεθεί υπό ισχυρή πίεση. Η μη λύση της κρίσης χρέους αναγκάζει την ΕΚΤ να επεκτείνει την νομισματική της βάση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι άλλες κεντρικές τράπεζες και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να περιμένουμε μια πολύ χαμηλότερη ισοτιμία ευρώ / δολαρίου μεσοπρόθεσμα, κάτω του 1,20.
Την ίδια στιγμή, η ING βλέπει το ευρώ ακόμη χαμηλότερα, καθώς όπως σημειώνει σε νέο της note, όλοι οι δρόμοι οδηγούν σε ένα πιο αδύναμο ευρωπαϊκό νόμισμα, και μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου θα αγγίξει το 1,15 έναντι του δολαρίου.
Όπως προσθέτει, υπάρχουν λοιπόν ακόμη περιθώρια να σορτάρει κανείς το κοινό νόμισμα, παρόλο που οι short θέσεις αυτή τη στιγμή κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ, δεδομένης της μεγάλης αβεβαιότητας γύρω από τί μέλλει γενέσθαι στην Ελλάδα. Η ING σημειώνει πάντως ότι μπορεί να υπάρξει κάποιο short squeeze το οποίο θα οδηγήσει σε ανάκαμψη του νομίσματος για λίγο, αλλά οποιοδήποτε ριμπάουντ ή ράλι του ευρώ στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για πώληση και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου