Πέμπτη 18 Απριλίου 2013


Το Φεστιβάλ "Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα" εξάγει για 6η χρονιά ελληνικό πολιτισμό

Monopoli.gr

χτες | 14:17, ανανέωση: χτες | 17:01


Η ετήσια πλατφόρμα Σatellart-transmitting Greece συνεχίζει την Οδύσσειά της αψηφώντας τις αντιξοότητες που ορθώνονται μπροστά στην χώρα μας. Για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνει τo φεστιβάλ «Το Μιλάνο συναντά την Ελλάδα», με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στην ιταλική πόλη. Από τις 22 Απριλίου το ιστορικό Piccolo Teatro ανοίγει εκ νέου τις πόρτες του για να φιλοξενήσει δύο ενδιαφέρουσες παραστάσεις, το Άουστρας (Η Αγριάδα) της Λένας Κιτσοπούλου, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και το «HUMAterra» από το χοροθέατρο ΔΑΓΙΠΟΛΗ. Φέτος οι εκδηλώσεις επικεντρώνονται γύρω από την έννοια του «άλλου», του «ξένου», φωτίζοντας την ανάγκη για αποδοχή και σεβασμό στη διαφορετικότητα.
Στις 22 Απριλίου ανεβαίνει το «Άουστρας ή Η Αγριάδα». Το νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου αποτελεί παραγγελία του Εθνικού Θέατρου, που της ζήτησε να γράψει ένα μονόπρακτο έργο με θέμα τον «Ξένο». Παρουσιάστηκε μαζί με το μονόπρακτο του Γιάννη Τσίρου, «Αόρατη Ολγα» κι απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Μια παρέα νέων καλεί στο σπίτι της έναν τουρίστα που κάνει τις διακοπές του στην Ελλάδα. Η επίσκεψη του ξένου δημιουργεί ένταση μεταξύ των προσώπων και οδηγεί σε απρόσμενες καταστάσεις. Με όπλο την αιχμηρή γλώσσα, η συγγραφέας κάνει ένα σχόλιο για τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας εξαιτίας της μετανάστευσης. Η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Καλαβριανού, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ιωάννας Τσάμη και η χορογραφία της Ξένιας Θεμελή. Παίζουν η φετινή νικήτρια του θεατρικού βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Λένα Παπαληγούρα, και οι Γρηγόρης Γαλάτης, Βασίλης Καραμπούλας, Γιωργής Τσουρής.
Μία ενδιαφέρουσα διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 23 Απριλίου στο Piccolo Teatro. Ο Ιταλός Τομ Ουέιτς, Vinicio Capossela, θα μιλήσει για τη σχέση του με την Ελλάδα, με τη συντροφιά κάποιων επισκεπτών που τον μύησαν σ' αυτό τo «ταξίδι». Να θυμίσουμε ότι το 2000 o Vinicio Capossela κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Canzoni a Manovella», στο οποίο συμπεριέλαβε μία ιταλική εκδοχή της «Φραγκοσυριανής» του Μάρκου Βαμβακάρη. Από τότε η σχέση του με την Ελλάδα διευρύνεται. Το 2007, η Δήμητρα Γαλάνη ερμήνευσε δύο κομμάτια του, «Κόκκινο τρένο» και «Πάει, πάει». Την ίδια περίοδο συνάντησε την τραγουδίστρια Kαίτη Nτάλη και το μεγάλο σολίστ του μπουζουκιού Μανώλη Πάππο. Τον Ιούνιο έπαιξαν όλοι μαζί στο Half Note Jazz club στην Αθήνα και έγραψαν από κοινό το δίσκο «Ρεμπέτικο Gymnastas».
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2012 και ακολούθησε μια μεγάλη περιοδεία στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,με τους Μανώλη Πάππο, Βασίλη Μάλαμα και Ντίνο Χατζηιορδάνου. Ηδη στο προηγούμενο δίσκο με τίτλο «Ναυτικοί, προφήτες και φάλαινες» (2011) έγραψε και έπαιξε ζωντανά με το μεγάλο Ψαραντώνη. Τον Ιούνιο του 2012 γύρισε μαζί με τον σκηνοθέτη Andrea Segre ένα ντοκιμαντέρ για την κρίση και το ρεμπέτικο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας και αναμένεται προβληθεί μέχρι το τέλος του 2013.
Η ομάδα χοροθεάτρου ΔΑΓΙΠΟΛΗ, μια ομάδα σύγχρονου χορού με πυρήνα της άτομα με κινητικό πρόβλημα και εμπνευστή-δημιουργό το Γιώργο Χρηστάκη, παρουσιάζει στο Μιλάνο στις 23 και 24 Απριλίου την παράσταση «HUMAterra», που καλεί το θεατή να βγει από την βολική θέση του απλού παρατηρητή και να συγκρουσθεί με τα στερεότυπα του. Η σκηνή γεμίζει με χορευτές. Κάποιοι από αυτούς έχουν αναπηρία, κάποιοι όχι. Τα σώματα περιφέρονται, συγκρούονται, φλερτάρουν, επικοινωνούν μεταξύ τους, σε μια συνεχή ανατροπή της σωματικής ικανότητας και της σωματικής αναπηρίας. Η αναπηρία απλώς υφίσταται επειδή δεν μπορεί να εξαφανιστεί και να αρνηθεί ο χορευτής και ο θεατής την ύπαρξή της. Υπάρχει διακριτικά στο σύνολο του έργου αλλά συχνά εξαφανίζεται και επανέρχεται ανατρέποντας τους ρόλους. Η ανατροπή είναι ολοκληρωτική σε σημείο που δύσκολα μπορεί κανείς να καταλάβει ποιος έχει ή δεν έχει αναπηρία. Η ομάδα ΔΑΓΙΠΟΛΗ γι' αυτή την παράσταση ενώνει τις δυνάμεις της με τους καταξιωμένους τραγουδιστές, δημιουργούς και μουσικούς, τον Ψαραντώνη, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Λειβαδά και την Ανδριάνα Μπάμπαλη και την ηθοποιό Χρύσα Παπά στο ρόλο της αφηγήτριας. Χορευτές - Performers: Μαριγώ Αγγελίδου, Μαρία Αρβανιτάκη, Elisa Bazzocchi, Ivonne Bello, Lucia Brizzi, Marta Caja, Πωλυάννα Χονδράκη, Giorgia De Rose, Nicoletta Ferri, Danilo Flereani, Στέλλα Φωτιάδη, Αλέξης Φουσέκης, Δημήτρης Γρίντζος, Κώστας Καπετάνιος, Άννα Μαρία Κορδογιαννοπούλου, Giullia Mandelli, Ειρήνη Μαυροματάκη, Memet Ozturk, Λουτσιάννα Παπαδάκη, Michela Rossi, Βιβή Ρωμανά, Fabio Sudato, Salvatore Siciliano, Κατερίνα Στρουμπούλη, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Διογένης Τριανταφυλλίδης, Έλενα Ζάχου και ο Γιώργος Χρηστάκης.
Την ίδια χρονική περίοδο πραγματοποιείται στο Μιλάνο έκθεση φωτογραφίας στο Palazzo Morando με τίτλο ''Barbara Molteni-Zanessis. Milos isole interiori'' και την φροντίδα του κριτικού τέχνης Philippe Daverio. Από τις 24 Απριλίου ως τις 29 Μαϊου 2013 θα εκτίθενται στους εκθεσιακούς χώρους του υποβλητικού Palazzo φωτογραφίες τραβηγμενες στη Μήλο απο το 2010 εως το 2013. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου του Μιλάνου, της Ελληνικής Κοινότητας του Μιλάνου καθώς και του Δήμου Μήλου.
Από το 2007 έχουν συμμετάσχει στο φεστιβάλ του Μιλάνου καταξιωμένοι Έλληνες καλλιτέχνες όπως η Λυδία Κονιόρδου, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, η Μάρθα Φριντζήλα, η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Γιώργος Κουμεντάκης, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, οι Rootlessrot κ.ά. Επίσης, συμμετείχαν αναγνωρισμένοι πολιτιστικοί φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και το φωτογραφικό πρακτορείο Magnum.
Το φεστιβάλ του Μιλάνου εντάσσεται σε μία ευρύτερη προσπάθεια ανάδειξης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Ήδη έχει διεξαχθεί μια παρόμοια διοργάνωση στη Βιέννη το Νοέμβριο του 2012, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παρόμοιες προσπάθειες και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, στο πλαίσιο της ετήσιας πλατφόρμας Σatellart-transmitting Greece. Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να εισάγει την σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας σταθερές συνεργασίες με ευρωπαϊκά θέατρα και πολιτιστικούς φορείς μέσα σε ένα ετήσιο οργανωμένο πλαίσιο: με συγκεκριμένο καλλιτεχνικό προφίλ, με κατάλληλο marketing και στρατηγική προβολής, και στοχευμένες συνεργασίες ανά χώρα (αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα κάθε πόλης θα αποστέλλονται περίπου ενάμιση μήνα πριν από κάθε φεστιβάλ).
Site: www.satellart.org
Facebook : www.facebook.com/satellart
Twitter: @satellart
Το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μιλάνο και του Δήμου του Μιλάνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου