Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΑΝΤΩΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΗ - ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ

 Γράφει o Γιάννης Καλαμίτσης Δείτε όλα τα άρθρα του/της
 
 
ΑΝ ΔΙΑΒΑΖΑ από νωρίς τα μαθήματά μου, τότε που πήγαινα σχολείο, ήταν μόνο και μόνο επειδή η μάνα μου, μόλις γύριζε από τη δουλειά, με «εξήταζε». «Εγραψες;», με ρωτούσε. «Εγραψα», της έλεγα. «Να τα δω!», με διέταζε. Και τα έβλεπε. Κι αν δεν της άρεσε η Καλλιγραφία ή η Ορθογραφία, με έβαζε να τα ξαναγράψω. «Διάβασες;», με ρωτούσε. «Διάβασα», της απαντούσα. «Ωραία!», έλεγε, «Θα σε ακούσω!». Και έπρεπε να της πω, έστω και παπαγαλία, τα μαθήματα της επόμενης ημέρας.

Σήμερα, πολλά, πάρα πολλά, χρόνια μετά, ελπίζοντας πως εσείς θα με «εξετάσετε» την Κυριακή που θα πάρετε την εφημερίδα, κι επειδή θέλω να περάσω την εξέταση, γράφω το μάθημά μου νωρίς. Και αυτό γεννάει ένα μεγάλο πρόβλημα. Γράφοντας ένα χρονογράφημα την Τρίτη ή, άντε το αργότερο, την Τετάρτη, χάνεις την επικαιρότητα!

Πώς να γράψεις, την Τρίτη, αισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον, το δικό σου και του τόπου, όταν δεν ξέρεις αν θα μαζευτούν στο Γιούρογκρουπ σαββατοβραδιάτικα και θα αποφασίσουν πως δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η Ελλάδα ως ανεξάρτητο κράτος; Εστω τόσο ανεξάρτητο, όσο θέλουμε να πιστεύουμε εμείς ότι είναι.

Σαββατόβραδο δεν άρχισαν την κατεδάφιση της κυπριακής οικονομίας;
Σαββατόβραδο, ή σχεδόν Σαββατόβραδο, δεν ανακοίνωσαν πως δεν θα γίνει ο περίφημος «γάμος» Εθνικής Τράπεζας και Γιούρομπανκ;

Σαββατόβραδο δεν έκραξε ο κύριος Παπαδημούλης τους τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που κατέθεσαν την τροπολογία, με την οποία (είπαν κάποιοι) γλίτωναν από τις ευθύνες τους τα στελέχη των τραπεζών που «δάνεισαν» τα εκατομμύρια στα κόμματα;

Σαββατόβραδο δεν είναι πάντα το βράδυ που περιμένεις με αγωνία να ξημερώσει, για να τρέξεις στο εκλογικό κέντρο, να εκλέξεις ή να εκδικηθείς;

Σαββατόβραδο δεν ήταν, συνήθως, που έβγαινες για διασκέδαση; Πριν την κρίση, την ανεργία, τη μείωση του μισθού… Θα μου πεις πως, τώρα πια, πάνε αυτά! Αυτό σου λέω κι εγώ!

Πάντως, είναι επικίνδυνα τα Σαββατόβραδα. Αλλά δεν μπορώ και να αρχίσω να εύχομαι «Φωτιά στα Σαββατόβραδα, να μην ξαναγυρίσουν». Πέραν του ότι αυτό το τραγούδησε η περίφημη Αντζελα (όχι η Μέρκελ… η Δημητρίου), δεν είναι χρήσιμο να καταργηθούν τα Σάββατα.
Αν δεν υπάρξει Μεγάλο Σάββατο, πώς θα περιμένεις να δεις να έρχεται, επιτέλους, Ανάσταση σ’ αυτήν την έρημη χώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου