Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ


Ελλάς- Γαλλία... υπαλληλία

Εκ πρώτης όψεως οι δύο χώρες διαφέρουν. Ελλάδα και Γαλλία έχουν σημαντικές διαφορές, τόσο στο μέγεθος όσο και τη θέση τους στην Ευρωζώνη. Ωστόσο έχουν και ομοιότητες. Και η πιο βασική είναι το μέγεθος του δημοσίου τομέα, το οποίο σήμερα «κατασπαράζει» τα έσοδα του κράτους και ζημιώνει τον ιδιωτικό τομέα που παραπαίει.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters (http://www.reuters.com/article/2012/10/09/us-france-largesse-idUSBRE89805R20121009) αναφέρεται στο Γαλλικό δημόσιο που αναπόφευκτα γίνονται συγκρίσεις με το Ελληνικό. Γίνεται λόγος για μια δημόσια διοίκηση «μιλφέιγ», όπου παρουσιάζονται δεκάδες «στρώσεις» δημοσίων υπαλλήλων έχοντας πολλές φορές αλληλο-επικαλυπτόμενα καθήκοντα και υποχρεώσεις. Επίσης γίνεται λόγος για χρήση ψεύτικων αδειών ασθενείας από τους δημοσίους υπαλλήλους ώστε να μην προσέρχονται στην εργασία τους, αλλά και η χρήση καρτών προσέλευσης στο χώρο εργασίας από... άλλους συναδέλφους.

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στην «γενναιοδωρία» του γαλλικού δημοσίου, που θυμίζει έντονα Ελλάδα. Για παράδειγμα η Γαλλική Γερουσία περιλαμβάνει στο προσωπικό της 78 (!) κηπουρούς. Αυτοί αμείβονται 40% περισσότερο απ’ τους άλλους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, ενώ λαμβάνουν το έξτρα μπόνους που ονομάζεται «βροχερός καιρός». Το μπόνους αυτό δίδεται όταν οι προνομιούχοι κηπουροί εργάζονται υπό ψιλόβροχο, βροχή ή χιόνι. Ακόμη τo Reuters κάνει λόγο για προσλήψεις που γίνονται χάριν «πολιτικών φιλιών», για εργαζόμενους που ξεφυλλίζουν όλη μέρα εφημερίδες και ξοδεύουν τον χρόνο τους σε ατέρμονες και ανούσιες συζητήσεις.

Συνολικά το 56,3% των δημόσιων εσόδων δαπανάται στον δημόσιο τομέα. Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο μετά εκείνο της Δανίας και κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο απ’ ότι στην Γερμανία –ένα κράτος με επίσης διογκωμένο δημόσιο τομέα. Από το 56% των δημοσίων εσόδων της Γαλλίας, το 40% αφορά σε δαπάνες μισθοδοσίας και το υπόλοιπο 16% στα άλλα λειτουργικά έξοδα του δημοσίου. Συνολικά στον Γαλλικό δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ΟΤΑ, εργάζονται πάνω από 5,6 εκατ. άνθρωποι. Παρόλα αυτά, το Γαλλικό δημόσιο αξιοποιεί και 1.200 επιχειρήσεις για outsourcing υπηρεσιών ξοδεύοντας ετησίως 50 δισ. ευρώ.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρεται σε μια σύνολο κορυφής της Ευρωζώνης επί ημερών Σαρκοζί, η οποία στοίχισε 58.000 ευρώ το κάθε λεπτό. Για τις ανάγκες της συνόδου ανακαινίστηκαν μουσεία ώστε να πραγματοποιηθεί ένα τρίωρο event που κόστισε περίπου 10,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου