Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣΟΥΜΕ . - ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ???

Διαδραστική ξενάγηση στον Νέο Κόσμο

Διαδραστική ξενάγηση στον Νέο Κόσμο


Στους δρόμους του Νέου Κόσμου με ακουστικά, ένα έξυπνο κινητό και ένα χάρτη ανά χείρας, μας καλεί να περπατήσουμε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, συμμετέχοντας στη βιωματική, οπτικοακουστική δράση Medea Electronique Soundscapes / Landscapes (Διαδραστικός Χάρτης – Ρίζωμα 1 / Νέος Κόσμος), σε μία προσπάθεια να ανακαλύψουμε ή να γνωρίσουμε από την αρχή μία κάπως αγνοημένη, μα σίγουρα πολυπολιτισμική και άκρως ενδιαφέρουσα γειτονιά της Αθήνας. Καλώς ήρθατε στον Νέο Κόσμο.
Αρχικά η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προκάλεσε να εξερευνήσαμε το ιστορικό κέντρο της πόλης με τη βοήθεια μεταναστών και ενός έξυπνου κινητού μέσα από το οποίο οι θεατές του θεατρικού δρώμενου Man's Land, άκουγαν ιστορίες ζωής για αυτούς τους “ξένους” που βρίσκονται στην Αθήνα του σήμερα. Αυτήν τη φορά μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε μία ακόμη περιοχή της Αθήνας, τον Νέο Κόσμο, πάλι με τη βοήθεια έξυπνων κινητών ή tablet, σε μία προσπάθεια να αναδειχθεί το παρόν συνομιλώντας με το παρελθόν και αλλάζοντας τον τρόπο που βλέπουμε το αύριο.
“Ξένοι” ήταν και οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στον Νέο Κόσμο, αυτήν την πολυπολιτισμική περιοχή όπου τα χαμηλά σπίτια συνυπάρχουν με τις νεόκτιστες πολυκατοικίες, όπου νέοι και γηραιότεροι συνδιαλέγονται αρμονικά σε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές αγορές της πόλης, όπου στα πάρκα της μπορεί κανείς να συναντήσει γέρους να παίζουν τάβλι πίνοντας ελληνικό, την ίδια στιγμή που τουρίστες και επιχειρηματίες εισέρχονται στα μεγάλα ξενοδοχεία που υπάρχουν τριγύρω, φοιτητές γεμάτοι όνειρα διαβαίνουν το Πάντειο Πανεπιστήμιο και φιλότεχνοι φορούν τα καλά τους και πλημμυρίζουν καθημερινά τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Και είναι αλήθεια, η Στέγη στη Συγγρού άλλαξε τον πολιτιστικό και όχι μόνο, χάρτη της Αθήνας και έστρεψε τον κόσμο σε μία περιοχή που άλλοτε ήταν παραμελημένη.

"Soundscapes / Landscapes", Medea Electronique, όψεις από τη γειτονιά (φωτ. © Medea Electronique)
"Soundscapes / Landscapes", Medea Electronique, όψεις από τη γειτονιά (φωτ. © Medea Electronique)
Η νέα απόπειρα της Στέγης φέρει τον τίτλο Medea Electronique Soundscapes / Landscapes και καλεί  τον κόσμο (από τις 5 Ιουνίου) σε μία περιήγηση σε πραγματικό χρόνο, σε αυτήν την οριακή περιοχή της πόλης. Καλλιτέχνες του ήχου και της εικόνας ερευνούν και δημιουργούν μία νέα μορφή καλλιτεχνικής ψηφιακής χαρτογράφησης της αθηναϊκής γειτονιάς του Νέου Κόσμου σε μία προσπάθεια να γνωρίσει ο επισκέπτης τα προσφυγικά κτίρια, το Ίντερνετ καφέ, τις εκκλησίες, τους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους, τη λαϊκή αγορά, το τζαμί-γκαράζ, την Αρμένικη κοινότητα, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Lido Palace, τους δρόμους και, πίσω και μέσα σε όλα αυτά, τους ανθρώπους, την ιστορία και το παρόν τους. Ξεκινώντας από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, η διαδρομή εκτείνεται πέρα από τη λεωφόρο Συγγρού και φτάνει μέχρι το σταθμό του Μετρό «Νέος Κόσμος».  Οι επισκέπτες μπορούν να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή στο κινητό τους ή να προμηθευτούν ένα κινητό από τη Στέγη, να φορέσουν τα ακουστικά τους και να ξεκινήσουν (στον δικό τους χρόνο και με τη δική τους διάθεση) έναν περίπατο που αποτελείται από 26 διαφορετικά σημεία. Για τα σημεία αυτά έχουν δημιουργηθεί 26 διαφορετικές αφηγήσεις της πραγματικότητας μέσα από τις οποίες οι επισκέπτες πληροφορούνται για την ιστορία των κτηρίων και της περιοχής καθώς και την καθημερινότητα των ανθρώπων της.
Την ίδια στιγμή και καθώς οι επισκέπτες περπατουν η συσκευή θα αναπαράγει ηχητικά αρχεία που συνδέονται αρμονικά με το σημείο από όπου περνούν. Παιδικά γέλια, ομιλίες, ένα ποίημα ή ηλεκτροακουστικές συνθέσεις, που όλα αφηγούνται μια διαφορετική ιστορία συνδεδεμένη, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη συγκεκριμένη διαδρομή. Κάθε πεζοδρόμιο, κάθε γωνία του δρόμου, κάθε κτίριο μπορεί να κρύβει μια ηχητική ή εικαστική έκπληξη. Ο επισκέπτης το μόνο που έχει να κάνει, είναι  να περπατήσει τη διαδρομή και να ανακαλύψει την περιοχή. 

"Soundscapes / Landscapes", Medea Electronique, όψεις από τη γειτονιά (φωτ. © Medea Electronique)
"Soundscapes / Landscapes", Medea Electronique, όψεις από τη γειτονιά (φωτ. © Medea Electronique)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι κάθε περίπατος είναι διαφορετικός. Προσαρμόζεται στις ανάγκες, το χρόνο, τη διάθεση του επισκέπτη, χωρίς άγχος και υπερβολικές απαιτήσεις. Η όλη δράση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί βέβαια, χωρίς τη συμμετοχή και βοήθεια των κατοίκων της περιοχής.Μία ξεχωριστή, πρωτότυπη και μοναδική διαδραστική ξενάγηση που θα ξεκινήσει από τον Νέο Κόσμο με την ελπίδα να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας και να είναι διαθέσιμη και σε άλλες γλώσσες.
Μπορείτε να πάρετε μέρος (δωρεάν) σε αυτήν την ξενάγηση από Δευτέρα – Παρασκευή: 16:00-20:00 και Σάββατο και Κυριακή: 12:00-20:00
Η Medea Electronique απαρτίζεται από δημιουργούς που μοιράζονται μια διάθεση για πρωτοπορία, κινούμενοι στον ευρύτερο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Τα μέλη της ομάδας, ενεργά σε τομείς όπως η μουσική, η κινούμενη εικόνα, η ζωγραφική, τα πολυμέσα, η ρομποτική, οι διαδραστικές τεχνολογίες και η παραγωγή πολυμεσικών εκδηλώσεων, συγχωνεύουν διάφορα πεδία έρευνας και πρακτικής σε μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός ιδιαίτερου ύφους. Η δραστηριότητα της Medea Electronique περιλαμβάνει σύγχρονες θεατρικές παραστάσεις, πειραματικά οπτικοακουστικά δρώμενα, συνθέσεις ηλεκτροακουστικής μουσικής, καθώς και τη διοργάνωση του ετήσιου Residency Koumaria (www.koumaria.gr).
Η ομάδα δημιουργήθηκε στην Αθήνα το 2006. Το όνομα είναι εμπνευσμένο από ένα παιχνίδι των λέξεων Medea (Μήδεια) και Media (Μέσα). Πρώτος καρπός της συνεργασίας τους ήταν το Peirama 1 που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη, στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας και στο φεστιβάλ NWEAMO του Σαν Ντιέγκο (ΗΠΑ), την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2007, αντίστοιχα. Ακολούθησαν το έργο Case of Emergency, µε παρουσιάσεις τόσο στην Ελλάδα (opening act στη συναυλία των FSOL στην Αθήνα) όσο και στο εξωτερικό (συμμετοχή στο LPM της Ρώμης και στο ΕXIBIT της Βενετίας), καθώς και το πιο πρόσφατο έργο Μονοτονία, το οποίο παρουσιάστηκε στα εγκαίνια κοινού της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Έργα τους (video art, electroacoustic music, live electronics) παρουσιάζονται σε διάφορα φεστιβάλ και συναυλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου