Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΧΟΝΤΡΟΠΕΤΣΟΙ κύριε ΠΑΣΑΛΑΡΗ ΜΟΥ . ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΣΤΑΝΟ

 Γράφει ο Χρήστος Πασαλάρης Δείτε όλα τα άρθρα του/της
 
 
ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΝΗΡΗ προτροπή «τώρα είναι η μεγάλη σας ευκαιρία!..» ο πρωθυπουργός ξεκινά φιλόδοξη εκστρατεία στο εξωτερικό για να προσελκύσει επενδυτές, μικρούς-μεγάλους, ό,τι πιάσει! «Σήμερα είναι μοναδική ευκαιρία», θα τους λέει, γιατί η Ελλάδα, βυθισμένη ακόμη στην κρίση, παραμένει για σας πάμφθηνη!.. Σπεύσατε, λοιπόν, γιατί η χώρα αυτή είναι εφτάψυχη, αργά ή γρήγορα θα συνέλθει. Και τότε θα... τσούζει»!..

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ξέρει αν οι επενδύσεις που θα φέρει ο Αντώνης Σαμαράς θα αποβούν τελικά επωφελείς για την πατρίδα ή θα οδηγήσουν σε χρόνια αφαίμαξη, όπως συνέβη παλαιότερα με την Ούλεν, την Πάουερ και άλλα τέρατα του «Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου». Εκείνο όμως που αφήνει με το στόμα ανοιχτό τους βαρύτατα φορολογούμενους πολίτες είναι το αμείλικτο ερώτημα, έτσι όπως το θέτει στους κυβερνώντες ο σοφός αγρότης, ο κυρ Γιώργης από την Κρήτη:

«ΓΙΑΤΙ, ΟΡΕ ΛΕΒΕΝΤΕΣ, πριν να κάνατε τεμενάδες στους ξένους, δεν αξιώνετε από τους πάμπλουτους Ελληνες να ανοίξουν το πουγκί τους και να ρίξουν τα λεφτά τους σε λιμάνια και αεροδρόμια και ορυχεία και “οικονομικές ζώνες”; Του λόγου μου, αν και αγράμματος, έχω διαβάσει ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι κυβερνήτες υποχρέωναν τους μεγάλους λεφτάδες να γίνονται χορηγοί και να βάζουν τα λεφτά τους σε σπουδαία έργα, χώρια τα δωρεάν εισιτήρια στους φτωχούς για θέατρα. Γιατί, λοιπόν, δεν ζορίζετε και εσείς τους λεφτάδες μας -που κάποιοι είναι κορυφαίοι στον κόσμο- να ρίξουν πρώτοι αυτοί το χρήμα τους σε επενδύσεις και να σώσουν την πατρίδα;»

ΣΑΝ ΝΑ ΕΧΕΙ δίκιο ο κυρ Γιώργης! Λένε βέβαια οι μαρξιστές ότι «το χρήμα δεν έχει πατρίδα». Λένε και οι αναρχικοί ότι «το χρήμα είναι κατά κανόνα προϊόν κλοπής». Εμείς, όμως, ξέρουμε ότι το ελληνικό χρήμα, σε ώρες κρίσιμες για το έθνος, γίνεται ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ. Και θυμόμαστε ότι, κατά τη μεγάλη οικονομική κρίση του 1896, σαν σήμερα, ο κορυφαίος εθνικός ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, εκτός από όλα τα άλλα που προσέφερε, έβγαλε από το πουγκί του 920.000 χρυσές δραχμές για να αποπερατωθεί μάνι - μάνι το Καλλιμάρμαρο, εν όψει των Ολυμπιακών της Αθήνας.

ΚΑΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ακόμη ότι καμιά χώρα στον κόσμο δεν έχει να παρουσιάσει τόσους γενναιόδωρους ευεργέτες όσους η Ελλάδα: Από τον Αβέρωφ και τον Συγγρό, ως τον Ζάππα και τον Τοσίτσα. Από τον Αρσάκη και τον Στουρνάρη, ως τον Βαρβάκη και τον Μαρασλή. Από τον Σίνα και τον Σταύρου, ως τον Μπενάκη και τη δούκισσα της Πλακεντίας. Από τον Ριζάρη και τον Σιβιτανίδη, ως τον Πάντα και τον Σισμάνογλου. Από τους αδελφούς Ζωσιμάδες και τους αδελφούς Βαλλιάνους, ως τον Χατζηκώνστα και τον Μπερναρδάκη. Από τον Μαρασλή και τον Χαροκόπο, ως τον Μπέλλιο και τον Κοργιαλένιο. Από τον Αρεταίο και τον Βασσάνη ως τον Ευγενίδη… και τόσους άλλους που δεν συγκρατώ...

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ οι ευεργεσίες σταμάτησαν στις δυναστείες Ωνάση, Νιάρχου, Βαρδινογιάννη; Πού είναι οι Ελληνες δισεκατομμυριούχοι που αναφέρονται στους εκατό πλουσιότερους Κροίσους του πλανήτη; Πού είναι οι νεοπαγείς εφοπλιστές με τις ιλιγγιώδεις καταθέσεις στις ξένες τράπεζες και με τα ονόματά τους στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης; Ακαπνοι και απόλεμοι όπως είναι, πιστεύουν ίσως ότι η πατρίδα που τους γέννησε «ξόφλησε», άρα... ας φυλάξουν τα λεφτουδάκια τους, όσο και αν τους ντροπιάζουν η Μέρκελ και ο Γιουνκέρ… Ο κυρ Γιώργης όμως, φτωχός σε χρήμα και πλούσιος σε σοφία, επιμένει από το Ηράκλειο: «Πες τους, ορέ πατριώτη, ότι “τα λεφτά τους είναι σαν τα σκατά, μόνον άμα τα απλώνουν κάνουν καλό, ενώ άμα τα σωρεύουν ΒΡΩΜΑΝΕ!”»..

ΠΟΛΥΣ ΣΑΜΑΤΑΣ γίνεται αυτές τις μέρες με τη λίστα Λαγκάρντ και με όλες τις άλλες λίστες. Πολύς σαματάς και με τους μεγαλόσχημους φοροφυγάδες. Χρήσιμο όμως θα ήταν να βγει στο φως και μια καθαρή, επίσημη, αυθεντική λίστα με τα ονόματα των χιλίων πλουσιότερων Ελλήνων, όπως κάνει το έγκυρο περιοδικό FORTUNE για τους Αμερικανούς. Οχι για να «ξεφωνηθούν» (με γεια τους με χαρά τους τα λεφτά τους), αλλά για να ξέρει η δόλια πατρίδα από ποιους ΠΡΕΠΕΙ να περιμένει νέα Στάδια, νέα Ζάππεια, νέα θωρηκτά, νέα νοσοκομεία, νέα Αρσάκεια, νέα Ωνάσεια, νέες «Ελπίδες»... άντε και νέες φυλακές!..

Και ποιων το όνομα να δώσει σε δρόμους και πλατείες. Και προς τιμήν ποιων να στήσει ανδριάντες. Και ποιους να θάψει στην αφάνεια και την εθνική καταφρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου