Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΣΑΜΕ ???? ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ ΣΗΜΑΣΙΑ . ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΗΘΕΛΕ .... ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ....

Αναδημοσίευση  άρθρου  του  kastoriamia  της  20ης  Οκτωβρίου  2010 με  αφορμή  την  σημερινή  δήλωση  Λιάντση  ότι  η  Διοικούσα  Επιτροπή  των  Πανεπιστημιακών  δεν  ήθελαν  την  Αρχιτεκτονική  Σχολή  Καστοριάς . 

(ειρήσθω  εν  παρόδω  θα  ήθελα  να  εξαιρέσω  μόνο  τον  κ.  Λιάντση  απο  τους  αρμόδιους  που  δεν  ήθελαν  ή  δεν  προσπάθησαν  για  την  Αρχιτεκτονική . Ήταν  κατά  την  άποψή  μου  ο  ΜΟΝΟΣ  που  έτρεξε  και  μόχθησε , αλλά  δυστυχώς.....ΤΖΙΦΟΣ!!!!

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ -

 ΦΥΛΑΚΕΣ ΓΡΗΓΟΡΕΙΤΕ

Σ΄έναν μεγάλο στόχο κατορθώσαμε ως πόλη και ως νομός να συμφωνήσουμε περνώντας από χίλια κύματα , τα τελευταία χρόνια . Την ίδρυση κατ΄αρχάς τμήματος Πανεπιστημιακής σχολής και κατόπιν στην εξειδίκευση της σχολής αυτής . Αποφασίσαμε λοιπόν όλοι , γαλάζιοι , πράσινοι , κόκκινοι και αφού πρώτα ο καθένας έλεγε το μακρύ του και το κοντό του , ότι η κατάλληλη σχολή για την Καστοριά θα ήταν η Αρχιτεκτονική . Τα επιχειρήματά μας για την ίδρυση Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά ήταν αδιάσειστα και τρανταχτά πειστικά , έτσι που έπεισαν (νομίζαμε) τους πάντες για τα  δίκαια του αιτήματός μας . Υπήρξαν παράγοντες στον τόπο , που δούλεψαν πολύ για την υπόθεση (Νομάρχης) και άλλοι πάλι που βοήθησαν λιγότερο αλλά τέλως πάντων κάτι έκαναν κι αυτοί . Φτάσαμε σε σημείο να γίνουν μελέτες βιωσιμότητας και λειτουργίας της σχολής , στρατηγικά σχέδια , παραχωρήσεις κτιρίων , μετεστεγάσεις γυμνασίων , αναστατώσεις γονέων και μαθητών , αντιπαραθέσεις όλων με όλους και φτάσαμε τελικά στην οριστική λύση του 1ου  Γυμνασίου Καστοριάς σαν χώρο στέγασης της πολυπόθητης σχολής μας . Όλοι λοιπόν ευχαριστημένοι , αν και με καθυστέρηση 3 - 4 ετών , πιστέψαμε ότι αυτή τουλάχιστον την χρονιά η σχολή θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό , αφού εν τω μεταξύ ξοδεύτηκαν και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες € για τις διαμορφώσεις που η επιστημονική Επιτροπή των πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  απαιτούσε να γίνουν . Τι όμως άκουσαν τα αυτιά των ακροατών της πρωϊνής εκπομπής του radio antenes , να εκστομίζεται από στόματος του νέου "Πρύτανη - Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας" ; Ότι ο κύριος αυτός είναι της άποψης ότι τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να διακτινίζονται και πρέπει οι σχολές όλες να βρίσκονται μαζί (campous) , για να λειτουργούν καλύτερα . Και ότι αν η σχολή βρίσκεται στην Καστοριά δεν θα μπορέσει να προσελκύσει ικανούς καθηγητές , αλλά θα έρθουν να διδάξουν δευτεροκλασσάτοι καθηγητές και άρα το κύρος της σχολής δεν θα είναι αυτό που θέλουμε . Τι υπονόησε ο κύριος αυτός (Μανωλόπουλος αν θυμάμαι καλά λέγεται) δηλαδή; Ότι η σχολή θα ήταν καλύτερα κατά την άποψή του να πάει στην Κοζάνη για να είναι πιο "δυνατή". Τους αγώνες ολόκληρου νομού και τόσων ανθρώπων που πραγματικά μόχθησαν για να έρθει η σχολή στην Καστοριά τους σβήνει μονοκονδυλιά , γιατί αυτός , ο χθεσινός στην θέση που κατέχει , έχει "άλλη άποψη"; Που είναι οι έχοντες πολιτική δύναμη (με τις δικές μας ψήφους) , να αντιδράσουν και να του θυμίσουν ότι δουλειά του είναι να κάνει ότι το δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε αυτή η πολυπόθητη σχολή να λειτουργήσει ΑΨΟΓΑ , ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ;
Τα περί διακτινώσεων και campous τα ξανακούσαμε και στο παρελθόν , τα αντικρούσαμε με σοβαρά επιχειρήματα και τα προσπεράσαμε . Ας μη γυρνάμε πίσω λοιπόν . Αν μπορεί μια μόνη σχολή σε μια πόλη να λειτουργήσει υποδειγματικά  , μπορούμε να το δούμε στην Αρχιτεκτονική της Βενετίας που θεωρείται μια από τις καλύτερες , αν όχι η καλύτερη , αρχιτεκτονικές σχολές της Ευρώπης .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου