Σάββατο 20 Απριλίου 2013


ΧΟΥΝΤΑ   1967-1974

Ο Φοίνικας με τον Στρατιώτη, σύμβολο της Στρατιωτικής Χούντας
 
Με την ονομασία Χούντα των Συνταγματαρχών ή Δικτατορία των Συνταγματαρχών, ή απλούστερα εκ του διεθνούς ισπανικού και λατινοαμερικάνικου όρου Χούντα[1] καθιερώθηκε να χαρακτηρίζεται η περίοδος της δικτατορίας στην Ελλάδα που επικράτησε μετά το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου 1967. Η περίοδος αυτή κράτησε μέχρι τις 23 Ιουλίου 1974, δηλαδή "επτά χρόνια" (οι οκτώ τελευταίοι μήνες της οποίας είναι γνωστοί και ως Χούντα του Ιωαννίδη) εξ ου και η περίοδος αυτή αποκαλείται "επταετία".
Όσον αφορά την ονομασία αυτή φέρεται να υιοθετήθηκε από τους Έλληνες δημοσιογράφους, ως ορολογία της διεθνούς ειδησεογραφίας στην οποία με την ονομασία "Χούντα των Συνταγματαρχών" είχε καθιερωθεί να ονομάζεται το πραξικόπημα και η Χούντα που είχε επιβάλει το 1952 ο Νάσερ στην Αίγυπτο, όπου σ΄ εκείνη συμμετείχαν πράγματι μόνο συνταγματάρχες, οι αυτοκληθέντες "Ελεύθεροι Αξιωματικοί".[2]
Στη διάρκεια της επταετίας σχηματίστηκαν τέσσερις δικτατορικές κυβερνήσεις: η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Κόλλια 1967, η Κυβέρνηση Γεωργίου Παπαδόπουλου 1967, η Κυβέρνηση Σπύρου Μαρκεζίνη 1973, η Κυβέρνηση Αδαμαντίου Ανδρουτσόπουλου 1973.
Στις 24 Ιουλίου 1974, αδυνατώντας η τελευταία κυβέρνηση να χειριστεί τα εξ υπαιτιότητάς της γεγονότα της Κύπρου, (απόπειρα δολοφονίας Μακαρίου Γ΄, το πραξικόπημα της Κύπρου και τον Αττίλα Ι), ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, προσκάλεσε από το εξωτερικό και διόρισε πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή ο οποίος και ανέλαβε την λεγόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.


 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  2009-2013

Κόμματα

  • ΣΥΡΙΖΑ Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο (Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας - Ενωτική Κίνηση - Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά - Διεθνιστική Εργατική Αριστερά - Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου- Κίνηση Ενεργών Πολιτών - Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς - Κόκκινο - Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας - Οικοσοσιαλιστές Ελλάδας - Ομάδα Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΡΟΖΑ - Σοσιαλιστική Αριστερά) (Α. Τσίπρας)
  • Αξιοπρέπεια (συνδυασμός ανεξάρτητων υποψηφίων) (Παν. Θεοδωρόπουλος)
  • ΚΚΕ (μ-λ) - Μ-Λ ΚΚΕ Εκλογική Συνεργασία (συνασπισμός συνεργαζόμενων κομμάτων) - (4μελής διευθύνουσα επιτροπή)
Τυραννοκτόνοι - Αθαν. Δασκαλόπουλος (μεμονωμένος υποψήφιος)

 ΔΙΑΛΕΞΤΕΕΕΕΕ .......


ΥΠΑΡΧΕΙ  ΔΙΑΦΟΡΑ  ???


ΔΥΣΤΥΧΩΣ  ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ  ΝΑ  ΞΕΦΤΥΛΙΣΟΥΝ  ΤΗΝ  ΕΝΝΟΙΑ  ΤΗΣ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου