Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΝ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΔΙ . ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ . ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ , ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ "ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ" ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ . ΒΡΕ ΟΥΣΤΤΤΤ

Καταδίκη της Ελλάδας από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Για παράνομη κράτηση ενόψει απέλασης και για εξευτελιστικές συνθήκες κράτησης δύο αλλοδαπών, καταδικάστηκε σήμερα η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκδίκασε, σήμερα, τις προσφυγές της Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν και του Μπάρντι Σεραζαντισχβίλι, από την Ινδονησία και τη Γεωργία, αντίστοιχα, αποδεχόμενο τις αιτιάσεις τους και καταδικάζοντας την Ελλάδα, για παράνομη κράτησή τους και για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείρηση, σε παραβίαση των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δύο αλλοδαποί είχαν συλληφθεί, στις 9 και 26 Αυγούστου του 2010, χωρίς να έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Οι αιτήσεις τους για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκαν και κρατήθηκαν για ένα εξάμηνο στις φυλακές. Η Αισαγιάχ Ερλιάνα Χερμάν απελευθερώθηκε μετά την 6μηνη κράτηση της, ενώ για την αποφυλάκιση του Μπάρντι Σεραζαντισχβίλι χρειάστηκε να γίνουν επανειλημμένες αιτήσεις εκ μέρους του.
Ενώπιον του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η κράτηση τους ήταν παράνομη και παρατεταμένη. Επικαλέσθηκαν, ακόμη, το γεγονός ότι τα κελιά κράτησής τους ήταν μικρά και ανθυγιεινά, καθώς και την υποχρέωσή τους σε συμβίωση με πληθώρα άλλων κρατουμένων.
Το Δικαστήριο αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς τους και καταδίκασε την Ελλάδα:
α) Για παραβίαση του άρθρου 3 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, και
β) Για παραβίαση του άρθρου 5 (παράγραφος 4), για το δικαίωμα στην ασφάλεια και την ελευθερία και για το δικαίωμα σε μία γρήγορη απόφαση, σχετικά με τη νομιμότητα της κράτησης.
Με την απόφαση, η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει 8.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους προσφεύγοντες, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη, και επιβαρύνεται με επιπλέον 2.000 ευρώ, για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου