Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΣΩΠΑ ΡΕ ΩΨΙΜΕ ΑΝΑΝΗΨΑΝΤΑ . ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΣ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ , ΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΜΙΛΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΛΑΘΗ , ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΚΑΙ ΒΙΑΣΥΝΕΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ .

Λάβρος κατά της Τρόϊκας ο Μεϊμαράκης

Share
Ο Πρόεδρος της Βουλής καταλόγισε στο πρόγραμμα σταθερότητας Λάθη, βιασύνη και προχειρότητα

Έξω από τα δόντια τα είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, τους Προέδρους των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Κηρύσσοντας την έναρξη της διάσκεψης των Προέδρων ο κ. Μεϊμαράκης, έκανε ειδική αναφορά στις πράξεις και στις παραλήψεις της τρόικας, λέγοντας χαρακτηριστικά: Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι η κρίση αποτέλεσε αφορμή για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και να αναδείξουμε, ότι από τη δοκιμασία αυτή η Ευρώπη βγαίνει δημοκρατικότερη», είπε ο κ. Μειμαράκης, δείχνοντας να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα της τροίκα,: Κινούμαστε υπό το βάρος των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκαν οι Ευρωπαίοι  πολίτες και κυρίως, των κρατών μελών που μπήκαν στο πρόγραμμα. Το οποίο πάντως, συζητείται ακόμη και τώρα για τα λάθη τα οποία είχε και την βιασύνη με την οποία έγινε, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό, ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε τη λογοδοσία της τρόικα.
…Καλούμαστε, λοιπόν, να αποδείξουμε ότι η κρίση ταυτόχρονα απετέλεσε αφορμή, για να διορθωθούν λάθη και παραλείψεις και να αναδείξουμε ότι από τη δοκιμασία αυτή η Ευρώπη βγαίνει δημοκρατικότερη, ισχυρότερη και περισσότερο αλληλέγγυα. Διότι αποδείχθηκε μέχρι την κρίση ότι οι μηχανισμοί που υπήρχαν ήταν μηχανισμοί διαχείρισης μιας ήρεμης και νηφάλιας οικονομικής κατάστασης. Όταν προέκυψε η κρίση, η οποία εξελίχθηκε σε χρονικά περιθώρια πολύ γρήγορα και η Ευρώπη βρέθηκε σε μια νευρικότητα χωρίς τους κατάλληλους μηχανισμούς να πάρει αποφάσεις για να δώσει λύση στα «καυτά» θέματα που πρόεκυψαν, τότε πράγματι ανεδείχθησαν οι συγκεκριμένες αδυναμίες.
Μέσα στους επόμενους έξι μήνες και υπό το βάρος των θυσιών, στις οποίες υποβλήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ευρωπαίοι πολίτες και κυρίως των Κρατών- μελών που μπήκαν στο πρόγραμμα, το οποίο πάντως συζητείται ακόμα και τώρα για τα λάθη τα οποία είχε και για την βιασύνη με την οποία έγινε, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Είναι πολύ σημαντικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο καταρχήν ζήτησε τη λογοδοσία της Τρόικας και ότι τα Εθνικά Κοινοβούλια ενημερώνονται πλέον για τις κινήσεις αυτές. Χαίρομαι γιατί μεθαύριο θα υποδεχθούμε και τους δύο Εισηγητές και θα συζητήσουμε αυτά τα θέματα και στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Πρέπει, λοιπόν, οι πολίτες να λάβουν πειστικές εγγυήσεις γιατί τις απαιτούν, ώστε να οδηγηθούν με ευρωπαϊκή προοπτική, με ευρωπαϊκή διάθεση στις κάλπες του Μαΐου. Να οδηγηθούν, δηλαδή, με την πεποίθηση ότι μέσα από απτά αποτελέσματα αφήσαμε πλέον την κρίση πίσω μας. Με την πεποίθηση ότι το μέλλον είναι εξασφαλισμένο και ευοίωνο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αποτελεί για μας μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία σήμερα κιόλας, για όλους εμάς που είμαστε εκπρόσωποι των Εθνικών Κοινοβουλίων, να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τη λειτουργία των αντανακλαστικών μας σε ζητήματα δημοκρατίας.
Να αναζητήσουμε μεθόδους στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στους Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς θεσμούς που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της Ένωσης με την άσκηση αποτελεσματικότερου κοινοβουλευτικού ελέγχου σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να προχωρήσουμε σε μια εις βάθος αποτίμηση των μηχανισμών που εγκαινιάστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις και να βελτιώσουμε τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι αυτή η συγκυρία είναι κατάλληλη που βρίσκεται η Ελλάδα στο τιμόνι, μια χώρα που έζησε πολύ κοντά αυτές τις αδυναμίες, που γνωρίζει τις καταστάσεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε όλους αυτούς τους μηχανισμούς.
Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν είναι ούτε παράδοξο, ούτε άτοπο. Διότι παρότι μπορεί να επιχειρήθηκε να εμφανιστεί η Ελλάδα ως ένα αρνητικό σύμβολο για την Ευρώπη εντούτοις αποδείχθηκε πως δεν είναι έτσι. Αποδείχθηκε -και το γνωρίζουμε όλοι πλέον μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια- πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν δημιούργησε την κρίση αλλά υφίσταται και στο μεγαλύτερο βαθμό τις συνέπειες της. Ίσως γιατί πράγματι υπήρχαν πάρα πολλές παθογένειες που θα έπρεπε να είχαν διορθωθεί από μας τους ίδιους και η κρίση μας βρήκε σε αδύναμο σημείο. Κινήσεις οι οποίες έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες και να είχαν διορθωθεί οι παθογένειες του συστήματός μας, δεν έγιναν και εκεί είναι η δική μας ευθύνη.
Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε και τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της κρίσης που δεν είναι δική μας ευθύνη και που αυτός έπρεπε να συζητηθεί ακόμη περισσότερο και να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες της χώρας και της οικονομίας, όπως έπρεπε να γίνει και στα προγράμματα των άλλων χωρών.
Οι συνέπειες, λοιπόν, αυτής της κρίσης- παρότι επαναλαμβάνω η Ελλάδα δεν δημιούργησε αυτή τη κρίση, αλλά υφίσταται πάρα πολύ τα αποτελέσματα της κρίσης- έπληξαν τον ελληνικό λαό, έπληξαν τους έλληνες πολίτες, ο οποίος μέσα από σκληρές θυσίες συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και στη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης ,πως η χώρα να ξαναβρεθεί στη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου